The aim of the present study explored the unique contribution of parents on adolescents’ emotional well-being through the perspective of Self-Determination Theory. This study examined whether perception of parents directly effected adolescents’ emotional well-being (i.e., positive affect and negative affect) or whether these effects were mediated though the function in a self-determined way (autonomous development). The direct paths suggested that autonomy supportive relationships with parents promote feelings of emotional well-being for adolescents. However, the indirect paths proposed that autonomy supportive relationships with parents had indirect influences on emotional well-being in a self-determined way. Autonomy supportive relationships with parent likely foster high levels self-determined functions, which in turn have been linked with high levels of emotional well-being. A total of 525 high school students, from 9th to 12th grade, participated from Çanakkale. The data were obtained by using the Perceptions of Parents Scale (POPS), Positive-Negative Affect Scales (PANAS), and Self-Determination Scale (SDS). The model suggested in the present study was applied to the data using Lisrel 8.54.The results revealed that self-determination mediated the relationship between parent relationship and emotional well-being. These findings suggested that parent autonomy supportiveness foster adolescents’ emotional well-being by promoting high levels of self-determination.
Bu çalışmada, ergenlerin anne-baba algısı, duyuşsal iyi oluşları (emotional well-being) ve özerk benlik algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Öz-belirleme kuramı görüşleri doğrultusunda özerk benlik yönetimini (self-determination) bir aracı değişken (mediator) olarak değerlendirerek, ergenlerin anne-baba algısı ile iyi-oluşları arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkisi incelemiştir. Ergenlerin anne-baba algıları ile özerk benlik algısı arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin duyuşsal iyi oluşlarıyla etkileşimini ortaya koymak araştırmanın temel amacıdır. Çalışma, Çanakkale’de iki farklı türdeki okulun (Anadolu Lisesi, Genel Lise) 9. 10. 11. ve 12. sınıflarında eğitim gören 525 öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları Anne-Baba Algı Ölçeği (ABAÖ), Özerk Benlik Yönetimi Ölçeği (ÖBYÖ) ve Pozitif-Negatif Duygu Ölçeği’dir (PNDÖ). Çalışmada önerilen Yapısal Eşitlik Modeli LISREL 8.54 kullanılarak test edilmiştir. Analizler sonucunda özerk benlik yönetimi algısının, anne algısı ile olumsuz duygu arasında tam aracılık, olumlu duygu ile kısmi aracılık görevi gördüğü belirlenmiştir. Buna karşın, özerk benlik yönetimi algısı, baba algısı ile olumlu ve olumsuz duygu arasında kısmi aracılık görevi görmektedir. Çalışmanın sonuçları, çalışmaya katılan ergenlerin özerk benlik yönetimi algılarının, anne ve baba ile kurulan sağlıklı ilişkiler ve duyuşsal iyi oluşları ile ilişkili olduğu ve bu iki değişken arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini ortaya koymaktadır.
ergenler anne ve baba algısı öz-belirleme kuramı duyuşsal iyi oluş
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mayıs 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 4 Sayı: 37 |
!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.