BEDEN ETKİLEŞİMLİ MEKAN TASARIMI
Öz
İnsanlar bedenli varlıklar olarak bedeni aracılığı ile dünyaya temas eder, onunla ilişki kurar ve etkileşime geçerler. İnsanların dünya ile ilişkisi beden üzerinden tanımlanmakta, bu ilişki doğrultusunda biçimlenmektedir. Mekan ve bedenin etkileşim içindeki devingen ilişkisi tasarımda önemli bir yere sahiptir. Mekanın, statik beden için standart üretimi yerine deneyimleyen kullanıcı için tasarlanması gerekmektedir. Çalışmada, bu anlayışla yapılandırılan Mekan-Beden Etkileşimi dersi ve bu ders kapsamında geliştirilen beden etkileşimli mekan tasarımı süreci ve sonuç ürünleri ele alınmaktadır. Mekan-Beden Etkileşimi dersi, İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü tarafından Mimarlık Fakültesi lisans ortak seçmeli dersi olarak verilmektedir. Ders 2016-17 Eğitim-Öğretimi Güz ve Bahar Yarıyıllarında aynı kavramsal arkaplan ve strüktür ile planlanmıştır. Dersin temelde iki amacı vardır. Bunlardan ilki, mekan ve bedene ilişkinin deneyim merkezli yaklaşımlar hakkında öğrencilere bilgi vermektir. İkincisi ise edinilen bilginin, proje süreci ile tasarım ürününe dönüştürülerek içselleştirilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda öncelikle hem bu çalışmanın hem de dersin kavramsal arkaplanını oluşturan mekan-beden ilişkisine deneyim odaklı bakan düşünce sistemi ortaya konmuştur. Sonrasında beden etkileşimli mekan tasarım süreci ve çıktıları, anahtar kavramlar ve beden-mekan etkileşim şekli açılarından ele alınmıştır. Dersin hedefleri bağlamında ortaya konan bu çalışmanın sonuçları, mekan-beden ilişkisi, dersin amaçları, öğrenci kazanımları ve eğitim yaklaşımları açılarından tartışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Beden,Mekan,Mekan-Beden Etkileşimi,Deneyim,İçmimarlık Eğitimi
Kaynakça
- Adıgüzel Özbek, D. (2016). Mimari Mekanın Tanımlanması Üzerine Bir Çalışma, İstanbul Kültür Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
- Aksoy, O.A. (2014). Performans Sanatında Beden - Mekan İlişkisi, http://www.artfulliving.com.tr/sanat/performans-sanatinda-beden-mekan-iliskisi-i-1133 Tarih:03.09.2017
- Casey, E. (1997). The Fate of Place: A Philosophical History. Berkeley: University of California Press
- Dodd, J. (2004). Crisis and Reflection: An Essay on Husserl's Crisis of the European Sciences. Newyork: Kluwer Academic Publishers.
- Dursun, P. ve Erkök, F. (2013), Bedenin Mekanı, Yapı Derisi, 375, s.72-77
- Holl, S., Pallasmaa, J. and Alberto, P. (1994). Questions of Perception, Phenomenology of Architecture. Architecture and Urbanism July Special Issue
- Martinez , E.H.V. ve Demiral, A. (2014). 20. ve 21. Yy.da Sanatta Malzeme Olarak Beden; Performans Sanatı, Anadolu Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, (6), 6, s:181-201
- Merleau-Ponty, M. (2010). Algılanan Dünya. Trans. Ömer Aygün. İstanbul: Metis Yayınları
- Merleau-Ponty, M. (2005). Phenomenology of Perception. London and Newyork: Taylor and Francis e-Library
- Pallasmaa, J. (2011) . Tenin Gözleri. Çev. Aziz Ufuk Kılıç. İstanbul: Yem Yayınları
