Araştırma Makalesi

TURİZM EKONOMİSİ EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN TURİZM ALGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Cilt: 8 Sayı: 1 1 Ağustos 2019
PDF İndir

TURİZM EKONOMİSİ EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN TURİZM ALGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Öz

Çalışma, öğrencilerin turizme yönelik bakış açılarının ve algılarının tespit edilmesini amaçlayan nitel veri toplama ve değerlendirme tekniklerinin kullanıldığı keşfetmeye yönelik bir araştırmayı içermektedir. Yapılan araştırmada, Trakya Üniversitesi’nde Bahar döneminde seçmeli Turizm Ekonomisi dersi alan İktisat Bölümü öğrencilerinin turizme yönelik algılarının tespiti ve algıların cinsiyete, mezun olunan lise türüne ve turizm sektörü ile bir bağa sahip olma durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucu Faktör Analizi ile dört alt boyut(faktör) belirlenmiştir. Elde edilen bulgular; öğrencilerinin turizme yönelik algılarının olumlu olduğunu ve algılamalarının mezun olunan lise ve turizm ile ilgili bağları olma değişkenine göre farklılık gösterdiğini vurgulamaktadır. Turizm algılarını oluşturan alt boyutlarda cinsiyetler arası farklılık bulunmamıştır. Araştırma sonuçları Turizm Ekonomisi dersi eğitimleri sonucu öğrencilerin bilgi birikimlerine ve turizm konusundaki duyarlılıklarına anlamlı düzeyde etki ettiğini göstermektedir. Elde edilen en önemli katkının; turizm sektörünün ekonomik etkisinin yüksek düzeyde kavranması,  ekonomik büyüme ve kalkınma için gerekliliğinin anlaşılmasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albayrak, A.S. (2006), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayıncılık, Ankara.
  2. Akoğlan Kozak M. (2009). Akademik Turizm Eğitimi Üzerine Bir Durum Analizi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE) Bahar 2009 Sayı 22, s.2-20.
  3. Akova O.(2006). “Yerel Halkın Turizmin Etkilerini Algılamalarına ve Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma”, Akademik İncelemeler Dergisi, Sayı:2, Cilt: 1.
  4. Akyol, C. (2018). Turizm Eğitimi ile İlgili Lisansüstü Tezlerin İçerik Analizi Yöntemi ile Değerlendirilmesi, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt.2, Sayı.3, ss.21-33.
  5. Ayaz, N., Yeşiltaş, M., Türkmen, F.(2012), “Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Kırsal Turizme Bakış Açıları ve Algıları Üzerine Bir Araştırma”, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14 (22), 103-112.
  6. Aymankuy, Y.,Aymankuy, Ş., (2013), “Turizm İşletmeciliği Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm Sektöründeki İstihdamla İlgili Görüşleri ve Sektördeki Kariyer Beklentileri (Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği”,Akademik Bakış Dergisi, Sayı:35, ss.1-21.
  7. Avcı, N., (2011), “Turizm Eğitimi Alan Lisans Öğrencilerinin İş Değerleri: Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Örneği”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt:22, Sayı:1, ss.7-18.
  8. Bahar O., Kozak M., (2013) Turizm Ekonomisi, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2908 Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1865, ISBN 978-975-06-1570-2, Eskişehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2019

Gönderilme Tarihi

31 Mayıs 2019

Kabul Tarihi

22 Haziran 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Boyacıoğlu, E. Z. (2019). TURİZM EKONOMİSİ EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN TURİZM ALGILARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Trakya University E-Journal of the Faculty of Economics and Administrative Sciences, 8(1), 19-42. https://izlik.org/JA95FR73KZ