Araştırma Makalesi

Bir linyöz konjonktivit olgusu

Cilt: 47 Sayı: 2 1 Haziran 2012
  • Hüsniye Esra Paşaoğlu
  • Gülzade Özyalvaçlı
  • Tülay Alpar Akçetin
  • Erol Bozkurt
  • Kadir Eltutar
  • Tiraje Celkan
PDF İndir
EN TR

Bir linyöz konjonktivit olgusu

Öz

Linyöz konjonktivit idiyopatik membranöz konjonktivitin nadir görülen bir şeklidir Tip 1 plazminojen eksikliğine bağlı olarak özellikle tarsal konjonktivada fibrinden zengin ldquo;odunsu rdquo; tekrarlayan yalancı zarımsı lezyonların gelişimi ile kendini gösterir Konjonktiva dışında ağız boşluğu üst sindirim sistemi trakeobronşiyal ağaç gibi diğer müköz zarlar da tutulabilir Küçük travma sonucu hasarlı mukoza gelişen fibrin örtüsünün plazminojen eksikliğine bağlı olarak yıkımında kusur vardır Otozomal çekinik geçiş tanımlanmasına rağmen çoğu olgu sporadiktir Genellikle süt çocukları ve çocuklar etkilenmiştir ancak hastalık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir Dört yaşındaki erkek hasta sol üst tarsal konjonktivada irise uzanan pembe kırmızı renkte zarımsı lezyon varlığı nedeniyle Göz Hastalıkları Kliniği rsquo;ne başvurmuştur Çıkarılan örneğin histopatolojik incelemesi linyöz konjonktivit ile uyumlu bulunmuş ve tanı biyokimyasal olarak hastada plazminojen düzeyinin belirgin olarak düşük olmasıyla da desteklenmiştir Topikal prednizolon asetat ve siklosporin tedavisine başlanmış ancak bir ay sonra lezyon yinelemiştir Hematoloji konsültasyonu ile hastaya sistemik ve topikal taze donmuş plazma tedavisi uygulanmıştır Olgu klinik histopatolojik özellikleri ve taze donmuş plazma tedavisine verdiği olumlu yanıt açısından literatür bilgileri eşliğinde tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hüsniye Esra Paşaoğlu Bu kişi benim

Gülzade Özyalvaçlı Bu kişi benim

Tülay Alpar Akçetin Bu kişi benim

Erol Bozkurt Bu kişi benim

Kadir Eltutar Bu kişi benim

Tiraje Celkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2012

Gönderilme Tarihi

11 Ocak 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 47 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Paşaoğlu, H. E., Özyalvaçlı, G., Akçetin, T. A., Bozkurt, E., Eltutar, K., & Celkan, T. (2012). Bir linyöz konjonktivit olgusu. Türk Pediatri Arşivi, 47(2), 130-133. https://doi.org/10.4274/tpa.147
AMA
1.Paşaoğlu HE, Özyalvaçlı G, Akçetin TA, Bozkurt E, Eltutar K, Celkan T. Bir linyöz konjonktivit olgusu. Türk Pediatri Arşivi. 2012;47(2):130-133. doi:10.4274/tpa.147
Chicago
Paşaoğlu, Hüsniye Esra, Gülzade Özyalvaçlı, Tülay Alpar Akçetin, Erol Bozkurt, Kadir Eltutar, ve Tiraje Celkan. 2012. “Bir linyöz konjonktivit olgusu”. Türk Pediatri Arşivi 47 (2): 130-33. https://doi.org/10.4274/tpa.147.
EndNote
Paşaoğlu HE, Özyalvaçlı G, Akçetin TA, Bozkurt E, Eltutar K, Celkan T (01 Haziran 2012) Bir linyöz konjonktivit olgusu. Türk Pediatri Arşivi 47 2 130–133.
IEEE
[1]H. E. Paşaoğlu, G. Özyalvaçlı, T. A. Akçetin, E. Bozkurt, K. Eltutar, ve T. Celkan, “Bir linyöz konjonktivit olgusu”, Türk Pediatri Arşivi, c. 47, sy 2, ss. 130–133, Haz. 2012, doi: 10.4274/tpa.147.
ISNAD
Paşaoğlu, Hüsniye Esra - Özyalvaçlı, Gülzade - Akçetin, Tülay Alpar - Bozkurt, Erol - Eltutar, Kadir - Celkan, Tiraje. “Bir linyöz konjonktivit olgusu”. Türk Pediatri Arşivi 47/2 (01 Haziran 2012): 130-133. https://doi.org/10.4274/tpa.147.
JAMA
1.Paşaoğlu HE, Özyalvaçlı G, Akçetin TA, Bozkurt E, Eltutar K, Celkan T. Bir linyöz konjonktivit olgusu. Türk Pediatri Arşivi. 2012;47:130–133.
MLA
Paşaoğlu, Hüsniye Esra, vd. “Bir linyöz konjonktivit olgusu”. Türk Pediatri Arşivi, c. 47, sy 2, Haziran 2012, ss. 130-3, doi:10.4274/tpa.147.
Vancouver
1.Hüsniye Esra Paşaoğlu, Gülzade Özyalvaçlı, Tülay Alpar Akçetin, Erol Bozkurt, Kadir Eltutar, Tiraje Celkan. Bir linyöz konjonktivit olgusu. Türk Pediatri Arşivi. 01 Haziran 2012;47(2):130-3. doi:10.4274/tpa.147