Avrupa Birliği'nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış

Cilt: 2 Sayı: 4 25 Temmuz 2016
  • Aysun Sayın
PDF İndir
TR EN

Avrupa Birliği'nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış

Öz

Bu makale, çalışma yaşamına ilişkin yasalara kaynaklık eden AB cinsiyet eşitliği politikalarını gözden geçirmektedir. Bu çerçevede, makale sosyal politika düzenlemelerinde eşitlik politikalarını kapsamaktadır. Eşitlik politikalarına Feminist hareketin eleştirileri ve söylemi bağlamında yaklaşılmakta ve eşitlik politikalarının bir parçası olan AB’nin fırsat eşitliği politikaları ise eleştirilmektedir. Bu politikalar tarih boyunca toplumsal yaşamda kadının dezavantajlı konumunu gözardı etmektedir ve bu yüzden de kadın için gerçek eşitliği sağlamada yetersizdir. Fırsat eşitliği politikaları, cinsiyet eşitliğini sadece çalışma yaşamında dikkate alan liberal eşitlik yaklaşımından farklıdır. Kamu - özel ayrımı çizen liberal siyaset yaklaşımı, AB eşitlik politikaları konusunu sadece çalışma yaşamına hapsetmiştir. AB politikasına göre kadının çalışma yaşamındaki yerine ilişkin düzenlemeler kadın için fırsat eşitliğini ve ayrımcılığın olmamasını gerektirir. Avrupa Kadın Lobi’sinin eşitliğe ilişkin yol haritası da Birliğin Politikalarına eleştirel yaklaştığı içi bu çalışmada ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acuner, S., 1999, Türkiye’de Kadın Erkek Eşitliği ve Resmi Kurumsallaşma Süreci, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  2. _____, 2006, Yapıcı Diyalog, KA-DER, Yalçın Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
  3. Acuner, S. & İşat, C., 2008, “Avrupa Birliği Kadın Erkek Eşitliği Politikaları ve Türkiye”, içinde Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği: Sorunlar, Öncelikler ve Çözüm Önerileri, TÜSİAD&KAGİDER, Yayın No: TÜSİAD-T/2008-07/468, Yayın No: KAGİDER-001, İstanbul, s. 303-383.
  4. Guerrina, R., 2001, “Equality, Difference and Motherhood: The Case for a Feminist Analysis of Equal Rights and Maternity Legislation”, Journal of Gender Studies, 10 (1).
  5. Kamerman, B. S., 2000, “Parental Leave Policies: An Essntial Ingredient in Early Childhood Education and Care Policies”, Social Policy Report, 14 (2).
  6. Koray, M., 2005, Sosyal Politika, İmge Kitabevi, Ankara.
  7. Rees, T., 1998, Mainstreaming Equality in the European Union, Routledge, Londra
  8. Savran, G., 2006, “AB‟nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları”, Birikim, Sayı 204.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Aysun Sayın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

25 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

25 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Sayın, A. (2016). Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış. Toplum ve Demokrasi Dergisi, 2(4), 1-14. https://izlik.org/JA33MR26EG
AMA
1.Sayın A. Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış. Toplum ve Demokrasi Dergisi. 2016;2(4):1-14. https://izlik.org/JA33MR26EG
Chicago
Sayın, Aysun. 2016. “Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış”. Toplum ve Demokrasi Dergisi 2 (4): 1-14. https://izlik.org/JA33MR26EG.
EndNote
Sayın A (01 Temmuz 2016) Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış. Toplum ve Demokrasi Dergisi 2 4 1–14.
IEEE
[1]A. Sayın, “Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış”, Toplum ve Demokrasi Dergisi, c. 2, sy 4, ss. 1–14, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33MR26EG
ISNAD
Sayın, Aysun. “Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış”. Toplum ve Demokrasi Dergisi 2/4 (01 Temmuz 2016): 1-14. https://izlik.org/JA33MR26EG.
JAMA
1.Sayın A. Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış. Toplum ve Demokrasi Dergisi. 2016;2:1–14.
MLA
Sayın, Aysun. “Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış”. Toplum ve Demokrasi Dergisi, c. 2, sy 4, Temmuz 2016, ss. 1-14, https://izlik.org/JA33MR26EG.
Vancouver
1.Aysun Sayın. Avrupa Birliği’nin Kadın-Erkek Eşitliği Politikalarına Feminist Perspektiften Bakış. Toplum ve Demokrasi Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2016;2(4):1-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33MR26EG