Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomideki robotik uygulamalar ve yapay zeka

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 2, 46 - 58, 31.12.2020

Öz

Yapay zekâ, akıllı makineler üretme bilimi ve mühendislik alanı olarak tanımlanmaktadır. Robotik ise insanlar tarafından yapılan görevleri yerine getirmek için robotların yapımı, tasarımı ve kullanımı ile ilgilenen yapay zekâ alt alanıdır. Çalışmada robotik ve gastronomi alanının kesiştiği çalışmaları ve gastronomi sektöründe kullanılan robot şefleri ele almak amaçlanmıştır. Çalışmada literatür taranmıştır. Literatürün kısıtlı olması nedeniyle gastronomi ve robotik alanıyla doğrudan ilişkili çalışmalara değinilmiştir. Bu çalışmalardan dört tanesi mutfak ve yemek pişirme ile ilgilidir. Diğer dört tanesi ise gastronominin kapsamında değerlendirilebilen servis alanıyla ilgilidir. Çalışmalardan bir tanesinde yiyecek-içecek işletmelerindeki yapay zekâ kullanımı genel olarak ele alınmıştır. İncelenen başka bir çalışmada ise gıda sektöründe robotik alanının geleceği ele alınmıştır. Ayrıca bu makalede 12 adet robot şefe yer verilmiştir. Mutfaklarda robotların kullanımı; alandan ve personelden tasarruf, işletmenin ilgi çekiciliğinin artması gibi avantajlar sağlamaktadır. İşletmenin pazarlamasında robotik uygulamalar oldukça katkı sağlayacaktır. Mutfaklarda ve literatürde robotik uygulamalarla ilgili çalışmalar artırılarak devam edilmelidir.

