Araştırma Makalesi

ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ

Cilt: 19 Sayı: 2 27 Aralık 2017
PDF İndir
TR DE

ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ

Öz

Yabancı dil eğitimindeki paradigma değişimine bağlı olarak otonom öğrenme her alanda tartışılan ve amaç edilen bir beceri haline gelmiştir. Otonom öğrenmede amaç, öğrencinin kendi potansiyeli, ihtiyaçları doğrultusunda öğrenme sürecine ilişkin kararları bağımsız bir şekilde vererek bireysel öğrenme sürecini etkinleştirmesidir. Ancak, öğrencinin bunu başarabilmesi için öncelikle öğrenme stratejilerini bilmesi ve bu stratejileri bilinçli bir şekilde kullanmayı öğrenmesi gerekmektedir. Bu anlamda, öğrencinin stratejileri bilinçli bir şekilde kullanması da öğrenme sürecinin üst bilişsel boyutlarından bir tanesini yansıtmaktadır. Öğrenme stratejilerini bilme ve bunları bilinçli kullanma, öğrenme süreci hakkında konuşma, öz değerlendirme yapma, öğrenme sürecini planlama gibi etkinlikler kazandırılabilen ve geliştirilebilen bilişsel ve üst bilişsel becerilerdir. Bu çalışmadaki amaç, Almanca öğretmen adaylarının bilişsel öğrenme stratejileri edinçlerini ve öğrenme bilinçlerini saptamaktır. Araştırmaya 2014-2015 eğitim-öğretim yılı Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu hazırlık sınıfı öğrencileri ve Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Almanca Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 1. ve 2. sınıf öğrencileri olmak üzere toplam 108 kişi katılmıştır. Veriler nitel ve nicel olmak üzere iki farklı öçme aracıyla toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, Almanca Öğretmen adaylarında bilişsel öğrenme stratejileri edincinin ve öğrenme bilincinin yeteri kadar gelişmediğini ortaya koymuştur; ancak buna karşın Öğretmen adaylarının üst bilişsel boyutta öğrenme süreçleri hakkında düşünme ve öz değerlendirme becerilerine karşı olumlu bir tutum sergiledikleri saptanmıştır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akıllılar, T. (2013). İkinci Yabancı Dil olarak Almanca Öğreniminde Üstbilişsel Farkındalık. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2013 (14), 275-285.
  2. Bachel, D. (2005). Autonomes Lernen in Theorie und Praxis. (online: http://www.g-daf-es.net/salamanca_auf_deutsch/projekt/db2.pdf), letzter Zugriff: 06.12.2016).
  3. Bimmel, P. & Rampillon, U. (2000). Lernerautonomie und Lernstrategien (5. Auflage). München: Langenscheidt.
  4. Brown, A. L. (1984). Metakognition, Handlungskontrolle, Selbststeuerung und andere, noch geheimnisvollere Mechanismen. In: Weinert, F. E. & R. H. Kluwe (Hrsg.), Metakognition, Motivation und Lernen (s. 60-65), Stuttgart: Kohlhammer-Verlag.
  5. Çelik, J. A. (2017). Kognitive Lernstrategienkompetenz der Lehramtsstudenten für Deutsch-Almanca Öğretmen Adaylarının Bilişsel Öğrenme Stratejileri Edinci, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Alman Dili Eğitimi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, TR.
  6. Flavell, J. H. (1971). Annahmen zum Begriff Metakognition sowie zur Entwicklung von Metakognition. In: Weinert, F. E. & R. H. Kluwe (Hrsg.), Metakognition, Motivation und Lernen (s. 23-27), Stuttgart: Kohlhammer-Verlag.
  7. Franke, M. (2008). Lernprozesse und Lernstrategien beim Fremdsprachenlernen. Am Beispiel des Wortschatzlernens im schulischen Kontext. Wissenschaftliche Hausarbeit. (online:http://www.daf.tudarmstadt.de/media/daf/ datei-en/pdfs/studienarbeiten/Miriam_Franke_Wissenschaftliche_Hausarbeit_2008.pdf), (letzter Zugriff: 18.02.2017).
  8. Gökçek, T. (2015). Karma Yöntem Araştırması, Metin, M. (Ed.). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri (s. 375-410), Ankara: Pegem Akademi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Jale Aylin Çelik * Bu kişi benim
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Handan Köksal
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

27 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

19 Nisan 2017

Kabul Tarihi

4 Temmuz 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Çelik, J. A., & Köksal, H. (2017). ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(2), 47-69. https://izlik.org/JA79KJ46ZE
AMA
1.Çelik JA, Köksal H. ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2017;19(2):47-69. https://izlik.org/JA79KJ46ZE
Chicago
Çelik, Jale Aylin, ve Handan Köksal. 2017. “ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 (2): 47-69. https://izlik.org/JA79KJ46ZE.
EndNote
Çelik JA, Köksal H (01 Aralık 2017) ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19 2 47–69.
IEEE
[1]J. A. Çelik ve H. Köksal, “ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 2, ss. 47–69, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79KJ46ZE
ISNAD
Çelik, Jale Aylin - Köksal, Handan. “ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 19/2 (01 Aralık 2017): 47-69. https://izlik.org/JA79KJ46ZE.
JAMA
1.Çelik JA, Köksal H. ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2017;19:47–69.
MLA
Çelik, Jale Aylin, ve Handan Köksal. “ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 19, sy 2, Aralık 2017, ss. 47-69, https://izlik.org/JA79KJ46ZE.
Vancouver
1.Jale Aylin Çelik, Handan Köksal. ALMANCA ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLİŞSEL ÖĞRENME STRATEJİLERİ EDİNCİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2017;19(2):47-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79KJ46ZE