Araştırma Makalesi

TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Cilt: 11 Sayı: 3 1 Temmuz 2021
PDF İndir
TR EN

TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Bu çalışmanın amacı, geçmişten günümüze düzenlenmiş tasarım yarışmalarının iç mimarlık mesleğindeki yerini sorgulayarak yarışma kültürü ve disiplin arasındaki bağlantıyı incelemektir. Çalışmanın iç mimarlık alanına odaklanmasının nedeni, geçmişte ve halihazırda süregelen mimarlık-iç mimarlık ikiliğinin varlığında iç mimarlığın günümüzde değişen rolüne dikkat çekmek ve ‘demokratik’ bir söz söyleme, üretim alanı olan yarışmaların bu alandaki durumuna bakmaktır. Diğer bir deyişle çalışma, içinde bulunduğumuz koşullarda mesleki sınırların ve rollerin muğlaklaştığı, dolayısıyla genel algının da bu değişim ile yeniden üretildiği düzende tekrar düşünülmesi gerektiği mekanizmalara dikkat çeker. İki aşamalı olarak kurgulanan çalışmanın ilk bölümünde yarışmaların tarihsel süreçte gelişimi ve eğitimdeki yeri hakkında literatür çalışmasına yer verilmesi, ikinci bölümde ise Türkiye’de iç mimarlık alanının katılım koşulunu sağladığı yarışmaların dökümünün yapılarak niceliksel verilerinin ortaya konması ve bu yarışmaların amaçlarına göre sınıflandırması niteliksel yöntemler ile yapılarak mekan, mobilya, konsept, ürün, poster olmak üzere beş kategoride incelenmesi hedeflenmiştir. Çalışmada yer alan yarışma verileri, tasarım yarışmalarının ilan edildiği “Arkitera, Mimarist, Issue, Mimarizm, Yarismo, Tasarım Yarismalari” web sitelerinden elde edilerek hem niceliksel hem de niteliksel araştırma yöntemleri kullanılarak tasnif edilmiş, analiz ve değerlendirmelere tabi tutulmuştur. Gerçekleştirilen incelemeler neticesinde; (i) İç mimarlık alanı özelinde Türkiye iç mekan tasarımı yarışmalar tarihine bakıldığında, her ne kadar Cumhuriyet sonrası dönemde yarışma yoluyla üretim yapılmaya başlansa da, yarışma mekanizmasının alanda geleneksel hale gel(e)mediği ve sayıların milenyal döneme kadar oldukça az olduğu iddia edilebilir. (ii) İç mimarlık, mimarlık, endüstriyel tasarım ve ilgili tasarım disiplinleri çerçevesinden değerlendirildiğinde ise yarışmaların çoğunlukla mekan, sırası ile ürün, mobilya, konsept ve poster temalı yarışmaların takip ettiği gözlemlenmiştir. (iii)Yarışmaların çoğunlukla firmalar tarafından açıldığı, üniversiteler tarafından ve/veya üniversite işbirliğiyle açılan yarışmaların azınlıkta kaldığı görülmüştür. (iv) İç mimarlık bölümleri katılımına açık yarışmaların katılımcı profili incelendiğinde, öğrenci katılımının profesyonel katılımcılara kıyasla fazla olduğu görülmüştür. Tasarım eğitiminde etkin rol oynayan yarışmaların iç mimarlık disiplini özelinde yerleşmediği, tasarım disiplinlerinde yarışmaların yaygınlaşmanın ve çeşitlenmesinin gerekliliği, ağırlıklı olarak ticari kurumlar tarafından açıldığı tespit edilen yarışmaların üniversite-firma iş birliklerinin arttırılarak eğitimdeki teşvik edici rolünün arttırılmasına ihtiyaç olduğu görülmüştür. Çalışma bir durum değerlendirmesi niteliğinde olup, elde edilen bulguların 2021 yılı ve sonrası açılacak yarışma kurgularına, eğitim ve yarışma literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Yarışma Mekanizması, Mimari Yarışmalar, Türkiye’deki İç Mimarlık Yarışmaları, İç Mimarlık Eğitimi ve Yarışmalar, Mimarlık-İç Mimarlık Çekişmesi

Kaynakça

  1. Andersson, J. E., Zettersten, G. B. ve Rönn, M. (2013). In Architectural Competitions – Histories and Practice, Rio Kulturkooperativ. Nordbloms tryck, Hamburgsund, Sweden: The Royal Institute of Technology and Rio Kulturkooperativ.
  2. Arntson, A., E. (2012). Graphic Design Basics, Boston: Wadsworth Cengage Learning.
  3. Bozdoğan, S. (2002). Modernizm ve Ulus İnşası: Erken Cumhuriyet Türkiye’sinde Mimari, İstanbul: Kültür Metis Yayınları.
  4. Brooker, G. ve Weinthal, L. (2013). The Handbook of Interior Architecture and Design,London: Bloomsbury Academic.
  5. Can, A. ve Gürpınar, A. (2016). Mobilya, Türkiye’de Tasarım Kronolojisi, 2. İstanbul Tasarım Bienali, İKSV, İstanbul. http://bizinsanmiyiz.iksv.org/wp-content/uploads/2017/11/mobilya_tr_opt.pdf Erişim Tarihi: 09.04.2021.
  6. Christiaans, H., ve C., M. (2002). Creativity as a Design Criterion. Creativity Research Journal, 14, 41– 45.
  7. Ciravoğlu, A. (2001). Mimari Tasarım Eğitiminde Workshop-Stüdyo Paralelliği Üzerine, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  8. Çetin, M. (2021). ‘İç’ten ‘İç’e Mimarlıkta ‘İç’ Meselesinin Ekonomi- Politik Serüveni, Ankara: Nika Yayınevi.
  9. Çobanlı, O. (2014). History of Design Awards & Competitions, Design.amid, http://www.designamid.com/magazine.php?pageno=47. Erişim Tarihi: 09.05.2021
  10. Demirarslan, D. ve Demirarslan, O. (2020). Tasarım ve Tasarım Süreci, Kocaeli:Iksad publishing house.

Kaynak Göster

APA
Eriş, E., & Ağan, M. (2021). TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 11(3), 847-885. https://izlik.org/JA43SY46LZ
AMA
1.Eriş E, Ağan M. TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. TOJDAC. 2021;11(3):847-885. https://izlik.org/JA43SY46LZ
Chicago
Eriş, Evin, ve Meltem Ağan. 2021. “TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication 11 (3): 847-85. https://izlik.org/JA43SY46LZ.
EndNote
Eriş E, Ağan M (01 Temmuz 2021) TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication 11 3 847–885.
IEEE
[1]E. Eriş ve M. Ağan, “TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”, TOJDAC, c. 11, sy 3, ss. 847–885, Tem. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43SY46LZ
ISNAD
Eriş, Evin - Ağan, Meltem. “TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication 11/3 (01 Temmuz 2021): 847-885. https://izlik.org/JA43SY46LZ.
JAMA
1.Eriş E, Ağan M. TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. TOJDAC. 2021;11:847–885.
MLA
Eriş, Evin, ve Meltem Ağan. “TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME”. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication, c. 11, sy 3, Temmuz 2021, ss. 847-85, https://izlik.org/JA43SY46LZ.
Vancouver
1.Evin Eriş, Meltem Ağan. TÜRKİYE’DE TASARIM YARIŞMALARININ İÇ MİMARLIK ALANINDAKİ YERİNE VE DURUMUNA DAİR BİR DEĞERLENDİRME. TOJDAC [Internet]. 01 Temmuz 2021;11(3):847-85. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43SY46LZ