Kaynakça

  • Angelo, J. A. (2007). Robotics: A Reference Guide tothe New Technology. Westport: Greenwood Press.
  • Anyanwu, K. (2011). Overviewand Applications of Artificial Intelligence. Owerri: Federal University of Technology.
  • Armstrong, M. (2020). Pizza-Making Robot. Euronews.: https://www. euronews.com/2018/06/27/pizza-making-robot. Erişim tarihi: 16.05.2020.
  • Asif, M., Sabeel, M., Rahman, M., & Khan, Z. H. (2015). Waiter Robot – Solution to Restaurant Automation. Proceedings of the 1st Student Multi Disciplinary Research Conference (MDSRC), (s. 1-5). Wah.
  • Aydın, Ş. E. (2017). Yapay Zekâ Teknolojisi (Yapay Zekaların Dünü Bugünü Yarını). Adana.
  • Baysal, A., & Küçükaslan, N. (2009). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması. Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Berryhill, J., Heang, K. K., Clogher, R., & McBride, K. (2019). Hello, World: Artificial Intelligence and its Use in the Public Sector. Paris: OECD Yayıncılık.
  • Bilgili, E., Sekmen, F., & Esen, S. (2013). Bulanık Mantık Yaklaşımıyla Finansal Yönetim Uygulamaları: Bir Literatür Taraması, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), 121-136.
  • Bollini, M., Tellex, S., Thompson, T., Roy, N., & Rus, D. (2013). Interpreting and Executing Recipes with a Cooking Robot. İçinde, J. P. Desai, G. Dudek, O. Khatib, & V. Kumar (Dü), Experimental Robotics (s. 481-495). Heidelberg: Springer.
  • Buckley, S. (2020). Brat Wurst Bot Takes Orders, then Cooks and Serves Sausage. Engadge, https://www.engadget.com/2016-07-19-bratwurst-bot-autonomously-orders-cooks-and-serves-sausage.html, Erişim Tarihi: 25.05.2020.
  • Chan, L. L. (2019). The Best Productivity Ideas for Hotels. Bootle: Training Strategies.
  • Choudhary, S., Arba, H., & Patkar, U. (2016). An Innovative Study on Artificial Intelligence and Robotics. International Journal of Innovative Research in Computer and Communication Engineering, 4(3), 3292-3296.
  • Cormack, R. (2020). Sick of Whisking? Samsung Has Created a Robot Sous-Chefto Help You Cook. Robb Report,https://robbreport.com/gear/personal-technology/samsung-bot-chef-2891606/. Erişim tarihi: 18.05.2020.
  • Çerkez, M., & Kızıldemir, Ö. (2020). Yiyecek–İçecek İşletmelerinde Yapay Zekâ Kullanımı. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 1264-1278.
  • Dalmec (2020). Manipülatör Nedir? Dalmec, http://www.herkol.com/about/manip%C3%BClat%C3%B6r-nedir/index.html. Erişim tarihi:28.06.2020.
  • Daly, I. (2010). Just Like Mombot Used to Make, The New York Times: https://www.nytimes.com/2010/02/24/dining/24robots.html. Erişim tarihi: 26.05.2020.
  • Dentler, D. R. (2008). Design, Control, and Implementation of a Three Link Articulated Robot Arm. Akron: Akron Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
  • Elkins, K. (2015). This Restaurant Has a New Secret Weapon: A Robot that Slicesthe Perfect Noodle Fasterthanany Human. Business İçinde, https://www.businessinsider.com/noodle-slicing-robotcould-revolutionize-the-restaurant-industry-2015-5. Erişim tarihi: 20.05.2020.
  • Evans, C. (2016). Could the Future of Pizza be in the Hands of Robots? CBS Evening News, https://www.cbsnews.com/news/couldthe-future-of-pizza-be-in-the-hands-of-robots/. Erişim tarihi: 16.05.2020.
  • F&D Technology. (2018). Introduces Pazzi, the Pizza-making Robot. F&D Technology: https://www.foodanddrinktechnology.com/news/21412/ekim-introduces-pazzi-the-pizza-making-robot/. Erişim tarihi: 21.05.2020.
  • Gillespie, C., & Cousins, J. (2011). European Gastronomy Into the 21st Century. New York: Routledge.
  • Greive, D. (2020). This Morning A Robot Cooked Me Eggs. The Spin off: https://thespinoff.co.nz/food/09-01-2020/this-morning-a-robotcooked- me-eggs/. Erişim tarihi: 22.05.2020.
  • Hockstein, N., Gourin, C., Faust, R., & Terris, D. (2007). A History of Robots: From Science Fiction to Surgical Robotics. Journal of Robotic Surgery (1), 113-118.
