Araştırma Makalesi

Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri

Cilt: 47 Sayı: 4 1 Aralık 2012
  • Yılmaz Tabel
  • Mehmet Öncül
  • İlke Mungan Akın
  • Aysun Bay Karabulut
  • Ahmet Taner Elmas
PDF İndir
EN TR

Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri

Öz

Amaç: Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkilerini değerlendirmek için; serumda sistatin C idrarda beta;2 mikroglobülin glütatyon S transferaz pi; ve N asetil beta; D glükozaminidaz düzeylerini saptayarak total parenteral beslenme alanlar ile enteral beslenen kontrol grubu hastaların böbrek işlevlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. 

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; gestasyonel yaşları 28 34 hafta arasında olan 104 erken doğmuş hastada yapıldı Total parenteral beslenen 50 Erkek Kız: 23 27 ve ortalama ağırlıkları 1258 plusmn;212 3 g ve enteral beslenen 54 Erkek Kız: 20 34 ve ortalama ağırlıkları 1608 plusmn;206 1 g erken doğan bebek bu çalışmaya alındı Total parenteral beslenme alan grupta üçüncü günden sonra total parenteral beslenme başlanırken minimal enteral beslenmeye ortalama 6 3 plusmn;2 4 günlerde ve tam enteral beslenmeye ortalama 24 5 plusmn;6 3 günlerde geçildi Enteral yolla beslenen gruba ise birinci gün anne sütü orogastrik nazogastrik sonda ile veya ağızdan başlandı Tüm hastaların üçüncü ve 30 günlerdeki serumdaki sistatin C glükoz BUN kreatinin total protein albümin AST ALT ALP sodyum potasyum kalsiyum fosfor ve idrardaki; N asetil beta; D glükozaminidaz glütatyon S transferaz pi; beta;2 mikroglobülin sodyum kreatinin yoğunluk pH ölçümleri değerlendirildi Çalışma için etik kurul onayı alındı.

Bulgular: Total parenteral beslenme alan hastalar ile enteral beslenen hastaların üçüncü gün değerleri arasında anlamlı fark yokken 30 gündeki serum sistatin C idrar beta;2 mikroglobülin glütatyon S transferaz pi; ve N asetil beta; D glükozaminidaz değerleri karşılaştırıldığında total parenteral beslenme grubunda enteral beslenenlere göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı. 

Çıkarımlar: Bu çalışma; total parenteral beslenmenin böbrekte glomerüler ve tübüler işlevler üzerine olumsuz etkilerinin olabileceğini ve bunun sistatin C idrar beta;2 mikroglobülin glütatyon S transferaz pi; ve N asetil beta; D glükozaminidaz ile erkenden saptanabileceğini göstermesi bakımından anlamlı olmakla beraber daha geniş serilerde ve daha ldquo;homojen rdquo; hasta gruplarında yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yılmaz Tabel Bu kişi benim

Mehmet Öncül Bu kişi benim

İlke Mungan Akın Bu kişi benim

Aysun Bay Karabulut Bu kişi benim

Ahmet Taner Elmas Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2012

Gönderilme Tarihi

11 Ocak 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 47 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Tabel, Y., Öncül, M., Akın, İ. M., Karabulut, A. B., & Elmas, A. T. (2012). Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri. Türk Pediatri Arşivi, 47(4), 247-252. https://doi.org/10.4274/tpa.856
AMA
1.Tabel Y, Öncül M, Akın İM, Karabulut AB, Elmas AT. Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri. Türk Pediatri Arşivi. 2012;47(4):247-252. doi:10.4274/tpa.856
Chicago
Tabel, Yılmaz, Mehmet Öncül, İlke Mungan Akın, Aysun Bay Karabulut, ve Ahmet Taner Elmas. 2012. “Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri”. Türk Pediatri Arşivi 47 (4): 247-52. https://doi.org/10.4274/tpa.856.
EndNote
Tabel Y, Öncül M, Akın İM, Karabulut AB, Elmas AT (01 Aralık 2012) Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri. Türk Pediatri Arşivi 47 4 247–252.
IEEE
[1]Y. Tabel, M. Öncül, İ. M. Akın, A. B. Karabulut, ve A. T. Elmas, “Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri”, Türk Pediatri Arşivi, c. 47, sy 4, ss. 247–252, Ara. 2012, doi: 10.4274/tpa.856.
ISNAD
Tabel, Yılmaz - Öncül, Mehmet - Akın, İlke Mungan - Karabulut, Aysun Bay - Elmas, Ahmet Taner. “Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri”. Türk Pediatri Arşivi 47/4 (01 Aralık 2012): 247-252. https://doi.org/10.4274/tpa.856.
JAMA
1.Tabel Y, Öncül M, Akın İM, Karabulut AB, Elmas AT. Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri. Türk Pediatri Arşivi. 2012;47:247–252.
MLA
Tabel, Yılmaz, vd. “Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri”. Türk Pediatri Arşivi, c. 47, sy 4, Aralık 2012, ss. 247-52, doi:10.4274/tpa.856.
Vancouver
1.Yılmaz Tabel, Mehmet Öncül, İlke Mungan Akın, Aysun Bay Karabulut, Ahmet Taner Elmas. Erken doğmuş yenidoğanlarda total parenteral beslenmenin böbrek işlevleri üzerine etkileri. Türk Pediatri Arşivi. 01 Aralık 2012;47(4):247-52. doi:10.4274/tpa.856