Araştırma Makalesi

ÖRGÜTSEL ADALET VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANLAMLANDIRILMASI: BİR AİLE İŞLETMESİNDE NİTEL ARAŞTIRMA

Cilt: 7 Sayı: 1 20 Temmuz 2018
PDF İndir
TR

ÖRGÜTSEL ADALET VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANLAMLANDIRILMASI: BİR AİLE İŞLETMESİNDE NİTEL ARAŞTIRMA

Öz

Bu araştırmada, bir aile işletmesinde çalışmakta olan işgörenlerin, örgütsel adalet algıları ile örgütsel vatandaşlık davranışlarının anlamlandırılması amaçlanmıştır.

Bu doğrultuda, Tekirdağ’da faaliyet gösteren bir aile işletmesinde çalışan 27 personel araştırmanın örneklem grubunu oluşturmuştur. Yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanan veriler, betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların büyük bir çoğunluğu, örgütsel adalet algısına sahip olduğunu ve örgütsel vatandaşlık davranışı sergilediğini belirtmiştir. Örgütsel adalet algısına sahip olduğunu belirtenler örgütsel vatandaşlık davranışı sergilediğini de belirtirken, örgütsel adalet algısına sahip olmadığını belirtenler ise uygulamaları adil bulmadıkları için örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemediğini belirtmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslantaş, Cem Cüneyt, “Algılanan Adaletin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Görgül Bir Çalışma”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Sayı: 4, 2005, s. 264-281.
  2. Atalay, Ceren Giderler, “Örgütsel Adalet”, Örgütsel Davranışta Güncel Konular, Editör: Derya Ergun Özler, Ekin Yayınevi, 2. Baskı, Bursa, Eylül 2012, s. 41-63.
  3. Cohen-Charash, Yochi ve Spector, Pauel E., “The Role of Justice in Organizations: A Meta-Analysis”, Organizational Behavior and Human Decision Processes, Cilt: 86, No: 2, 2001, s. 278-321.
  4. Colquitt, Jason A. “On the Dimensionality of Organizational Justice: A Construct Validation of A Measure”, Journal of Applied Psychology, Cilt: 86, Sayı: 3, 2001, s. 386-400.
  5. Çağlayan, Esin, “Öğretim Elemanlarının Örgütsel Vatandaşlık Davranışları ile Örgütsel Adalet Algıları Arasındaki İlişki”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, Cilt: 20, Sayı: 4, 2014, s. 421-452.
  6. Çetin, Şahin, Korkmaz, Mehmet ve Çakmakçı, Cahit, “Dönüşümsel ve Etkileşimsel Liderlik ile Lider-Üye Etkileşiminin Öğretmenlerin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerindeki Etkisi”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Cilt: 18, Sayı: 1, 2012, s. 7-36.
  7. Çınar, Ömer, Yapısal Eşitlik Modellemesi ile İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Destek ve Örgütsel Adaletin Örgütsel Çıktılar Üzerindeki Etkisinde Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Aracılık Rolü: Kahramanmaraş Bankacılık Sektöründe Bir Alan Araştırması, (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Doktora Tezi), Kahramanmaraş 2013.
  8. Gürbüz, Sait, Ayhan, Özgür ve Sert, Mahmut, “Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Türkiye’de Yapılan Araştırmalar Üzerinden Bir Meta Analizi”, İş ve İnsan Dergisi, Cilt: 1, Sayı: 1, 2014, s. 3-20.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Temmuz 2018

Gönderilme Tarihi

2 Nisan 2018

Kabul Tarihi

27 Nisan 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, A. C., & Bilir Güler, S. (2018). ÖRGÜTSEL ADALET VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANLAMLANDIRILMASI: BİR AİLE İŞLETMESİNDE NİTEL ARAŞTIRMA. Trakya University E-Journal of the Faculty of Economics and Administrative Sciences, 7(1), 36-52. https://izlik.org/JA58ZG35NX