  • Hwang, J. P., Lee, S. H., & Suh, I. (2011). Behavior Programming by Kinesthetic Demonstration for A Chef Robot. 8th International Conference on Ubiquitous Robots and Ambient Intelligence (URAI), (s. 875). Incheon.
  • Jha, A. (2020). Robotic Kitchen Moley Robotics, https://www.arch2o.com/robotic-kitchen-moley-robotics/. Erişim tarihi:17.05.2020 Kafadar, A. H., & Sormaz, Ü. (2019). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yenilikçi Servis Teknikleri, Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, (s. 762-767). Nevşehir.
  • Kalaycı, T. E. (2011). Yapay Zekâ Yöntemleri ile Kablosuz Sensor Ağlarındaki Eniyileme Problemlerinin Çözümü. Doktora Tezi: Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Kamble, R., & Shah, D. (2018). Applications of Artificial Intelligence in Human Life. International Journal of Research, 6(6), 178-188.
  • Khare, M. D., & Yadav, S. (2019). Future of Robotics in Food Industry. International Journal of Recent Technology and Engineering (IJRTE), 8(2S11), 2234-2236.
  • Kuşçu, E. (2015). Çeviride Yapay Zekâ Uygulamaları. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi (30), 45-58.
  • Lilholt, A. (2015). Entomological Gastronomy. Addison Lilholt.
  • Luk, L. (2020). Foxconn’s Robot Army yet to Prove Match for Humans. The Australian Business Review: https://www.theaustralian.com.au/business/business-spectator/news-story/foxconns-robot-army-yet-to-prove-match-for-humans/11ed9a415ad0daa253bfc4ddf6a8627f. Erişim tarihi: 15.05.2020.
  • Malik, N., Rani, N., Singh, A., Pratibha, & Pragya, S. (2016). Review paper on- Serving Robot New Generation Electronic Waiter. IJIRST – International Journal for Innovative Research in Science & Technology, 2(11), 775-777.
  • Mijwel, M. M. (2020). History of Artificial Intelligence. Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/322234922_History_of_Artificial_Intelligence. Erişim tarihi: 21.06.2020.
  • Mishraa, N., Goyal, D., & Sharma, A. D. (2018). Issues in Existing Robotic Service in Restaurants and Hotels. 3rd International Conference on Internet of Things and Connected Technologies (ICIoTCT), (s. 173-176). Jaipur.
  • Miso Robotics (2020). Flippy. Miso Robotics: https://misorobotics.com/ flippy/. Erişim tarihi: 17.05.2020
  • Moley Robotics. (2020). Moley Robotics: https://www.moley.com/. Erişim tarihi: 15.05.2020.
  • Ningning, Z. (2020). Robots Serve up a Tasty Treat at New High-tech Noodle Shop. Shanghai Daily.com: https://archive.shine.cn/metro/society/Robots-serve-up-a-tasty-treat-at-new-hightech-noodleshop/shdaily.shtml. Erişim tarihi: 17.05.2020.
  • OECD. (2019). Artificial Intelligence in Society. Paris: OECD Yayıncılık. Öğretmenoğlu, O. (2020). Pizza Yapan Pick up; Toyota Fantastik Projelerini Tanıttı. Log: https://www.log.com.tr/pizza-yapanpickup-toyota-fantastik-projelerini-tanitti/galeri/4/. Erişim tarihi: 22.05.2020
  • Önder, M. (2020). Yapay Zekâ: Kavramsal Çerçeve. İçinde, İ. Demir (Edt.) Yapay Zekâ Stratejileri ve Türkiye (s. 3-10). Ankara: Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar (ULİSA) Enstitüsü.
  • Önder, M., & Saygılı, H. (2018). Yapay Zekâ ve Kamu Yönetimine Yansımaları. Türk İdare Dergisi, 90(487), 629-668.
  • Özdemir, Ö., & Güneren-Özdemir, E. (2019). Endüstri 4.0 ve Yiyecek İçecek İşletmelerindeki Yansımaları. IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, (s. 87-93). Nevşehir.
  • Perez, J. A., Deligianni, F., Ravi, D., & Yang, G. Z. (2017). Artificial Intelligence and Robotics. Londra: UK-RAS Network.
  • Plumb, T. (2020). Robo-Flipping Cali Burger Locates a Home in Tysons Corner. Eater: https://dc.eater.com/2019/10/4/20895785/caliburger-tysons-corner-opening. Erişim tarihi: 23.05.2020.
