BibTex RIS Kaynak Göster

The scintigraphic assessment of gastroesophageal reflux in children with recurrent respiratory infections Case Report

Yıl 2002, Cilt: 37 Sayı: 1, - , 01.03.2002

Öz

Gastroesophageal reflux GER is defined as the drawing back of the stomach contents to the oesophagus In different age groups GER is associated with different symptoms such as sudden infant death vomiting recurrent respiratory infection RRI recurrent otitis media anemia colic and chest pain Although oesophageal pH monitoring is known to be the most sensitive method in the diagnosis of GER radionuclide techniques provide a convenient and non invasive method to assess GER in children which is physiological sensitive simple and high reproducible This technique allows prolonged monitoring with low radiation exposure to the children The aim of the present study was to determinate the frequency of GER in children with RRI and its distribution in different age groups 90 patients with RRI 50 boys;40 girls age range:3 48 mos mean age: 12 4±11 7 mos were evaluated by gastroesophageal scintigraphy Patients were classified in 3 groups according to their age: group I II III consisted of patients between ages 3 12 13 24 and 25 48 months respectively In these groups GER was determined in 24 47 1 14 43 8 and 3 42 9 patients respectively In conclusion the radionuclide GER study can be used to determine the suspected GER in children with RRI Key words: Gastroesophageal reflux children scintigraphy recurrent respiratory infection

Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün sintigrafik olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu

Yıl 2002, Cilt: 37 Sayı: 1, - , 01.03.2002

Öz

Gastroözöfageal reflü GÖR çocukluk dönemi tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarının patogenezinde rol oynamaktadır Çocuklardaki GÖR sıklığının artan yaş ile birlikte azaldığı bilinmektedir Özöfagus pH monitorizasyonu GÖR tespitinde en iyi yöntem olmakla birlikte sintigrafik olarak GÖR saptanması yüksek duyarlılığa sahip kolay bir yöntemdir Çalışmada tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonu olan çocuklarda sintigrafik olarak GÖR sıklığının ve yaş gruplarına göre dağılımının belirlenmesi amaçlandı Sık tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonu nedeniyle GÖR sintigrafisi yapılan 90 hasta 50 erkek 40 kız yaş aralığı: 3 48 ay ortalama yaş 12 4 ± 10 1 retrospektif olarak değerlendirildi Hastalar yaşlarına göre I II III olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı sırası ile grupların yaş aralığı 3 12 13 24 ve 25 48 ay Sintigrafik olarak grup I’ de 24 hastada 47 grup II’ de 14 hastada 43 8 ve grup 3 de 3 hastada 42 9 sintigrafik olarak GÖR saptandı Çocuk hastalarda radyonüklid teknikler ile GÖR’in değerlendirilmesi kolay uygulanabilir ve invazif olmayan bir yöntemdir Sonuç olarak GÖR sintigrafisi fizyolojik duyarlı ve tekrarlanabilme özelliğine sahip bir yöntem olarak tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda ve GÖR şüphesinde uygulanabilir bir testtir Anahtar Kelimeler: Gastroözöfageal reflü sintigrafi solunum sistemi enfeksiyonu

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Gülay Durmuş Bu kişi benim

Funda Üstün Bu kişi benim

Ülfet Vatansever Bu kişi benim

Meryem Kaya Bu kişi benim

Serap Karasalihoğlu Bu kişi benim

Şakir Berkarda Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 37 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Durmuş, G., Üstün, F., Vatansever, Ü., Kaya, M., vd. (2002). Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün sintigrafik olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu. Türk Pediatri Arşivi, 37(1).
AMA Durmuş G, Üstün F, Vatansever Ü, Kaya M, Karasalihoğlu S, Berkarda Ş. Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün sintigrafik olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu. Türk Pediatri Arşivi. Mart 2002;37(1).
Chicago Durmuş, Gülay, Funda Üstün, Ülfet Vatansever, Meryem Kaya, Serap Karasalihoğlu, ve Şakir Berkarda. “Tekrarlayan Solunum Sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün Sintigrafik Olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu”. Türk Pediatri Arşivi 37, sy. 1 (Mart 2002).
EndNote Durmuş G, Üstün F, Vatansever Ü, Kaya M, Karasalihoğlu S, Berkarda Ş (01 Mart 2002) Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün sintigrafik olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu. Türk Pediatri Arşivi 37 1
IEEE G. Durmuş, F. Üstün, Ü. Vatansever, M. Kaya, S. Karasalihoğlu, ve Ş. Berkarda, “Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün sintigrafik olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu”, Türk Pediatri Arşivi, c. 37, sy. 1, 2002.
ISNAD Durmuş, Gülay vd. “Tekrarlayan Solunum Sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün Sintigrafik Olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu”. Türk Pediatri Arşivi 37/1 (Mart 2002).
JAMA Durmuş G, Üstün F, Vatansever Ü, Kaya M, Karasalihoğlu S, Berkarda Ş. Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün sintigrafik olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu. Türk Pediatri Arşivi. 2002;37.
MLA Durmuş, Gülay vd. “Tekrarlayan Solunum Sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün Sintigrafik Olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu”. Türk Pediatri Arşivi, c. 37, sy. 1, 2002.
Vancouver Durmuş G, Üstün F, Vatansever Ü, Kaya M, Karasalihoğlu S, Berkarda Ş. Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonlarında gastroözöfageal reflünün sintigrafik olarak değerlendirilmesi Olgu Sunumu. Türk Pediatri Arşivi. 2002;37(1).