Sanat ve Edebiyat
BibTex RIS Kaynak Göster

MULTİMODAL LOGO OLARAK GOOGLE DOODLES TASARIMLARINDA YAZAR VE ŞAİRLERİN BETİMLENMESİ

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 4, 858 - 877, 01.10.2023
https://doi.org/10.7456/tojdac.1322464

Öz

Çok uluslu bir Amerikan teknoloji şirketi ve dünya genelinde popüler bir internet arama motoru olan Google, 1998 yılında Burning Man Festivali'ni kutlamak üzere logosu üzerinde küçük bir değişiklik yaparak dinamik logo türünü uygulamaya başlamıştır. Multimodal bir yapı içinde kurgulanan bu dinamik logo, Google Doodles olarak adlandırılır. Doodles tasarımları her zaman yayınlanmamakta; önemli olaylar, keşifler veya kişileri kutlayan günlerde kullanılmaktadır. Böylece zaman faktörü, kullanıcıda merak ve beklenti duygusu yaratmaktadır. Bu çalışmada, 2009-2018 yılları arasında yayınlanmış olan, toplam sekiz yazar ve şairin doğum günlerini kutlayan doodle tasarımları incelenmiştir. Bu tasarımlarda, yazar ve şairlerin hangi tekniklerle ve nasıl betimlendiğini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak genel tarama modeli kullanılmış, doodle’lar teknik kiplerine göre sınıflandırılmış ve daha sonra göstergebilimsel yöntem ile içerik analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yazar ve şairleri betimleme yöntemi olarak en çok eserden sahne ile iki boyutlu illüstrasyon tekniklerinin kullanıldığı görülmüştür. Eserden sahne tekniği kullanımının, yazar ve şairlerin popüler eserleri üzerinden gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra bu edebi eser betimlemelerinde, portre ve animasyon teknikleri kullanılmış olsa da bu tekniklerin diğerlerine kıyasla daha az tercih edildiği gözlemlenmiştir. Araştırmada yer verilen iki şair doodle tasarımında animasyon tekniğinin kullanılmış olması ise dikkat çekicidir. Bu tekniğin kullanılması sayesinde, şiir sanatının doğasına özgü zaman olgusunun başarılı bir şekilde yansıtılmış olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Dinamik logo, Google Doodles, Göstergebilim, İllüstrasyon, Logo tasarımı, Multimodal, Şair, Yazar.

REPRESENTATION OF WRITERS AND POETS IN GOOGLE DOODLES DESIGNS AS MULTIMODAL LOGOS

Yıl 2023, Cilt: 13 Sayı: 4, 858 - 877, 01.10.2023
https://doi.org/10.7456/tojdac.1322464

Öz

Google, a multinational American technology company and a popular internet search engine around the world, started to use the dynamic logo type by making a small change to its logo to celebrate the Burning Man Festival in 1998. This dynamic logo, designed in a multimodal structure, is called Google Doodles. Doodles designs are not always published; they are used on days celebrating important events, discoveries or people. Thus, the time factor creates a sense of curiosity and expectancy in the user. In this study, doodle designs celebrating the birthdays of a total of eight writers and poets published between 2009-2018 were analyzed. The aim is to investigate how and with which techniques the authors and poets are depicted in these designs. In the study, the general survey model was used as the data collection method, doodles were classified according to their technical modes and then content analysis was conducted with the semiotic method. According to the findings, it was observed that scene from the work and two-dimensional illustration techniques were mostly used as a method of depicting writers and poets. It was concluded that the use of the stage technique from the work was realized through the popular works of writers and poets. In addition, although portrait and animation techniques were used in the descriptions of these literary works, it was observed that these techniques were preferred less than others. It is noteworthy that animation technique was used in two poet doodle designs included in the research. Through the use of this technique, it is thought that the phenomenon of time inherent in the art of poetry is successfully reflected.

Keywords: Dynamic logo, Google Doodles, Semiotic, Illustration, Logo design, Multimodal, Poet, Author.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Grafik Tasarımı, İllüstrasyon
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Açelya B. Gönüllü 0000-0002-9336-617X

Erken Görünüm Tarihi 30 Ağustos 2023
Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2023
Gönderilme Tarihi 4 Temmuz 2023
Kabul Tarihi 12 Ağustos 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Gönüllü, A. B. (2023). MULTİMODAL LOGO OLARAK GOOGLE DOODLES TASARIMLARINDA YAZAR VE ŞAİRLERİN BETİMLENMESİ. Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 13(4), 858-877. https://doi.org/10.7456/tojdac.1322464


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png