  • Ramen Robots (2020). Trends in Japan: https://web-japan.org/trends/09_sci-tech/sci091210.html. Erişim tarihi: 18.05.2020.
  • Robot Worx (2020). What Are The Main Types Of Robots? Robot Worx a SCOTT Company: https://www.robots.com/faq/whatare-the-main-types-of-robots#:~:text=There%20are%20six%20main%20types,are%20referred%20to%20as%20axes. Erişim tarihi: 23.06.2020.
  • Rosenberg, J. M. (1986). Dictionary of Artificial Intelligence and Robotics. New York: John Wiley & Sons.
  • Samsung Newsroom (2020). Get a Glimpse of the Next-generation Innovations on Display at Samsung’s Technology Showcase. Mayıs 15, 2020 tarihinde Samsung Newsroom:https://news.samsung.com/global/get-a-glimpse-of-the-next-generation-innovationson-display-at-samsungs-technology-showcase. Erişim tarihi:15.05.2020.
  • Sandier, B. Z. (1999). Robotics Designing the Mechanisms for Automated Machinery. Cambridge: Academic Press.
  • Sarıışık, M., & Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Savarin, J. A. (2009). The Physiology of Tasteor Medidations on Transcendental Gastronomy. A. Knopf, & M. F. Fisher, (Çev.) London: Everyman’s Library.
  • Scaruffi, P. (2019). Intelligence is not Artificial. Scoots Valley, Kaliforniya: Create Space Bağımsız Yayıncılık Platformu.
  • Shaw, K. (2020). Pizza Hut, Toyota Unveil Robotic-Enabled Pizza- Making Pickup Truck. Robotics Business Review: https://www.roboticsbusinessreview.com/retail-hospitality/pizza-hut-toyotaunveil-robotic-enabled-pizza-making-pickup-truck/. Erişimtarihi: 17.05.2020.
  • Singh, G., Mishra, A., & Sagar, D. (2013). An Overview of Artificial Intelligence. SBIT Journal of Sciences and Technology, 2(1), 1-4.
  • Sugiura, Y., Sakamoto, D., Withana, A., Inami, M., & Igarashi, T. (2010). Cooking with Robots: Designing a Household System Working in Open Environments. CHI’10:Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems (s. 2427-2430). Atlanta: Association for Computing Machinery.
  • Szondy, D. (2020). Brat Wurst Bot Serves up Brats in Berlin. New Atlas: https://newatlas.com/bratwurst-bot-berlin-robot/44434/. Erişim tarihi: 18.05.2020.
  • Taar, J. (2014). The best culinary experience. Factors that create extraordinary eating episodes. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 122, 145-151.
  • Tektaş, M., Tektaş, N., Onat, N., Gökmen, G., Koçyiğit, G., & Akıncı, T. Ç. (2010). Web Tabanlı Yapay Zekâ Teknikleri Eğitim Simülatörlerinin Hazırlanması. İstanbul: Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı.
  • Thrun, S., Burgard, W., & Fox, D. (2006). Probabilistic Robotics. Cambridge: MIT Press.
  • Tutorials Point (2015). Artificial Intelligence. Haydarabad: Tutorials Point.
  • Varol, A. (2000). Robotik. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Verma, M. (2018). Artificial Intelligence and Its Scope in Different Areas with Special Reference to the Field of Education. International Journal of Advanced Educational Research, 3(1), 5-10.
  • Viji Priya, J., Ashok, J., & Suppiah, S. (2016). A Review on Significance of Sub Fields in Artical Intelligence. International Journal of Latest Trends in Engineering and Technology, 6(3), 542-548.
  • Vincent, M. (2020). Are We Seeing the End of Food Robots? Digital Food Lab: https://www.digitalfoodlab.com/seeing-end-food-robots/. Erişim tarihi: 21.05.2020.
  • Vitaux, J. (2019). Gastronomi. (Z. Yaya, Çev.) Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Yağcı, C., Gökçe, İ., Bozüyük, T., & Akar, G. (2020). Yapay Zekâ Teknolojisinin Endüstrideki Uygulamaları. Prof. Dr. Mehmet TEKTAŞ & Doç. Dr. Necla TEKTAŞ:http://tektasi.net/ wp-content/uploads/2014/01/yapay-zekâ-teknolojilerininend%C3%BCstrideki-uygulamalari.pdf. Erişim tarihi: 21.05.2020.
  • Yalçın-Kayıkçı, M., & Kutluk-Bozkurt, A. (2018). Dijital Çağda Z ve Alpha Kuşağı, Yapay Zeka Uygulamaları ve Turizme Yansımaları. Sosyal Bilimler Metinleri 1, 54-64.

