Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DİJİTAL BAĞIMLILIKLAR VE DİJİTAL BAĞIMLILIKLARDAN KURTULMA YOLU OLARAK DİJİTAL MİNİMALİZM

Yıl 2022, Cilt: 12 Sayı: 3, 897 - 912, 01.07.2022

Öz

Dijitalleşmenin, iletişim teknolojileri ile entegre olmasının ardından günlük yaşam dijital araçların egemenliği altında devam etmektedir. Bireyler, yoğun bir teknoloji sarmalında hayatlarını sürdürmekte ve günlük rutinlerinde yapmaları gereken işlerde bu teknolojileri kullanmaktadırlar. Geçmişten günümüze kadar gelen süreçte, her yeni çıkan teknolojiye karşı çekimser ve kötümser bir bakış sergilenmekle beraber, internet ile hayatımıza giren dijital araçlar kadar hiç biri, insan yaşamında bu kadar etkili ve bağlantılı olmamıştır. Dijital araçlara karşı da başlangıçta olan önyargı zaman içerisinde kendisini bir alışkanlığa bırakmış ve bu araçlar, bireylerin hayatlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Dijital teknolojilerin sunmuş olduğu kolaylık, her an her yerde erişim sağlaması ve pahalı olmaması gibi avantajlı kullanım alanlarının dışında sürekli bağlantıda kalma ve kontrol de bulunma dürtüsü bazı bireylerde dezavantaja dönüşerek bağımlılığa yol açmaktadır.
Günümüzde bireylerin teknolojilerle olan sıkı ilişkisi, onları dijital bağımlıya dönüştürmeye başlamış ve bireyler, bu araçları amaçlı kullanmak yerine sürekli etkileşimde bulundukları bir araç haline getirmişlerdir. Son zamanlarda dijital bağımlıklardan kurtulma ya da önleme yollarından biri olarak dijital detoks, dijital diyet ve dijital minimalizm sıklıkla başvurulan yöntemlerdendir. Bu çalışmada, dijital bağımlılıklardan kurtulma ya da bağımlı olmayı önlemek adına dijital minimalizm bağlamında; bireylerin dijital araçları kullanırken minimalize ettikleri kullanım alışkanlıklarının olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, iletişim fakültesinde lisansüstü eğitim gören dört kadın ve dört erkek olmak üzere sekiz katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda katılımcıların aslında birer dijital bağımlı oldukları ve bunu önlemek adına hiçbir girişimde bulunmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Allcott, H., Gentzkow, M. ve Song, L., (2021). Digital addiction (No. w28936). National Bureau of Economic Research.

DIGITAL ADDICTIONS AND DIGITAL MINIMALISM AS A WAY TO GET RID OF DIGITAL ADDICTIONS

Yıl 2022, Cilt: 12 Sayı: 3, 897 - 912, 01.07.2022

Öz

After digitalization is integrated with communication technologies, daily life continues under the dominance of digital tools. Individuals continue their lives in an intense technology spiral and use these technologies in the work they need to do in their daily routines. In the process from the past to the present, although a reluctant and pessimistic view is displayed against every new technology, none of them has been as effective and connected in human life as the digital tools that have entered our lives with the internet. The prejudice against digital tools at the beginning has left itself to a habit over time and these tools have become an inseparable part of the lives of individuals. The urge to stay in constant connection and control outside of the convenience, access and inexpensive advantages of digital technologies turns into a disadvantage in some individuals and leads to addiction.
Today, individuals' close relationship with technologies has started to turn them into digital addicts and individuals have made these tools a tool that they interact with instead of using them for purpose. Recently, digital detox, digital diet and digital minimalism are frequently used methods as one of the ways to get rid of or prevent digital addictions. In this study, in the context of digital minimalism in order to get rid of digital addictions or prevent addiction; It is aimed to reveal whether individuals have minimalized usage habits while using digital tools. In this context, semi-structured interviews were conducted with eight participants, four women and four men, who are postgraduate studies at the faculty of communication. As a result of the study, it was concluded that the participants were actually digital addicts and they did not take any action to prevent it.

Kaynakça

  • Allcott, H., Gentzkow, M. ve Song, L., (2021). Digital addiction (No. w28936). National Bureau of Economic Research.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zeynep Biricik 0000-0002-0889-469X

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2022
Gönderilme Tarihi 6 Mayıs 2022
Kabul Tarihi 4 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Biricik, Z. (2022). DİJİTAL BAĞIMLILIKLAR VE DİJİTAL BAĞIMLILIKLARDAN KURTULMA YOLU OLARAK DİJİTAL MİNİMALİZM. Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 12(3), 897-912.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png