Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar

Cilt: 2 Sayı: 2 25 Temmuz 2016
  • Meryem Koray
PDF İndir
TR EN

Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar

Öz

Sosyal demokrat düşünceyi, sosyalizm çıkışlı olsa da ‘kapitalizm ile demokrasi’ arasında uzlaşmayı sağlamaya yönelmiş, bu uzlaşmayı da ekonomik etkinlik ile sosyal eşitlik arasında bir dengelenme olarak tasarlamış bir yaklaşım olarak tanımlayan bu yazımızda sosyal demokrasinin bugün ortaya çıkan tıkanıklıklarına ve Avrupa’da sosyal demokrasi ile ilgili olarak devam eden tartışmalar ile farklı politika uygulamalarına değinilmekte, bu çerçevede, ‘Üçüncü Yol’ ideolojisi ve uygulamaları ile buna yönelik eleştirilere de yer verilmektedir. Bununla birlikte, gerek tartışmalar gerek farklı uygulamalar ‘Üçüncü Yol’un dışında da arayışların sürdüğünü gösterirken, bunca zengin tartışmaya karşın demokratik sol için sorunlar devam etmektedir. Yazıda bir yanda ekonominin küreselleşmesi ve değişen teknolojilere bağlı olarak istihdam yapısı ile işçi sınıfındaki değişim, diğer yanda bu değişen koşullara karşılık refah politikalarındaki daralmaya ilişkin farklı yorumlar ele alınarak birçok konuda epeyce görüş ayrılığının olduğunu ve ortaya atılan çok sayıda görüşe karşın sosyal demokrat politikaların ne küreselleşme karşısında ne de yapısal değişiklikler açısından konumunun henüz netlik kazanmadığı, bu nedenle de demokratik sol için değişen koşullarda ‘varlık’ sorununun devam ettiği sonucuna varılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allan, J. P. & Scruggs, L., 2004, “Political Partisanship and Welfare State Reform in Advanced Industrial Societies”, American Journal of Political Science, 48 (3), s. 496–512.
  2. Andersen, J., 2006, “The People’s Library andthe Electronic Workshop: Comparing Swedish and British Social Democracy”, Politics and Society, 34, s. 431–460.
  3. Beck, U., 2000, What is Globalization?, Polity Press, Cambridge.
  4. Bergen, S., 2002, “Democracy and Social Democracy”, European History Quarterly, 32 (1), s. 13–37.
  5. Bradley, D., Huber, E., Moller, S., Nielsen, F. & Stephens, J. D., 2003, “Democracy, Income Distribution, Political Science, Welfare”, World Politics, Baltimore, 55 (2).
  6. Callaghan, J. & Tunney, S., 2000, “Prospects for Social Democracy: A Critical Review of the Arguments and Evidence”, Contemporary Politics, 6 (1), s. 55-75.
  7. Callaghan, J., 2002, “Social Democracy and Globalisation: The Limits of Social Democracy in Historical Perspective”, British Journal of Politics and International Relations, 4 (3), s. 429–451.
  8. Clark, T. Nichols & Lipset, S. M., (1996), “Are Social Classes Dying?”, International Sociology, 6 (4), s. 397–410.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Meryem Koray Bu kişi benim
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Yayımlanma Tarihi

25 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

25 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Koray, M. (2016). Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar. Toplum ve Demokrasi Dergisi, 2(2), 15-34. https://izlik.org/JA92AD95TM
AMA
1.Koray M. Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar. Toplum ve Demokrasi Dergisi. 2016;2(2):15-34. https://izlik.org/JA92AD95TM
Chicago
Koray, Meryem. 2016. “Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar”. Toplum ve Demokrasi Dergisi 2 (2): 15-34. https://izlik.org/JA92AD95TM.
EndNote
Koray M (01 Temmuz 2016) Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar. Toplum ve Demokrasi Dergisi 2 2 15–34.
IEEE
[1]M. Koray, “Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar”, Toplum ve Demokrasi Dergisi, c. 2, sy 2, ss. 15–34, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92AD95TM
ISNAD
Koray, Meryem. “Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar”. Toplum ve Demokrasi Dergisi 2/2 (01 Temmuz 2016): 15-34. https://izlik.org/JA92AD95TM.
JAMA
1.Koray M. Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar. Toplum ve Demokrasi Dergisi. 2016;2:15–34.
MLA
Koray, Meryem. “Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar”. Toplum ve Demokrasi Dergisi, c. 2, sy 2, Temmuz 2016, ss. 15-34, https://izlik.org/JA92AD95TM.
Vancouver
1.Meryem Koray. Avrupa’da Sosyal Demokrasi ve Günümüzdeki Tartışmalar. Toplum ve Demokrasi Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2016;2(2):15-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92AD95TM