Robotics applications in gastronomy and artificial intellegence

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 2, 46 - 58, 31.12.2020

Öz

Artificial intelligence is defined as the science and engineering field of producing intelligent machines. Robotics is a subfield of artificial intelligence that deals with the construction, design and use of robots to perform tasks done by humans. In this study, it is aimed to discuss the intersection of robotic field and gastronomy field and robot chefs used in gastronomy sector. The literature was scanned in the study. The literature was scanned in the study. Due to the limited literature, studies directly related to gastronomy and robotics were mentioned. Four of these studies are about kitchen and cooking. The other four are related to the service area, which can be evaluated within the scope of gastronomy. In one of the studies, the use of artificial intelligence in food and beverage businesses was discussed in a general way. In another study examined, the future of the robotics field in the food sector was discussed. In addition, this article includes 12 robot chefs. The use of robots in kitchens; it provides advantages such as saving space, saving personnel, and increasing the attraction of the business. Robotic applications will significantly contribute to the marketing of the business. Studies on robotic applications in kitchens and literature should be continued by increasing.

Kaynakça

  • Angelo, J. A. (2007). Robotics: A Reference Guide tothe New Technology. Westport: Greenwood Press.
  • Anyanwu, K. (2011). Overviewand Applications of Artificial Intelligence. Owerri: Federal University of Technology.
  • Armstrong, M. (2020). Pizza-Making Robot. Euronews.: https://www. euronews.com/2018/06/27/pizza-making-robot. Erişim tarihi: 16.05.2020.
  • Asif, M., Sabeel, M., Rahman, M., & Khan, Z. H. (2015). Waiter Robot – Solution to Restaurant Automation. Proceedings of the 1st Student Multi Disciplinary Research Conference (MDSRC), (s. 1-5). Wah.
  • Aydın, Ş. E. (2017). Yapay Zekâ Teknolojisi (Yapay Zekaların Dünü Bugünü Yarını). Adana.
  • Baysal, A., & Küçükaslan, N. (2009). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması. Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Berryhill, J., Heang, K. K., Clogher, R., & McBride, K. (2019). Hello, World: Artificial Intelligence and its Use in the Public Sector. Paris: OECD Yayıncılık.
  • Bilgili, E., Sekmen, F., & Esen, S. (2013). Bulanık Mantık Yaklaşımıyla Finansal Yönetim Uygulamaları: Bir Literatür Taraması, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 9(19), 121-136.
  • Bollini, M., Tellex, S., Thompson, T., Roy, N., & Rus, D. (2013). Interpreting and Executing Recipes with a Cooking Robot. İçinde, J. P. Desai, G. Dudek, O. Khatib, & V. Kumar (Dü), Experimental Robotics (s. 481-495). Heidelberg: Springer.
  • Buckley, S. (2020). Brat Wurst Bot Takes Orders, then Cooks and Serves Sausage. Engadge, https://www.engadget.com/2016-07-19-bratwurst-bot-autonomously-orders-cooks-and-serves-sausage.html, Erişim Tarihi: 25.05.2020.
  • Chan, L. L. (2019). The Best Productivity Ideas for Hotels. Bootle: Training Strategies.
  • Choudhary, S., Arba, H., & Patkar, U. (2016). An Innovative Study on Artificial Intelligence and Robotics. International Journal of Innovative Research in Computer and Communication Engineering, 4(3), 3292-3296.
  • Cormack, R. (2020). Sick of Whisking? Samsung Has Created a Robot Sous-Chefto Help You Cook. Robb Report,https://robbreport.com/gear/personal-technology/samsung-bot-chef-2891606/. Erişim tarihi: 18.05.2020.
  • Çerkez, M., & Kızıldemir, Ö. (2020). Yiyecek–İçecek İşletmelerinde Yapay Zekâ Kullanımı. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 1264-1278.
  • Dalmec (2020). Manipülatör Nedir? Dalmec, http://www.herkol.com/about/manip%C3%BClat%C3%B6r-nedir/index.html. Erişim tarihi:28.06.2020.
  • Daly, I. (2010). Just Like Mombot Used to Make, The New York Times: https://www.nytimes.com/2010/02/24/dining/24robots.html. Erişim tarihi: 26.05.2020.
  • Dentler, D. R. (2008). Design, Control, and Implementation of a Three Link Articulated Robot Arm. Akron: Akron Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
  • Elkins, K. (2015). This Restaurant Has a New Secret Weapon: A Robot that Slicesthe Perfect Noodle Fasterthanany Human. Business İçinde, https://www.businessinsider.com/noodle-slicing-robotcould-revolutionize-the-restaurant-industry-2015-5. Erişim tarihi: 20.05.2020.
