BibTex RIS Kaynak Göster

Cultivation of Trichomonas intestinalis in Robinson Media

Yıl 2004, Cilt: 11 Sayı: 1, - , 01.02.2004

Öz

T. intestinalis is a protozoon which is located in the human intestine and widespread throughout everywhere in the world. T. intestinalis was found firstly by Davaine in 1860 and it was called as Cercomonas hominis. Diagnosis of T. intestinalis can be made by way observing the motile trophozoids in wet mount preparation under light microscope. In addition to, MS-F (Modified Shaffer-Frye) and CPLM (Cystein-Peptone-Liver-Maltose) media are suggested for cultivation of this protozoon for diagnosis. Robinson media that used for amoeba has been tried for cultivation of T. intestinalis T. intestinalis containing stool samples which were examined under light microscope in the İnonu University Medical Faculty Department of Parasitology were cultivated in the Robinson media and reproduction was checked every 48 hours. It was observed that the T. intestinalis can survive for 36 days in Robinson media. As a result, Robinson medium is available for diagnosis of T. intestinalis and trophozoids may be used in educational research studies also. Key words: T. intestinalis, Robinson Medium

Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi

Yıl 2004, Cilt: 11 Sayı: 1, - , 01.02.2004

Öz

Trichomonas intestinalis, dünyanın her tarafında yaygın olarak bulunmakta ve insan bağırsağında yaşamaktadır. İlk kez 1860 yılında Davaine tarafından bulunmuş ve Cercomonas hominis daha sonra da T. intestinalis olarak adlandırılmıştır. T. intestinalis'in tanısı direkt mikroskobik dışkı bakısında hareketli trofozoitlerin görülmesiyle konmaktadır. Ayrıca bu protozoon için direkt bakı ve boyama yöntemlerinin dışında MS-F (Modifiye Shaffer-Frye) ve CPLM (Cystein- Peptone-Liver-Maltose) besiyeri de tanımlanmıştır. Bu çalışmada, T. intestinalis'in amiplerin üretilmesi için yaygın olarak kullanılan Robinson Besiyeri'nde üretilmesinin uygunluğunun araştırılması amaçlanmış, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı laboratuvarına bağırsak paraziti bakısı için gelen ve direkt bakıda T. intestinalis saptanan dışkılar Robinson Besiyeri'ne ekilmiş ve iki günde bir pasaj yapılarak üreyip üremedikleri değerlendirilmiştir. Robinson Besiyeri'nde T. intestinalis trofozoitlerinin 36 gün süre ile canlı kaldıkları gözlemiştir. Sonuç olarak, Robinson besiyeri'nin T. intestinalis'in tanısında kullanılabileceği ve üretilen parazitlerin eğitim ve araştırma amaçlı değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: T. İntestinalis, Robinson Besiyeri

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özlem M. Aycan Bu kişi benim

Nilgün Daldal Bu kişi benim

Ülkü Karaman Bu kişi benim

Metin Atambay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aycan, Ö. M., Daldal, N., Karaman, Ü., Atambay, M. (2004). Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 11(1).
AMA Aycan ÖM, Daldal N, Karaman Ü, Atambay M. Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. Şubat 2004;11(1).
Chicago Aycan, Özlem M., Nilgün Daldal, Ülkü Karaman, ve Metin Atambay. “Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 11, sy. 1 (Şubat 2004).
EndNote Aycan ÖM, Daldal N, Karaman Ü, Atambay M (01 Şubat 2004) Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center 11 1
IEEE Ö. M. Aycan, N. Daldal, Ü. Karaman, ve M. Atambay, “Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi”, Turgut Özal Tıp Merk Derg, c. 11, sy. 1, 2004.
ISNAD Aycan, Özlem M. vd. “Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 11/1 (Şubat 2004).
JAMA Aycan ÖM, Daldal N, Karaman Ü, Atambay M. Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2004;11.
MLA Aycan, Özlem M. vd. “Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, c. 11, sy. 1, 2004.
Vancouver Aycan ÖM, Daldal N, Karaman Ü, Atambay M. Trichomonas intestinalis’in Robinson Besiyerinde Üretilmesi. Turgut Özal Tıp Merk Derg. 2004;11(1).