ÇOCUKLUKTA OKUL ÇEVRELERİNİN TECRÜBE EDİLMESİNDEN YANSIMALAR: OKUL BAHÇELERİ, OKUL YOLU VE ÇOCUĞUN FAVORİ MEKANLARI
Öz
Çocukların zamanlarının büyük bir çoğunluğunu geçirdiği okul bahçeleri birçok çocuk için doğal, açık alanda kendi akranları ile iletişim kurabilecekleri en önemli mekânlardan biri olarak kabul edilmektedir. Okul bahçelerinin özellikle doğal elamanlarla düzenlenmiş okul bahçelerinin çocuğun gelişimi üzerinde onarıcı/pozitif etkileri olduğu da yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Bu çalışmanın amacı doğal çevrede oyun oynamanın ve doğal elemanlarla düzenlenmiş okul bahçelerinin çocuğun gelişimi açısından öneminin, okul bahçelerinin çocuk için daha yaşanılır kılınması için okul bahçelerinin tasarlanmasında farkına varılması gereken unsur ve niteliklerin çocuk gözünden ortaya konmasıdır. Cocukluk çağında okul dış cevrelerinin tecrube edilmesinden,okul bahceleri,okul yolu ve çocuğun favori mekanlarının nasıl anlamlandırıldığı üzerinde durulmuş olup, geniş kapsamlı literatür araştırmasına dayanan bir derleme çalışmasıdır. Okul ve çevresinin tasarımında sadece mekansal büyüklük ve niteliklerle ilgili standartları gözönünde bulundurmanın yeterli olmayıp, bu mekanlar tasarlanırken doğala yakın tasarlanmış çocuk oyun mekanlarının restoratif/onarıcı etkisini de gözönünde bulundurarak, çocukların daha katılımcı anlayışla, çocuğun hafızasında ve sonrasında gelişimsel hayatında iz bırakacak şekilde düzenlenmesi gerekliliğidir. Disiplinlerarası bir yaklaşımla mimarlar, iç mimarlar, pedagoglar, yöneticiler, öğretmenler ve öğrencilerin ortak sorumlulukla ve bir arada çalıştığı tasarımsal bir süreç modellemesi gelecekte yapılacak çalışmalara önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Browning, W., Ryan, C., & Clancy, J. (2014). 14 Patterns of Biophilic Design. Terrapin Bright Green,LLC, 1–60.
- Cooper Marcus. C. (1995). House as a mirror of self: Exploring the deeper meaning of home. Berkeley, CA: Conari Press.
- Day, C. (2007). Environment and children. Elsevier.
- Dudek, M. (2005). Children’s spaces. Architectural Press, Oxford.
- Dudek, M. (2002). Architecture of schools. Oxford: Architectural Press
- Derr, T. (2009) 'Sometimes birds sound like fish': Perspectives on children’s place experiences in Spencer, C. Blades, M. Children and their environment: learning, using and designing spaces, Cambridge University Press.
- Hartig, T. (2012). Restorative environments, Journal of Environmental psychology 3, 57– 66. Hertzberger, H. (2008). Space and Learning. Rotterdam: 010
- Hoffman, E. (1992). Visions of innocence: spiritual and inspirational experiences of childhood. Boston: Shambhala. Kahn, P. H., Kellert, S. R. (2002). Children and nature: psychological, sociocultural, and evolutionary investigations. Cambridge Mass.: The MIT Press.
- Kellert, S. R., & Wilson, E. O. (1993). The Biophilia Hypothesis. Frontiers in Ecology and the Environment
- Kellert, S. R. (2002) Experiencing Nature: Affective, Cognitive, and Evaluative Development in Children in Kahn, P. H. (Ed.), Kellert, S. R.(Ed.) Children and nature: psychological, sociocultural, and evolutionary investigations. Cambridge, The MIT Press.
