OKRATOKSİN A (OA)'NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ

Cilt: 4 Sayı: 2 5 Ağustos 2016
  • Tuncay Gümüş
  • Muhammet Arıcı
  • Mehmet Demirci
PDF İndir
TR EN

OKRATOKSİN A (OA)'NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ

Öz

Bu araştırmada bira fermentasyonu süresince farklı konsantrasyonlardaki OA miktarında meydana gelen değişiklikler Elisa metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Buna göre yaklaşık 10 ppb OA ilave edilen örnekte (A) fermentasyon sonunda (10. gün) OA seviyesinde % 24,97 oranında azalma tespit edilirken, yaklaşık 20 ppb OA ilave edilen örneğin (B) OA seviyesinde % 18,74 oranında bir azalma olduğu belirlenmiştir. Yaklaşık 30 ppb OA ilave edilen örnekte (C) ise daha düşük düzeyde bir azalma (% 8,9) olduğu tespit edilmiştir. Fermentasyon boyunca OA konsantrasyonu arttıkça, OA'daki azalma oranı düşmüştür. Fermentasyon boyunca OA konsantrasyonu maya gelişimini etkilemiş, OA ihtiva eden örneklerde maya gelişimi daha yavaş olmuştur. Yüksek konsantrasyonlarda OA ihtiva eden mayşede tespit edilen maya sayısı, kontrol ve düşük OA konsantrasyonlu mayşedeki maya sayısına göre daha düşük bulunmuştur. Fermentasyon boyunca pH değerinde OA yüksek olan örneklerde, düşük olanlara göre daha yavaş düşüş gözlenmiştir. Örneklerde OA konsantrasyonu arttıkça oluşan alkol oranı düşmüştür. Fermentasyon başlangıcında tüm örneklerde toplam şeker oranı % 6,62 iken OA konsantrasyonu arttıkça % şeker miktarı daha yüksek tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Tuncay Gümüş Bu kişi benim

Muhammet Arıcı Bu kişi benim

Mehmet Demirci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

5 Ağustos 2016

Gönderilme Tarihi

5 Ağustos 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Gümüş, T., Arıcı, M., & Demirci, M. (2016). OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(2), 181-186. https://izlik.org/JA26BD23RH
AMA
1.Gümüş T, Arıcı M, Demirci M. OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ. Trakya Univ J Sci. 2016;4(2):181-186. https://izlik.org/JA26BD23RH
Chicago
Gümüş, Tuncay, Muhammet Arıcı, ve Mehmet Demirci. 2016. “OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4 (2): 181-86. https://izlik.org/JA26BD23RH.
EndNote
Gümüş T, Arıcı M, Demirci M (01 Ağustos 2016) OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4 2 181–186.
IEEE
[1]T. Gümüş, M. Arıcı, ve M. Demirci, “OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ”, Trakya Univ J Sci, c. 4, sy 2, ss. 181–186, Ağu. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26BD23RH
ISNAD
Gümüş, Tuncay - Arıcı, Muhammet - Demirci, Mehmet. “OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4/2 (01 Ağustos 2016): 181-186. https://izlik.org/JA26BD23RH.
JAMA
1.Gümüş T, Arıcı M, Demirci M. OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ. Trakya Univ J Sci. 2016;4:181–186.
MLA
Gümüş, Tuncay, vd. “OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 2, Ağustos 2016, ss. 181-6, https://izlik.org/JA26BD23RH.
Vancouver
1.Tuncay Gümüş, Muhammet Arıcı, Mehmet Demirci. OKRATOKSİN A (OA)’NIN BİRA FERMENTASYONUNDAKİ DURUMU VE FERMENTASYONA ETKİSİ. Trakya Univ J Sci [Internet]. 01 Ağustos 2016;4(2):181-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26BD23RH