Bu araştırma 41° 20’ 40. 05’’ kuzey enlemi ile 26° 46’ 11. 76’’ doğu boylamı arasında yer alan Yeniköy beldesinde bağcılık yapısının belirlenmesi amacıyla üreticilerle anket yolu ile elde edilen birincil verilere dayanmaktadır. Araştırma sonucunda bağ parsellerinin genellikle 10 dekardan küçük olduğu, bağların oldukça genç ve tek parselden oluştuğu ayrıca 6-10 yıl önce toplu bir şekilde bağ dikiminin gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Bağını kurmadan önce toprak analizi yaptıran bağcı oranı yüksek görünmektedir. Yeniköy beldesinde bağcılar yoğun olarak Merlot (%44.62) ve Cabernet Sauvignon (%36.07) çeşitlerini yetiştirmektedir. Üzümlerini şaraplık olarak değerlendiren bağcı oranı %30’ dur. Ayrıca hasat edilen üzümlerden sırasıyla pekmez, şıra ve hardaliye yapılmaktadır. Bağ kurmada en çok aşılı-köklü asma fidanı kullanılmakta olup, fidan fiyatları da pahalı bulunmaktadır. Dikimde sıra arasının genellikle 3m, sıra üzerinin de 1-1.5m aralığında olduğu belirlenmiştir. Bağcıların bağlarında %82.5 oranla Kordon Royat Terbiye Şeklini kullanmakta oldukları ve yöre bağcılığında yeniliklerin takip edildiği ve yeni bağların modern yöntemlerle tesis edildiğini göstermektedir. Bağda uygulanan kültürel işlemlerden toprak işleme ve yabancı ot mücadelesi tamamen mekanizasyondan faydalanılarak yapılmaktadır. Yeniköy beldesi bağlarında en çok Külleme ve Mildiyö hastalıkları, bağ uyuzu ile dürmece zararlıları ve ayrık otu görülmektedir. Şaraplık üzüm verimi ortalama 600kg/da olup, şaraplık üzüm yetiştiren üreticiler verimden çok kaliteye önem vermektedirler
This research was carried on Yenikoy area which is located latitude 41°20’40.05’’ N and longitude 26°46’11.76’’ E; determination to primary survey viticultural structure. In conclusion, vineyard plots were generally minor for 10da, vineyard were quite young and they were consist of single plot, also collective planting of grapevines were 6-10 years ago being understood. Before planting of grapevine the big proportion of grape growers were made soil analyses. In Yenikoy area, grape growers were cultivated Merlot (44.62%) and Cabernet Sauvignon (36.07%) cultivars intensively. The ratio of grape growers were 30% which were evaluated their grapes for making wine. Also they were respectively made grape molasses, grape juice and grape juice flavored with mustard. Grafted-rooted grapevine sapling were densely used and they strike out of that sapling price were expensive. It was determined that, inter row was 3m, upper row was 1-1.5m used planting of grapevine in generally. Grape growers were used 82.5% Cordon Royat Trellising System however they were pursue innovations in viticulture and planting their vineyards in advanced methods respectively. They use mechanization in vineyards (plowing soil, control of weed). Oidium and powdery mildew disease, vineyard itchy and leaf-rolling tortrix, couch-grass were seen in Yenikoy area. Wine grape yield was average 600kg/da, it is clearly that the grape growers were consider to quality than yield
Diğer ID | JA55ZE65FU |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 10 Sayı: 2 |