  • Evans, C. (2016). Could the Future of Pizza be in the Hands of Robots? CBS Evening News, https://www.cbsnews.com/news/couldthe-future-of-pizza-be-in-the-hands-of-robots/. Erişim tarihi: 16.05.2020.
  • F&D Technology. (2018). Introduces Pazzi, the Pizza-making Robot. F&D Technology: https://www.foodanddrinktechnology.com/news/21412/ekim-introduces-pazzi-the-pizza-making-robot/. Erişim tarihi: 21.05.2020.
  • Gillespie, C., & Cousins, J. (2011). European Gastronomy Into the 21st Century. New York: Routledge.
  • Greive, D. (2020). This Morning A Robot Cooked Me Eggs. The Spin off: https://thespinoff.co.nz/food/09-01-2020/this-morning-a-robotcooked- me-eggs/. Erişim tarihi: 22.05.2020.
  • Hockstein, N., Gourin, C., Faust, R., & Terris, D. (2007). A History of Robots: From Science Fiction to Surgical Robotics. Journal of Robotic Surgery (1), 113-118.
  • Hwang, J. P., Lee, S. H., & Suh, I. (2011). Behavior Programming by Kinesthetic Demonstration for A Chef Robot. 8th International Conference on Ubiquitous Robots and Ambient Intelligence (URAI), (s. 875). Incheon.
  • Jha, A. (2020). Robotic Kitchen Moley Robotics, https://www.arch2o.com/robotic-kitchen-moley-robotics/. Erişim tarihi:17.05.2020 Kafadar, A. H., & Sormaz, Ü. (2019). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yenilikçi Servis Teknikleri, Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, (s. 762-767). Nevşehir.
  • Kalaycı, T. E. (2011). Yapay Zekâ Yöntemleri ile Kablosuz Sensor Ağlarındaki Eniyileme Problemlerinin Çözümü. Doktora Tezi: Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Kamble, R., & Shah, D. (2018). Applications of Artificial Intelligence in Human Life. International Journal of Research, 6(6), 178-188.
  • Khare, M. D., & Yadav, S. (2019). Future of Robotics in Food Industry. International Journal of Recent Technology and Engineering (IJRTE), 8(2S11), 2234-2236.
  • Kuşçu, E. (2015). Çeviride Yapay Zekâ Uygulamaları. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi (30), 45-58.
  • Lilholt, A. (2015). Entomological Gastronomy. Addison Lilholt.
  • Luk, L. (2020). Foxconn’s Robot Army yet to Prove Match for Humans. The Australian Business Review: https://www.theaustralian.com.au/business/business-spectator/news-story/foxconns-robot-army-yet-to-prove-match-for-humans/11ed9a415ad0daa253bfc4ddf6a8627f. Erişim tarihi: 15.05.2020.
  • Malik, N., Rani, N., Singh, A., Pratibha, & Pragya, S. (2016). Review paper on- Serving Robot New Generation Electronic Waiter. IJIRST – International Journal for Innovative Research in Science & Technology, 2(11), 775-777.
  • Mijwel, M. M. (2020). History of Artificial Intelligence. Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/322234922_History_of_Artificial_Intelligence. Erişim tarihi: 21.06.2020.
  • Mishraa, N., Goyal, D., & Sharma, A. D. (2018). Issues in Existing Robotic Service in Restaurants and Hotels. 3rd International Conference on Internet of Things and Connected Technologies (ICIoTCT), (s. 173-176). Jaipur.
  • Miso Robotics (2020). Flippy. Miso Robotics: https://misorobotics.com/ flippy/. Erişim tarihi: 17.05.2020
  • Moley Robotics. (2020). Moley Robotics: https://www.moley.com/. Erişim tarihi: 15.05.2020.
  • Ningning, Z. (2020). Robots Serve up a Tasty Treat at New High-tech Noodle Shop. Shanghai Daily.com: https://archive.shine.cn/metro/society/Robots-serve-up-a-tasty-treat-at-new-hightech-noodleshop/shdaily.shtml. Erişim tarihi: 17.05.2020.
  • OECD. (2019). Artificial Intelligence in Society. Paris: OECD Yayıncılık. Öğretmenoğlu, O. (2020). Pizza Yapan Pick up; Toyota Fantastik Projelerini Tanıttı. Log: https://www.log.com.tr/pizza-yapanpickup-toyota-fantastik-projelerini-tanitti/galeri/4/. Erişim tarihi: 22.05.2020
  • Önder, M. (2020). Yapay Zekâ: Kavramsal Çerçeve. İçinde, İ. Demir (Edt.) Yapay Zekâ Stratejileri ve Türkiye (s. 3-10). Ankara: Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar (ULİSA) Enstitüsü.
  • Önder, M., & Saygılı, H. (2018). Yapay Zekâ ve Kamu Yönetimine Yansımaları. Türk İdare Dergisi, 90(487), 629-668.
  • Özdemir, Ö., & Güneren-Özdemir, E. (2019). Endüstri 4.0 ve Yiyecek İçecek İşletmelerindeki Yansımaları. IV. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, (s. 87-93). Nevşehir.
  • Perez, J. A., Deligianni, F., Ravi, D., & Yang, G. Z. (2017). Artificial Intelligence and Robotics. Londra: UK-RAS Network.
