Araştırma Makalesi

HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA

Cilt: 20 Sayı: 1 28 Haziran 2018
PDF İndir
TR EN

HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA

Öz

Çalışmanın amacı güvenlik görevlilerine sıkıntı verdiği düşünülen havaalanı kullanıcısı profile ile güvenlik prosedürlerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda gerek insan kaynakları yönetimi gibi yönetsel süreçlere gerekse güvenlik prosedürlerinin geliştirilmesine katkı sağlanmasıdır.  Bu amaçla yapılan araştırmada anket formu kullanılmıştır. Anket İstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere, üç havaalanın iç ve dış hatlar terminali kontrol noktasında görev yapmakta olan özel güvenlik görevlisine uygulanmıştır. Elde edilen verilere frekans analizi uygulanarak betimlenmiştir. Yolcu profiline yönelik yapılan analiz sonucunda her üç havaalanında da terminal personelinin süreçlerde büyük oranda sıkıntı yarattığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra yabancı yolculara oranla T.C. uyruklu ve tek başına seyahat eden yolculara oranla aileleri ile seyahat eden yolcuların güvenlik süreçlerinde daha fazla sıkıntıya neden olduğu her üç havaalanı verilerinde de saptanmıştır. En fazla sıkıntı yaşanmasına neden olan güvenlik sürecine yönelik bulguda ise havayolu ile taşınması yasaklı maddelerin tespiti, ayakkabı çıkarma uygulaması ve kapı detektöründen tekrar geçilmesi ilk üç sırada yer almıştır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. “Civil Aviation Security Training and Certification Instructions” (SHT 17-2) http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/talimatlar/SHT-17.2.pdf (accessed March 2017).
  2. Eldar, Z. (October-December 2010), “The Human Factor in Aviation Security”, Journal of Airport Management, Vol.5, Iss.1, pp..34-39. http://www.dhmi.gov.tr/istatistik.aspx (accessed March 2017).
  3. Elias, B. (2012). “Airport Body Scanners: The Role of Advanced Imaging Technology in Airline Passenger Screening”. Congressional Research Service.
  4. Haas, E. P. (2004). “Back To The Future? The Use Of Biometrics, Its Impact On Aırport Securıty, And How Thıs Technology Should Be Governed”. Journal Of Air Law And Commerce, 69, 459-489.
  5. ICAO Annex 17 “Security” (March 2011). Ninth Edition.
  6. Kirschenbaum, Alan (Avi) (2013), “The cost of airport security: The passenger dilemma” Journal of Air Transport Management, Vo.30, pp.39-45.
  7. Kirschenbaum, Alan (Avi); Michele Mariani, Coen Van Gulijk, Sharon Lubasz, Carmit Rapaport, Hinke Andriessen (2012), “Airport security: An ethnographic study” Journal of Air Transport Management, Vol.18, pp.68-73.
  8. Gkritza, Konstantina, Debbie Niemeier; Fred Mannering (2006), “Airport security screening and changing passenger satisfaction: An exploratory assessment” Journal of Air Transport Management, Vol.12, Iss. 5, pp.213–219.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

20 Nisan 2017

Kabul Tarihi

21 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ergün, N. (2018). HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(1), 15-29. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.437582
AMA
1.Ergün N. HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;20(1):15-29. doi:10.26468/trakyasobed.437582
Chicago
Ergün, Nalan. 2018. “HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20 (1): 15-29. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.437582.
EndNote
Ergün N (01 Haziran 2018) HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20 1 15–29.
IEEE
[1]N. Ergün, “HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 20, sy 1, ss. 15–29, Haz. 2018, doi: 10.26468/trakyasobed.437582.
ISNAD
Ergün, Nalan. “HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 20/1 (01 Haziran 2018): 15-29. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.437582.
JAMA
1.Ergün N. HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2018;20:15–29.
MLA
Ergün, Nalan. “HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 20, sy 1, Haziran 2018, ss. 15-29, doi:10.26468/trakyasobed.437582.
Vancouver
1.Nalan Ergün. HAVAALANI GÜVENLİK SÜREÇLERİNDEKİ PROBLEMLER VE HAVAALANI KULLANICILARI: HAVAALANI GÜVENLIK GÖREVLİSİ PERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE’DEKİ ÜÇ HAVAALANINDA BIR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Haziran 2018;20(1):15-29. doi:10.26468/trakyasobed.437582

Cited By