Araştırma Makalesi

Kış sporları turizm merkezlerinde kayak sporunun simülasyon (benzetim) tekniği ile çocuk turistlere uygulanmasına yönelik bir çalışma

Cilt: 3 Sayı: 2 31 Aralık 2021
PDF İndir
TR EN

Kış sporları turizm merkezlerinde kayak sporunun simülasyon (benzetim) tekniği ile çocuk turistlere uygulanmasına yönelik bir çalışma

Öz

Alternatif turizm türlerinden biri olan kış turizminin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemi giderek artmaktadır. Kış turizminin önem kazanmasıyla birlikte turizm işletmeleri bu turizm türüne yatırımlarını yoğunlaştırmıştır. Bu da kayak merkezlerine olan talebin artmasını sağlamıştır. Ancak, kayak sporu taşıdığı riskler nedeniyle çocuklu aileler tarafından çok fazla tercih edilmemiştir ve bu riskler, çocuk turistlerin kayak sporundan uzak kalmalarına neden olmuştur. Tam bu noktada çocuk turistleri ve çocuklu aileleri işletmesine çekebilmek amacıyla çoğu işletme kendisini çocuk dostu işletme/otel olarak tanımlamaya başlamıştır. Bu amaçla, çocuk dostu işletme olarak hizmet vermeye başlayan turizm işletmeleri, kayak spor merkezlerini kayak simülasyon merkezleri haline getirilerek kayak sporu esnasında çocuk turistlere yönelik ortaya çıkabilecek kaza risklerini ortadan kaldırabilmek, çocuk dostu kayak merkezlerindeki harcamaları en aza indirebilmek ve çocuklu ailelerin de çocukları üzerindeki korkularını ortadan kaldırılarak daha rahat bir şekilde tatillerini geçirebilmeleri hedeflenmiştir. Turizm işletmelerindeki yöneticiler ve çalışanlar, çocuklu aileler ve çocuk turistler ile yapılan görüşmeler neticesinde simülatörler aracılığıyla yapılan kayak sporunun çocuk turistler üzerindeki risk faktörünü azaltabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca çocukların daha keyifli bir şekilde zaman geçirebileceği ve ailelerin çocukları üzerindeki endişelerinin de ortadan kaldırılabileceği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

kayak sporu , simülasyon , çocuk dostu işletmeler , kış turizmi

Kaynakça

  1. Ahipaşaoğlu, S. (2018a). Çocuk Dostu Turizm Kongresinin Önemi. Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, (1), 9-16.
  2. Ahipaşaoğlu, S. (2018b). I.Uluslararası Çocuk Dostu Turizm Kongresi Kapanış Bildirgesi. Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, (1), 69-76. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/sita/issue/39756/470960.
  3. Ahipaşaoğlu, S. (2018c). Neden Çocuk Dostu Turizm? Sivas İnterdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi, (1), 15-16.
  4. Akova, İ. (2000). Alternatif Turizm Olanaklarımız. Coğrafya Dergisi, 0(8), 71-84. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/iucografya/issue/25057/264548.
  5. Altaş, N. T., Çavuş, A., & Zaman, N. (2015). Türkiye’nin Kış Turizmi Koridorunda Yeni Bir Kış Turizm Merkezi: Konaklı. Marmara Coğrafya Dergisi, (31), 345-365.
  6. Altunay, E., Oral, G. & Yalçınkaya, M. (2014). Eğitim Kurumlarında Mobbing Uygulamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma. Sakarya University Journal of Education, 4(1), 62-80.
  7. Aslan, S, Tosun, N, Arslan & Kurtuluş, S. A, (2019). Çocuk Dostu Oteller İle İlgili Şikâyetlere Yönelik Bir İçerik Analizi. İşletme Bilimi Dergisi, 7(2), 451-475. DOI: 10.22139/jobs.492839.
  8. Akboz, A. & Komşu, M.S. (2019). Davranışsal İktisat Bağlamında Turistlerin Tüketim Tercihleri Üzerine Bir Uygulama. IWACT’19 International West Asia Congress of Tourism Research, 26-29 Eylül 2019, ss.150-158, Van
  9. Aykurt, B., & Aykurt, M. (1990). Kayak Yaralanmaları, Nedenleri ve Önlenmesi. http://journalagent.com/ 1(4): 209-214.
  10. Aktepe, V. (2011). Sınıf Öğretmenlerinin Derslerinde Bilgisayarı Kullanımlarına İlişkin Görüşleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(3), 75-92.

Kaynak Göster

APA
Gürbüz, Z., & Çınar, K. (2021). Kış sporları turizm merkezlerinde kayak sporunun simülasyon (benzetim) tekniği ile çocuk turistlere uygulanmasına yönelik bir çalışma. Tourism and Recreation, 3(2), 100-110. https://doi.org/10.53601/tourismandrecreation.929834