  • Plumb, T. (2020). Robo-Flipping Cali Burger Locates a Home in Tysons Corner. Eater: https://dc.eater.com/2019/10/4/20895785/caliburger-tysons-corner-opening. Erişim tarihi: 23.05.2020.
  • Ramen Robots (2020). Trends in Japan: https://web-japan.org/trends/09_sci-tech/sci091210.html. Erişim tarihi: 18.05.2020.
  • Robot Worx (2020). What Are The Main Types Of Robots? Robot Worx a SCOTT Company: https://www.robots.com/faq/whatare-the-main-types-of-robots#:~:text=There%20are%20six%20main%20types,are%20referred%20to%20as%20axes. Erişim tarihi: 23.06.2020.
  • Rosenberg, J. M. (1986). Dictionary of Artificial Intelligence and Robotics. New York: John Wiley & Sons.
  • Samsung Newsroom (2020). Get a Glimpse of the Next-generation Innovations on Display at Samsung’s Technology Showcase. Mayıs 15, 2020 tarihinde Samsung Newsroom:https://news.samsung.com/global/get-a-glimpse-of-the-next-generation-innovationson-display-at-samsungs-technology-showcase. Erişim tarihi:15.05.2020.
  • Sandier, B. Z. (1999). Robotics Designing the Mechanisms for Automated Machinery. Cambridge: Academic Press.
  • Sarıışık, M., & Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Savarin, J. A. (2009). The Physiology of Tasteor Medidations on Transcendental Gastronomy. A. Knopf, & M. F. Fisher, (Çev.) London: Everyman’s Library.
  • Scaruffi, P. (2019). Intelligence is not Artificial. Scoots Valley, Kaliforniya: Create Space Bağımsız Yayıncılık Platformu.
  • Shaw, K. (2020). Pizza Hut, Toyota Unveil Robotic-Enabled Pizza- Making Pickup Truck. Robotics Business Review: https://www.roboticsbusinessreview.com/retail-hospitality/pizza-hut-toyotaunveil-robotic-enabled-pizza-making-pickup-truck/. Erişimtarihi: 17.05.2020.
  • Singh, G., Mishra, A., & Sagar, D. (2013). An Overview of Artificial Intelligence. SBIT Journal of Sciences and Technology, 2(1), 1-4.
  • Sugiura, Y., Sakamoto, D., Withana, A., Inami, M., & Igarashi, T. (2010). Cooking with Robots: Designing a Household System Working in Open Environments. CHI’10:Proceedings of the SIGCHI Conference on Human Factors in Computing Systems (s. 2427-2430). Atlanta: Association for Computing Machinery.
  • Szondy, D. (2020). Brat Wurst Bot Serves up Brats in Berlin. New Atlas: https://newatlas.com/bratwurst-bot-berlin-robot/44434/. Erişim tarihi: 18.05.2020.
  • Taar, J. (2014). The best culinary experience. Factors that create extraordinary eating episodes. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 122, 145-151.
  • Tektaş, M., Tektaş, N., Onat, N., Gökmen, G., Koçyiğit, G., & Akıncı, T. Ç. (2010). Web Tabanlı Yapay Zekâ Teknikleri Eğitim Simülatörlerinin Hazırlanması. İstanbul: Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı.
  • Thrun, S., Burgard, W., & Fox, D. (2006). Probabilistic Robotics. Cambridge: MIT Press.
  • Tutorials Point (2015). Artificial Intelligence. Haydarabad: Tutorials Point.
  • Varol, A. (2000). Robotik. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • Verma, M. (2018). Artificial Intelligence and Its Scope in Different Areas with Special Reference to the Field of Education. International Journal of Advanced Educational Research, 3(1), 5-10.
  • Viji Priya, J., Ashok, J., & Suppiah, S. (2016). A Review on Significance of Sub Fields in Artical Intelligence. International Journal of Latest Trends in Engineering and Technology, 6(3), 542-548.
  • Vincent, M. (2020). Are We Seeing the End of Food Robots? Digital Food Lab: https://www.digitalfoodlab.com/seeing-end-food-robots/. Erişim tarihi: 21.05.2020.
  • Vitaux, J. (2019). Gastronomi. (Z. Yaya, Çev.) Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Yağcı, C., Gökçe, İ., Bozüyük, T., & Akar, G. (2020). Yapay Zekâ Teknolojisinin Endüstrideki Uygulamaları. Prof. Dr. Mehmet TEKTAŞ & Doç. Dr. Necla TEKTAŞ:http://tektasi.net/ wp-content/uploads/2014/01/yapay-zekâ-teknolojilerininend%C3%BCstrideki-uygulamalari.pdf. Erişim tarihi: 21.05.2020.
  • Yalçın-Kayıkçı, M., & Kutluk-Bozkurt, A. (2018). Dijital Çağda Z ve Alpha Kuşağı, Yapay Zeka Uygulamaları ve Turizme Yansımaları. Sosyal Bilimler Metinleri 1, 54-64.
Toplam 66 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Çalışmalar
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Şeyma Bozkurt Uzan 0000-0003-3527-3730

Yaşar Sevimli 0000-0002-0940-105X

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 6 Ağustos 2020
Kabul Tarihi 20 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bozkurt Uzan, Ş., & Sevimli, Y. (2020). Gastronomideki robotik uygulamalar ve yapay zeka. Tourism and Recreation, 2(2), 46-58.