Araştırma Makalesi

Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı

Cilt: 47 Sayı: 4 1 Aralık 2012
  • Başar Çolak
  • İşık Karakaya
  • Ekrem Şentürk
  • Servet Yanal
  • Şahika G. Şişmanlar
  • Ümit Biçer
PDF İndir
EN TR

Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı

Öz

Çocuğun fiziksel istismarı olgularına, diğer istismar şekillerine göre daha kolay tanı konabilmektedir. Buna karşın farklı disiplinler tarafından birlikte değerlendirme yapılmayan olgularda tanı koymada güçlükler yaşanabilmektedir. Okulda düşme öyküsü bulunan ve vücudunda morluklar saptanan immün trombositopenik purpura (İTP) hastası 8 yaşında kız çocuğa; çocuk psikiyatrisi ve adli tıp anabilim dalı tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu fiziksel istismar tanısı konulmuştur. Kanama pıhtılaşma bozukluğu bulunan çocuklarda ayırıcı tanının önemi, tanı sürecinde yapılması gerekenler ve bu tür olgularda fiziksel istismarın sorgulanması gereken bir durum olduğuna dikkat çekmek amacı ile konuyu tartışmayı düşündük. Olgumuz ilk görüşmede; iki gün önce okulda düştüğünü, yüzündeki yaraların düşme sonucu, vücudundaki diğer yaraların ise kardeşi tarafından ısırılmakla ve tırmalamakla oluştuğunu aktarmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Başar Çolak Bu kişi benim

İşık Karakaya Bu kişi benim

Ekrem Şentürk Bu kişi benim

Servet Yanal Bu kişi benim

Şahika G. Şişmanlar Bu kişi benim

Ümit Biçer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2012

Gönderilme Tarihi

11 Ocak 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 47 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Çolak, B., Karakaya, İ., Şentürk, E., Yanal, S., Şişmanlar, Ş. G., & Biçer, Ü. (2012). Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı. Türk Pediatri Arşivi, 47(4), 310-312. https://doi.org/10.4274/tpa.757
AMA
1.Çolak B, Karakaya İ, Şentürk E, Yanal S, Şişmanlar ŞG, Biçer Ü. Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı. Türk Pediatri Arşivi. 2012;47(4):310-312. doi:10.4274/tpa.757
Chicago
Çolak, Başar, İşık Karakaya, Ekrem Şentürk, Servet Yanal, Şahika G. Şişmanlar, ve Ümit Biçer. 2012. “Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı”. Türk Pediatri Arşivi 47 (4): 310-12. https://doi.org/10.4274/tpa.757.
EndNote
Çolak B, Karakaya İ, Şentürk E, Yanal S, Şişmanlar ŞG, Biçer Ü (01 Aralık 2012) Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı. Türk Pediatri Arşivi 47 4 310–312.
IEEE
[1]B. Çolak, İ. Karakaya, E. Şentürk, S. Yanal, Ş. G. Şişmanlar, ve Ü. Biçer, “Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı”, Türk Pediatri Arşivi, c. 47, sy 4, ss. 310–312, Ara. 2012, doi: 10.4274/tpa.757.
ISNAD
Çolak, Başar - Karakaya, İşık - Şentürk, Ekrem - Yanal, Servet - Şişmanlar, Şahika G. - Biçer, Ümit. “Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı”. Türk Pediatri Arşivi 47/4 (01 Aralık 2012): 310-312. https://doi.org/10.4274/tpa.757.
JAMA
1.Çolak B, Karakaya İ, Şentürk E, Yanal S, Şişmanlar ŞG, Biçer Ü. Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı. Türk Pediatri Arşivi. 2012;47:310–312.
MLA
Çolak, Başar, vd. “Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı”. Türk Pediatri Arşivi, c. 47, sy 4, Aralık 2012, ss. 310-2, doi:10.4274/tpa.757.
Vancouver
1.Başar Çolak, İşık Karakaya, Ekrem Şentürk, Servet Yanal, Şahika G. Şişmanlar, Ümit Biçer. Bir olgu nedeniyle immün trombositopenik purpura ve çocuğun fiziksel istismarı. Türk Pediatri Arşivi. 01 Aralık 2012;47(4):310-2. doi:10.4274/tpa.757