OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI

Cilt: 7 Sayı: 2 5 Ağustos 2016
  • Yılmaz Kılıçaslan
  • Özlem Uçar
  • Edip Serdar Güner
  • Kemal Bal
PDF İndir
TR EN

OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI

Öz

Engelli çocukların, eğitim ve gelişim olanaklarına mümkün olduğunca kolay ve etkin bir biçimde erişebilmesinin sağlanması, toplum için hem yasal hem de vicdani bir sorumluluktur. Yardımcı teknolojiler, engelli çocukların eğitim faaliyetlerine tam ve yeterli biçimde katılabilmesi için büyük olanaklar sunarlar. Bu makale, otistik ve zihinsel engelli çocukların eğitim ve öğretimine yardımcı olmak için geliştirilen bir yazılım aracını sunmaktadır. Bu araç ile engelli çocukların ifadeler ve onlara karşılık gelen kavramlar arasında resimler aracılığıyla bağlantı kurmalarına yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Kullanıcının sistemle olan etkileşiminin doğal dil ifadeleriyle kurulmasını sağlamanın, iletişimi kısıtlanmış anahtar kelimelerle sınırlandırmaktan daha etkin olduğu gerçeğini dikkate alarak aracımızı bir Doğal Dil İşleme (DDİ) modülü ile donattık. Bu modül aracın omurgası olarak görev yapmakta ve doğal dil ifadelerini birleşme tabanlı (unification-based) bir dilbilgisi kullanarak anlamsal çerçeveler şeklinde çözümlemektedir. Giriş ifadeleri, ilgili resimlerle anlamsal çerçeveler aracılığıyla eşleştirilmektedir. Bu anlamsal çerçeveler, resimleri biçimsel bakımdan değil, içerikleri açısından temsil ettiği için, sistem esnek bir şekilde çalışabilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. ACE CENTERS UK, SwitchAccess, http://ace-centre.hostinguk.com/
  2. 2. BASU A., SARKAR S., CHAKRABORTY K., BHATTACHARYA S., and CHOUDRY M. (2002) Vernacular Education and Communication Tool for the People with Multiple Disabilities. In the Digital Library of the 2nd International Conference on Open Collaborative Design for Sustainable Innovation (On-line), Bangalore, India. Web: http://www.thinkcycle.org/tc-papers.
  3. 3. BELL N. (2005) The Role of Imagery and Verbal Processing in Language Comprehension. The ASA's 36th National Conference on Autism Spectrum Disorders, Nashville, TN.
  4. 4. CARPENTER B. and PENN G. (2001) The Attribute Logic Engine User’s Guide, Version 3.2.1. (University of Toronto: www.cs.toronto.edu/~gpenn/ale.html)
  5. 5. CRICK SOFTWARE LTD., Clicker5, http://www.cricksoft.com/uk/products/clicker/
  6. 6. FILLMORE C. J. (1968) The Case for Case. In E. Bach and R. Harms (eds.), Universals in Linguistic Theory, 1-88, New York: Holt Rinehart and Winston.
  7. 7. FILLMORE C. J. (1982) Frame Semantics. In Linguistics in the Morning Calm, 111-137, Seoul: Hanshin.
  8. 8. FILLMORE C. J. and ATKINS B. T. S. (1992) Towards a Frame-Based Lexicon: the Semantics of RISK and its Neighbors. In A. Lehrer and E. F. Kittay (eds.), Frames, Fields and Contrasts, 75-102, Hillsdale, NJ: Erlbaum.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yılmaz Kılıçaslan Bu kişi benim
TRAKYA UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE, DEPARTMENT OF COMPUTER ENGINEERING

Özlem Uçar Bu kişi benim
TRAKYA UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE, DEPARTMENT OF COMPUTER ENGINEERING

Edip Serdar Güner Bu kişi benim
TRAKYA UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE, DEPARTMENT OF COMPUTER ENGINEERING

Kemal Bal Bu kişi benim
TRAKYA UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING AND ARCHITECTURE, DEPARTMENT OF COMPUTER ENGINEERING

Yayımlanma Tarihi

5 Ağustos 2016

Gönderilme Tarihi

5 Ağustos 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kılıçaslan, Y., Uçar, Ö., Güner, E. S., & Bal, K. (2016). OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7(2), 101-108. https://izlik.org/JA54CX59LR
AMA
1.Kılıçaslan Y, Uçar Ö, Güner ES, Bal K. OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI. Trakya Univ J Sci. 2016;7(2):101-108. https://izlik.org/JA54CX59LR
Chicago
Kılıçaslan, Yılmaz, Özlem Uçar, Edip Serdar Güner, ve Kemal Bal. 2016. “OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 (2): 101-8. https://izlik.org/JA54CX59LR.
EndNote
Kılıçaslan Y, Uçar Ö, Güner ES, Bal K (01 Ağustos 2016) OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 2 101–108.
IEEE
[1]Y. Kılıçaslan, Ö. Uçar, E. S. Güner, ve K. Bal, “OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI”, Trakya Univ J Sci, c. 7, sy 2, ss. 101–108, Ağu. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54CX59LR
ISNAD
Kılıçaslan, Yılmaz - Uçar, Özlem - Güner, Edip Serdar - Bal, Kemal. “OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7/2 (01 Ağustos 2016): 101-108. https://izlik.org/JA54CX59LR.
JAMA
1.Kılıçaslan Y, Uçar Ö, Güner ES, Bal K. OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI. Trakya Univ J Sci. 2016;7:101–108.
MLA
Kılıçaslan, Yılmaz, vd. “OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 2, Ağustos 2016, ss. 101-8, https://izlik.org/JA54CX59LR.
Vancouver
1.Yılmaz Kılıçaslan, Özlem Uçar, Edip Serdar Güner, Kemal Bal. OTİSTİK VE ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL DİL İŞLEME TABANLI BİR YARDIM ARACI: BİR BAŞLANGIÇ ÇALIŞMASI. Trakya Univ J Sci [Internet]. 01 Ağustos 2016;7(2):101-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54CX59LR