Bu çalışmada; Ankara ili Ayaş ilçesinde bulunan jeotermal kaynakların kullanımlarından sonra ortaya
çıkan jeotermal atık suların, bölgede tarımsal amaçlı sulama suyu olarak kullanılan İlhan çayına deşarjı
sonrasında bu sularda yarattığı kirlenme ve kalitesinin değişmesi ile yetiştirilen tarımsal ürünler üzerinde
oluşturduğu kirlenme potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Jeotermal sular, dere suları, jeotermal deşarj suları, yeraltı suları ve içme sularından alınan su
örneklerine ait analiz değerleri, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliğinde belirtilen eşik
değerler olmak üzere çeşitli uluslararası standartlar kullanılarak değerlendirilmiştir. Buğday, domates,
şekerpancarı, havuç ve yonca’dan oluşan bitki örneklerine ait analiz değerleri ise, Biyokonsantrasyon
indeks değerlerine göre değerlendirilmiştir.
Sulama sezonu öncesi ve sonrası olmak üzere iki dönem halinde alınan su örneklerinde ağır metal ve
iz elementlerden Arsenik (As); 26.93-234.57 μg L-1, Molibden (Mo); 17.3-67.4 μg L-1, Bor (B); 2.58-8.74
mg l-1 olarak, su kalite parametrelerinden Ec; 3120-7970 μS cm-1, pH; 8.6-9.3, klorür (Cl); 40.64-1140.47
mg l -1, sülfat (SO4); 675.34-5622.91 mg L-1, ve toplam tuz konsantrasyonu 1210.24-5676,8 mg l-1
olarak bulunmuştur. Bitkilerin farklı aksamlarından alınan örnekler için, makro-mikro besin elementleri
ile ağır metal ve iz elementler açısından kirlenme potansiyelini ortaya koyan Biyokonsantrasyon indeks
değerleri hesaplanmıştır. Değerlendirilmeler neticesinde çalışma alanındaki sulama sularının V. Sınıf
(zararlı) su kalitesinde olduğu ve sulama suyu kullanılabilirlik oranı olarak % 33.3’lük bir orana sahip
olduğu sonucuna varılmıştır.
Wastewaters derived from the use of geothermals occurring in Ayaş county (Ankara) where these
are later discharged to İlhan stream, which is used for irrigation. Pollution potential of the geothermal
wastewaters on local agricultural products and pollution with impact on the water quality of the
stream after the discharge was the main subject of this project.
Analyses carried out on the water samples representing geothermal waters, streamwaters,
geothermal discharge waters, ground waters and drinking waters were assessed according to the
threshold values stated by Technical Principles Statement of Water Pollution Control Regulation and
to various international standards. Analyses data of wheat, tomatoes, sugar beet, carrot, and clover
samples were evaluated with respect to the bioconcentration index values.
In the water samples collected in two phases, before and after the irrigation season, heavy metal
and trace elements including arsenic (As); 26.93-234.57 μg L-1, molibdenum (Mo); 17.3-67.4 μg L-1,
boron (B); 2.58-8.74 mg l-1 were measured along with water quality parameters including Ec; 3120-
7970 μS cm-1, pH; 8.6-9.3, chloride (Cl); 40.64-1140.47 mg l-1, sulfate (SO4); 675.34-5622.91 mg L-1
and total salt concentration 1210.24-5676,8 mg l-1. For the samples taken from various parts of the
plants, bioconcentration index values revealing pollution potential with respect to the macro-micro
nutrition elements with heavy metal and trace elements were calculated. As a result of evaluations of
the subject area waters, these are classified as V. Class (unsafe) water quality and it is concluded that
their usability rate as irrigation water is 33.3%.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Özel Sayı |