Bu araştırmada, Bisikletçilerin, rekreasyonel fayda ve beslenme bilgi düzeyleri incelenmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Ülkemiz sınırlarında yaşayan bisiklet kullanıcıları oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu sporu icra eden 395 birey oluşturmaktadır. Araştırma amaçlı örneklem yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada toplanan veriler normallik analizi, güvenirlik analizi, betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans ve Pearson korelasyon analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde; yaş ile rekreasyon fayda ve beslenme bilgi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyet ile ölçekler arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Katılımcılarım gelir ile rekreasyon fayda, arasında anlamlı fark tespit edilirken, beslenme bilgi düzeyinde anlamlı fark tespit edilmemiştir. Eğitim düzeyleri ile ölçekler arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. BKİ (Beden Kitle İndeksi) ile rekreasyon fayda ve beslenme bilgi düzeyleri arasında anlamlı fark tespit edilememiştir. Son olarak, ölçekler arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Rekreasyon fayda düzeyleri yükseldikçe beslenme bilgi düzeyleri de yükselmiştir.
In this study, cyclists' leisure benefit and nutritional knowledge levels were examined. Relational screening model was used in the study. The universe of the study consists of cyclists living within the borders of our country. The sample consists of 395 individuals who practice this sport. The study was conducted with the purposeful sampling method. The data collected in the study were analyzed using normality analysis, reliability analysis, descriptive statistics, independent groups t-test, one-way variance and Pearson correlation analysis. When the research findings were examined; a positive significant relationship was determined between age and leisure benefit and nutritional knowledge. No significant difference was determined between gender and scales. While a significant difference was determined between the income of the participants and leisure benefit, no significant difference was determined in nutritional knowledge level. A significant difference was determined between education levels and scales. No significant difference was determined between BMI (Body Mass Index) and leisure benefit and nutritional knowledge levels. Finally, positive significant relationships were determined between scales. As leisure benefit levels increased, nutritional knowledge levels and levels also increased.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor ve Egzersiz Beslenmesi, Spor ve Rekreasyon |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 9 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 3 |