Çocuk Gözüyle Turizm: Turizm Karikatürleri Üzerinden Bir Değerlendirme
Öz
Günümüzün çocukları, ailelerin satın alma kararlarında etkili olmaktadır. Tatile çıkma kararında önemsenen çocuklar, ailenin tatille ilgili bir tercihin de belirleyicisi olurken, aynı zamanda, geleceğin potansiyel turisti olarak da önemlidirler. Bu nedenle, çocukların turizme bakış açılarını bilmek, turizm ile ilgili beklentilerinin belirlenmesi yanında, turizm bilincinin belirlenmesi bakımından da gereklidir. Bu amaçla planlanan bu çalışmada, çocukların turizmle ilgili bakış açıları çizdikleri turizm karikatürleri aracılığıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, son beş yılda çocuklar tarafından çizilen ve Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışmasında yer alan toplam 204 karikatür göstergebilim esaslarına göre değerlendirilmiştir. Bu süreçte, her bir konseptin tema ve kodları belirlenmiştir. Değerlendirmeler, üç farklı uzman tarafından karikatür albümlerinden faydalanılarak manuel olarak yapılmıştır. Her yıl farklı turizm konsepti ile hazırlanan karikatürlerde toplam beş farklı kategori ve ana tema bulunmaktadır. Bunlar, Her Şey Dahil Tatil, Turizm ve Barış, Turizmin Geleceği, Geçmişten Bugüne Tatiller ve Tatil Anılarıdır. Çocukların, bu farklı konseptlerle hazırladıkları karikatürlerde tatil ve turist temasına öncelik verdikleri dikkat çekmektedir. Buna karşın, çocuklar, farklı turizm konseptlerini iyi yakalamış ve bunların farklıklarını ortaya koymayı başarmışlardır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Acun Yıldırım, Ö. (2018, 25-28 Nisan). Çocuklu Ailelerin Sivas Yıldızdağı Yenihan Otel İşletmesinden Talepleri ve Otellerde Çocuklu Ailelere Sunulan Hizmetlerinin Çeşitliliğine Yönelik Bir Çalışma. 1. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi, Sivas, Türkiye.
- Adler, A. (2016). Çocuk Eğitimi (Çev. K. Şipal). İstanbul: Say Yayınları.
- Adler, A. (2018). İnsan Tabiatını Tanıma (Çev. A. Yörükan). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
- Ahıpaşaoğlu, S. (2018, 25-28 Nisan). Neden Çocuk Dostu Turizm? 1. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi, Sivas, Türkiye.
- Akerson, F. (2005). Göstergebilime Giriş. İstanbul: Multilingual Yayınevi.
- Aktaş, A. (2018, 25-28 Nisan). Antalya Bölgesi Otellerine Gelen Turistlerin Çocuk Yaş Grupları ve Hizmet Beklentileri. 1. Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi, Sivas, Türkiye.
- Alagöz, S.B. (2009). Çocukerkil Aile Sisteminde Satın Alma Davranışı. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 8(16), 317-338.
- Alver, F. (2004). Neil Postman’ın Çocukluğun Yok Oluş Sürecinde İletişim Teknolojisi Eleştirisinin Eleştirisi. İletişim Araştırmaları, 2(2), 129-141.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Özlem Özkeroğlu
Bu kişi benim
0000-0002-8974-9100
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
22 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
3 Eylül 2019
Kabul Tarihi
27 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2