Yapay zekâ, akıllı makineler üretme bilimi ve mühendislik alanı olarak tanımlanmaktadır. Robotik ise insanlar tarafından yapılan görevleri yerine getirmek için robotların yapımı, tasarımı ve kullanımı ile ilgilenen yapay zekâ alt alanıdır. Çalışmada robotik ve gastronomi alanının kesiştiği çalışmaları ve gastronomi sektöründe kullanılan robot şefleri ele almak amaçlanmıştır. Çalışmada literatür taranmıştır. Literatürün kısıtlı olması nedeniyle gastronomi ve robotik alanıyla doğrudan ilişkili çalışmalara değinilmiştir. Bu çalışmalardan dört tanesi mutfak ve yemek pişirme ile ilgilidir. Diğer dört tanesi ise gastronominin kapsamında değerlendirilebilen servis alanıyla ilgilidir. Çalışmalardan bir tanesinde yiyecek-içecek işletmelerindeki yapay zekâ kullanımı genel olarak ele alınmıştır. İncelenen başka bir çalışmada ise gıda sektöründe robotik alanının geleceği ele alınmıştır. Ayrıca bu makalede 12 adet robot şefe yer verilmiştir. Mutfaklarda robotların kullanımı; alandan ve personelden tasarruf, işletmenin ilgi çekiciliğinin artması gibi avantajlar sağlamaktadır. İşletmenin pazarlamasında robotik uygulamalar oldukça katkı sağlayacaktır. Mutfaklarda ve literatürde robotik uygulamalarla ilgili çalışmalar artırılarak devam edilmelidir.
Artificial intelligence is defined as the science and engineering field of producing intelligent machines. Robotics is a subfield of artificial intelligence that deals with the construction, design and use of robots to perform tasks done by humans. In this study, it is aimed to discuss the intersection of robotic field and gastronomy field and robot chefs used in gastronomy sector. The literature was scanned in the study. The literature was scanned in the study. Due to the limited literature, studies directly related to gastronomy and robotics were mentioned. Four of these studies are about kitchen and cooking. The other four are related to the service area, which can be evaluated within the scope of gastronomy. In one of the studies, the use of artificial intelligence in food and beverage businesses was discussed in a general way. In another study examined, the future of the robotics field in the food sector was discussed. In addition, this article includes 12 robot chefs. The use of robots in kitchens; it provides advantages such as saving space, saving personnel, and increasing the attraction of the business. Robotic applications will significantly contribute to the marketing of the business. Studies on robotic applications in kitchens and literature should be continued by increasing.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bölgesel Çalışmalar |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 6 Ağustos 2020 |
Kabul Tarihi | 20 Ekim 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2 |
Tourism and Recreation tarafından yayınlanan eserler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Lisence ile lisanslanmaktadır.