Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi

Yıl 2017, Özel Sayı, 71 - 75, 17.09.2017
https://doi.org/10.21657/topraksu.338309

Öz

Vejetatif
gelişmeyi teşvik eden herhangi bir uygulama meyvelerin Ca içeriğini olumsuz
etkiler. Mevcut Ca'un kullanımında meyve ve vejetatif aksam arasında vejetatif
aksam lehinde şiddetli bir yarış vardır. Azot, P, Mg ve K iyonları floemde
kolaylıkla taşınabilmesine rağmen Ca iyonu çok az ve yavaş taşınmakta ve yeni
gelişen meristematik dokulara yapraklarda gerçekleşen transprasyon ile yani
ksilem yolu ile ulaşmaktadır. Kalsiyumun elma yapraklarında genellikle
eksikliği görülmediği halde meyvelerde Ca eksikliğine sık rastlanmaktadır.
Tohum anacı üzerine aşılı tam verimdeki "Starkrimson Delicious"
çeşidinde yapılan bu çalışmada yaz budamasının yaprak ve meyvenin Ca içeriği
üzerine etkisi araştırılmıştır. Mayıs ayı sonlarında aynı yılın sürgünleri
yaklaşık 20 cm olduğunda yaz budaması yapılmış ve Temmuz ayı başında meyveler
yaklaşık 70 g olduğunda hem yapraklarda hem de meyvelerde Ca analizleri
yapılarak uygulamalar karşılaştırılmıştır. Yaprakların Ca içeriği yaz budaması
yapılan ağaçlarda %1,29; yapılmayanlarda ise %1,26 bulunmuş ve istatistiksel
olarak önemli olmamıştır. Meyvelerde ise yaz budaması yapılan ve yapılmayan
ağaçların Ca içeriği sırasıyla 59,47 ve 50,86 mg 100 g-1 olduğu
tespit edilmiş ve istatistiksel olarak %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Bu
sonuçlar meyvenin Ca içeriğinin arttırılmasında yaz budamasının önemini
göstermektedir.

Kaynakça

  • Anonim (2006). Fertilizing Apples. A Guide to Fertilizing Apple Trees. Spectrum Analytic Inc. Spectrum Analytic Inc. P.O. Box639 Washington Court House, OH 43160, 1-23. Bergmann W (1992). Nutritional Disorders of Plants. Development, Visual and Analytical Diagnosis. Gustav Fischer Verlag Jena, Stuttgart, New York, p.741. Bramlage W J (1993). Interactions of Orchard Factors and Mineral Nutrition on Quality of Pome Fruit. Acta Hortic. (ISHS) 326: 15-28. Buccheri M, Di Vaio C (2004). Relationship Among Seed Number, Quality, and Calcium Content in Apple Fruits. Journal of Plant Nutrition, 27(10): 1735-1746. Dilmaghani M R, Malakouti M J, Neilsen G H, Fallahi E (2004). Interactive Effects of Potassium and Calcium on K/Ca ratio and its Consequences on Apple Fruit Quality in Calcareous Soils of Iran. Journal of Plant Nutrition, 27(7): 1149-1162. Drahorad W (1999). Modern Guidelines on Fruit Tree Nutrition. 42. Annual IDFTA Conference. Hamilton Ontario, Canada. Hoying S, Fargione M, Iungerman K (2004). Diagnosing Apple Tree Nutritonal Status: Leaf Analysis Interpretation and Defiency Symptoms. New York Fruit Quarterly. 12(11), 6-19. Kacar B (1995). Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri III. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Eğitim Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, No: 3, Ankara. Kadir S A (2004). Fruit Quality at Harvest of "Jonathan" Apple Treated with Foliarly-Applied Calcium Chloride Journal of Plant Nutrition, 27(11): 1991-2006. Neilsen G H, Neilsen D (2003). Nutritional Requirements of Apple. Apples, Botany, Production and Uses. Ed. Ferree, D. Warington, I., CAP International, Wallingford U.K. Perring M A (2006). Lenticel Blotch Pit, Watercore, Splitting and Cracking in Relation to Calcium Concentration in the Apple Fruit. Journal of the Science of Food and Agriculture, 35 (11): 1165-1173. Ryan J, Estafan G, Rashid A (2001). Soil and Plant Analysis Laboratory, Manual 2nd ed. ICARDA and NARS, Aleppo, Syria. 135-140 p. Uçgun K, Gezgin S, Akgül H, Harmankaya M, Atasay A, Altındal M, İlban B, Cansu M, Seymen T (2013). Elma Ağaçlarında Yaprak Analizlerinin Değerlendirilmesinde Kullanılan Referans Değerlerlerin Isparta Bölgesi İçin Kalibrasyonu. Derim, 30 (2):54-61.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kadir Uckun

Mesut Altındal Bu kişi benim

Murat Cansu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 17 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Uckun, K., Altındal, M., & Cansu, M. (2017). Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi. Toprak Su Dergisi71-75. https://doi.org/10.21657/topraksu.338309
AMA Uckun K, Altındal M, Cansu M. Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi. TSD. Published online 01 Eylül 2017:71-75. doi:10.21657/topraksu.338309
Chicago Uckun, Kadir, Mesut Altındal, ve Murat Cansu. “Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve Ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi”. Toprak Su Dergisi, Eylül (Eylül 2017), 71-75. https://doi.org/10.21657/topraksu.338309.
EndNote Uckun K, Altındal M, Cansu M (01 Eylül 2017) Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi. Toprak Su Dergisi 71–75.
IEEE K. Uckun, M. Altındal, ve M. Cansu, “Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi”, TSD, ss. 71–75, Eylül 2017, doi: 10.21657/topraksu.338309.
ISNAD Uckun, Kadir vd. “Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve Ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi”. Toprak Su Dergisi. Eylül 2017. 71-75. https://doi.org/10.21657/topraksu.338309.
JAMA Uckun K, Altındal M, Cansu M. Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi. TSD. 2017;:71–75.
MLA Uckun, Kadir vd. “Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve Ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi”. Toprak Su Dergisi, 2017, ss. 71-75, doi:10.21657/topraksu.338309.
Vancouver Uckun K, Altındal M, Cansu M. Elma Ağaçlarında Yaz Budamasının Meyve ve Yaprakların Kalsiyum İçeriği Üzerine Etkisi. TSD. 2017:71-5.
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye