Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi

Cilt: 6 Sayı: 13 25 Temmuz 2016
  • Melahat Kutun Gürgen
PDF İndir
TR EN

Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi

Öz

1980’ler sonrasının Türkiye’sinde ekonomi-politik alanın yeniden biçimlenmesi, toplumsal ve ideolojik alana ilişkin olandan özerk düşünülemez. Ana akım yaklaşım, ekonominin liberalizasyonunu takiben, bireyin toplumdan önce gelerek kimlik ve etnisite gibi farklı toplumsal taleplerin siyasetin temel referans noktasını oluşturduğu iddiasındadır. Devlet merkezli anlayışın homojenleştirici ve tekelci siyasal kültürüne meydan okunduğu bu sürecin meşruiyet işlevini ise ana akım liberal yaklaşımın sivil toplum ve demokratikleşme söylemi oluşturmaktadır. Toplumsal gerçekliğe ilişkin ekonomi-siyaset, devlet-toplum gibi kategoriler arasındaki ilişkiselliği reddeden bu yaklaşımların her ikisine birden eleştirel olanı ise ekonomi ile doğrudan ilişkili unsurların kimlik siyaseti içinde dönüştürüldüğü görüşündedir. Bu unsurların siyaset alanının dışında bırakıldığı bir siyaset biçiminin ve devletin toplumsal sınıflara nötrlüğü algısının tersine, mücadele alanı olarak devlet kavrayışı kimlik politikalarında gizlenen sınıf siyasetini görünür kılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKP, 2001, AKP Parti Tüzüğü, .
  2. Barkey, H. 2000, “The Struggles of a “Strong” State”, Journal of International Affairs, 54 (1), Fall, p. 87-105.
  3. Birtek, F. & Toprak, B. 1994, “Türkiye’de Siyasal İslam’ın Yükselişi ile Neo-Liberal Yeniden İnşanın Oluşturduğu Çatışmalı Gündemler”, Mürekkep, Güz, s. 4-16.
  4. Bonefeld, W. 1992, “Sosyal Constitution and the Form of the Capitalist State”, içinde Open Marksizm, vol. I. Dialectics and History, edt. S. Bonefeld, Gunn and Psychopedis, p. 93-132, Pluto Press, London.
  5. Bora, T. 1999, Türk Sağının Üç Hali, Birikim Yayınları, İstanbul.
  6. Boratav, K. 2007, Türkiye İktisat Tarihi, İmge Kitabevi, Ankara.
  7. Bonefeld, W. 2007, “Devlet ve Sermaye: Politiğin Eleştirisi Üzerine”, içinde Küreselleşme Çağında Para ve Sınıf Mücadelesi, eds. Bonefeld & Holloway, çev. C. Atay, s. 255-284, Otonom Yayıncılık, İstanbul.
  8. Buğra, A. 2002, “Labour, Capital, and Religion: Harmony and Conflict Among the Constituency of Political Islam in Turkey”, Middle Eastern Studies, 38 (2), April, s. 187–204.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Melahat Kutun Gürgen Bu kişi benim
MERSİN ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ

Yayımlanma Tarihi

25 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

25 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 6 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Gürgen, M. K. (2016). Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Toplum ve Demokrasi Dergisi, 6(13), 1-24. https://izlik.org/JA23XP32TM
AMA
1.Gürgen MK. Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Toplum ve Demokrasi Dergisi. 2016;6(13):1-24. https://izlik.org/JA23XP32TM
Chicago
Gürgen, Melahat Kutun. 2016. “Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi”. Toplum ve Demokrasi Dergisi 6 (13): 1-24. https://izlik.org/JA23XP32TM.
EndNote
Gürgen MK (01 Temmuz 2016) Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Toplum ve Demokrasi Dergisi 6 13 1–24.
IEEE
[1]M. K. Gürgen, “Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi”, Toplum ve Demokrasi Dergisi, c. 6, sy 13, ss. 1–24, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23XP32TM
ISNAD
Gürgen, Melahat Kutun. “Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi”. Toplum ve Demokrasi Dergisi 6/13 (01 Temmuz 2016): 1-24. https://izlik.org/JA23XP32TM.
JAMA
1.Gürgen MK. Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Toplum ve Demokrasi Dergisi. 2016;6:1–24.
MLA
Gürgen, Melahat Kutun. “Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi”. Toplum ve Demokrasi Dergisi, c. 6, sy 13, Temmuz 2016, ss. 1-24, https://izlik.org/JA23XP32TM.
Vancouver
1.Melahat Kutun Gürgen. Neoliberal Politikalar Üzerinde Kimlik Politikalarının İdeolojik İşlevi: Ana-Akım Söylemin Eleştirel Bir Değerlendirmesi. Toplum ve Demokrasi Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2016;6(13):1-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA23XP32TM