Creating a holistic and acceptable overall picture of Russia's position in the modern world, identifying patterns of interaction between Russia and the United States/Western countries, as well as recognition or non-recognition by other states of Russia's special position and role in the new era is quite a difficult task. This complex continues to maintain its place on the agenda as a source of endless scientific and political debate. In this context, the reactions of Russian officials to the crises that emerged during the transition from the Soviets to the Federation attract the interest of researchers from all fields. The dynamics of Russian foreign policy were especially important in the 1990s, when the form of government changed and the aggressiveness in the usual Soviet foreign policy was partially replaced by liberal views of a certain period. Any such change/initiative, or simply classifying major events and adding (inevitably subjective) evaluations on a scale of "good-bad" or " profitable-unprofitable for Russia " can lead to errors. The foreign policy of the "New Russia" objectively took a back seat under the conditions of large-scale and contradictory socio-economic and political reforms initiated by B. Yeltsin and his close associates. The general understanding was that establishing good relations with the US/West is considered the key to solving problems. This idea changed radically, especially after the attacks on Yugoslavia, which made Russia doubt its position in the new world order. Russia, which built its foreign policy, in particular, with the idea of preserving the perception of a "great power," had to face various problems in the process of adapting to the "new world order." From this point of view, our idea is to identify the causes of this radical change that has occurred and to conduct a proper analysis.
This article attempts to outline the general contours of the foreign policy concept that the “New Russia” tried to form during the transition from the Soviet Union to the Federation, efforts to preserve the perception of the “great power” in international organizations and how it reacted to the international conjuncture in the process of adapting to the “New World Order” emerging under the leadership of the United States.
Russian Foreign Policy The New World Order The Perception Of Great Power Participation in International Organizations
Rusya’nın günümüz dünyasındaki durumunun bütünsel ve kabul edilebilir bir genel resminin oluşturulması, Rusya ile ABD/Batı ülkelerinin etkileşimlerinin kalıplarının tanımlanması ve diğer devletlerin Rusya’nın yeni çağdaki özel konumunu ve rolünü tanıması ya da tanımaması oldukça zor bir ödevdir. Bu kompleks, tükenmek bilmeyen bir bilimsel ve politik tartışmanın kaynağı olarak halen gündemdeki yerini korumaktadır. Bu çerçevede Sovyetlerden Federasyona geçişte ortaya çıkan krizlerle mücadele konusunda Rus yetkililerin gösterdikleri reaksiyon her kesimden araştırmacının ilgisini çekmektedir. Özellikle yönetimin biçiminin değişmesi ve alışılagelmiş Sovyet dış politikasındaki agresifliğin yerini kısmen de olsa belirli bir dönem liberal görüşlerin alması 1990lar özelinde Rus dış politika dinamiklerini önemli kılmaktadır. Bu türden herhangi bir değişim/girişim ya ana önemli olayları basitçe sınıflandırmak ve (kaçınılmaz olarak öznel) değerlendirmelerde “iyi-kötü” ya da “Rusya için karlı-karsız” bir ölçeğin eklenmesiyle tanımlamak hataya sebebiyet verebilir. “Yeni Rusya’nın” dış politikası, B. Yeltsin ve yakın çevresinin başlattığı büyük ölçekli ve çelişkili sosyo-ekonomik ve politik reformların yürütülmesi koşullarında nesnel olarak arka planda yer aldı. Genel anlayış ABD/Batı ile iyi ilişkilerin kurulması sorunların çözümünün anahtarı olarak düşünüldüğü yönünde oldu. Bu fikir özellikle Yugoslavya’ya yapılan saldırılar sonrası radikal bir şekilde değişti ve Rusya’yı yeni dünya düzenindeki pozisyonunu sorgulamaya itti. Özellikle “büyük güç” algısını koruma düşüncesi ile dış politikasını oluşturan Rusya, “yeni dünya düzenine” adaptasyon sürecinde çeşitli sorunlarla uğraşmak zorunda kaldı. Bu açıdan bakıldığında bizim düşüncemiz, ortaya çıkan bu radikal değişikliğin sebeplerini ortaya koymak ve doğru analizler yapmaktır.
Bu makalede Sovyetlerden Federasyona geçişte yeni Rusya’nın oluşturmaya çalıştığı dış politika konseptinin genel hatlarını, uluslararası örgütlerde “büyük güç” algısını koruma çabaları ve ABD önderliğinde ortaya çıkan “Yeni Dünya Düzenine” adaptasyon sürecinde uluslararası konjonktürde nasıl bir reaksiyon gösterdiği ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Rus Dış Politikası Yeni Dünya Düzeni Büyük Güç Algısı Uluslararası Örgütlere Katılım
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası Tarih |
Bölüm | TOBİDER - Uluslararası Toplumsal Bilimler Dergisi Cilt 8 Sayı 2 |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 2 |