Potato (Solanum tuberosum L.) is produced also for fresh consumption in early season. Storage conditions influence
potato quality and susceptibility handling. So, it is very important to determine how storage conditions and length
might change their physic-mechanical properties. The objective of the research was to determine effects of cultivar, storage
conditions and time on some physico-mechanical properties of early grown potatoes. To this end, Elfe, Marabel and
Orlo varieties were used in the experiments. Potato tubers were kept in two different storage conditions without day lights
during 1 month after harvesting: room condition (21±3 ËšC) and cold storage (temperature 4ËšC, humidity 75-80 %). Quasistatic
compression tests were performed with 8 mm puncture probe on whole tubers to determine puncture force, deformation,
puncture energy, firmness and modulus of elasticity and with parallel plate on cylindrical specimens to evaluate
stress, strain, toughness and modulus of elasticity of tissue. The three varieties evaluated in this study indicated different
mechanical properties. The results showed that firmness and modulus of elasticity decreased after the harvesting day. It
was determined that stress and modulus of elasticity of tissues modified in 7th day after the harvest.
Patates (Solanum tuberosum L.) erkenci olarak taze tüketim için de yetiştirilen bir üründür. Bu dönemdeki saklama koşulları
patatesin kalitesini ve taşınmasındaki duyarlılığını etkilemektedir. Bu nedenle saklama koşullarının ürünün fiziko-mekanik
özelliklerini nasıl etkilediğinin bilinmesi önemlidir. Bu çalışmanın amacı çeşit, saklama koşulları ve depolama süresinin turfanda
yetiştirilen patatesin fiziko-mekanik özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. Bu amaçla yürütülen laboratuar çalışmalarında Elfe,
Marabel ve Orlo olmak üzere üç çeşit patates kullanılmıştır. Patatesler ışık almayan oda koşullarında (21±3 ËšC) ve 4ËšC, %75-80
nem içeren depo koşullarında hasat edilen dönemden sonra 1 ay süreyle takip edilmiştir. Bu periyot içinde 8 mm'lik batıcı uçla
sanki-statik testler uygulanarak, kabuk yırtılma direnci, deformasyon, sertlik, kabuk yırtılma enerjisi ve elastiklik modülü belirlenmiştir.
Aynı dönem içinde patatesten alınan silindirik doku örneklerine uygulanan sanki-statik testlerle; gerilim, gerinme, doku
dayanıklılığı ve doku elastiklik modülü değerleri belirlenmiştir. Bu çalışmada ele alınan üç patates çeşidinin farklı mekanik özellikler
gösterdiği belirlenmiştir. Hasattan sonraki günlerde patates sertliğinin ve elastikli
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Eylül 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 2 |