Araştırma Makalesi

ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Cilt: 21 Sayı: 2 31 Aralık 2019
PDF İndir
EN TR

ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Öz

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızın her alanına girdiği bir dönemde teknoloji ile olan etkileşimimiz artan bir hız ile devam etmektedir. Özellikle öğretmen adaylarının bilgi ve iletişim teknolojileri ile olan etkileşimi göz ardı edilemeyecek düzeydedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bu artan ve yoğun kullanımı bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzluklardan en önemlileri özellikle eğitim ortamlarında öğrenen başarısına olumsuz etki ettiği düşünülen siber aylaklık ve bilişsel kapılma gibi kavramlardır. Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının siber aylaklık ve bilişsel kapılma düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma örneklemi Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören ve tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 376 öğretmen adayından oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Eğitim Ortamlarına Özgü Hazırlanmış Siber Aylaklık Ölçeği” ve “Bilişsel Kapılma Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre siber aylaklık düzeyi ile bilişsel kapılma düzeyi arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra öğretmen adaylarının akademik başarı durumları ile siber aylaklık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülürken; akademik başarı durumları ile bilişsel kapılma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ayrıca siber aylaklık düzeyi ile cinsiyet, sahip olunan teknolojik araç sayısı, sosyal medya hesabına sahip olma ve sosyal medya hesabı sayısı arasında anlamlı bir ilişki varken; bilişsel kapılma düzeyi ile sosyal medya hesabına sahip olma ve sahip olunan sosyal medya hesabı sayısı arasındaki ilişkinin de anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adams, D. (2006). Wireless labtops in the classroom (and the Susame Street syndrome). Communication of the ACM, 49(9), 25-27.
  2. Agarwal, R. & Karahanna, E. (2000). Time flies when you're having fun: Cognitive absorption and beliefs about information technology usage. MIS Quarterly, 24(4), 665‐694.
  3. Akbulut, Y., Dursun, Ö. Ö., Dönmez, O., & Şahin, Y. L. (2016). In search of a measure to investigate cyberloafing in educational settings. Computers in Human Behavior, 55, 616‐625.
  4. Alkan, C. (2005). Eğitim Teknolojisi. (7. Baskı). Anı Yayıncılık, Ankara.
  5. Askew, K. (2012). The relationship between cyberloafing and task performance and an examination of the theory of planned behavior as a model of cyberloafing. Doctoral Thesis, University of South Florida: Department of Psychology College of Arts and Sciences.
  6. Ayazseven, Ö. & Önder F. C. (2018). Ergenlerde internet bağımlılığı: Saldırganlık ve duygusal başa çıkmanın rolü. Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(18), 66-77.
  7. Brühwiler, C. & Blatchford, P. (2011). Effects of class size and adaptive teaching competency on classroom processes and academic outcome. Learning and Instruction, 21(1), 95-108.
  8. Blanchard, A. L., & Henle, C. A. (2008). Correlates of different forms of cyberloafing: the role of norms and external locus of control. Computers In Human Behavior, 24(3), 1067-1084.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

23 Mayıs 2019

Kabul Tarihi

29 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arıkan, F., & Özgür, H. (2019). ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(2), 863-885. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.569532
AMA
1.Arıkan F, Özgür H. ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;21(2):863-885. doi:10.26468/trakyasobed.569532
Chicago
Arıkan, Fatih, ve Hasan Özgür. 2019. “ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21 (2): 863-85. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.569532.
EndNote
Arıkan F, Özgür H (01 Aralık 2019) ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21 2 863–885.
IEEE
[1]F. Arıkan ve H. Özgür, “ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 21, sy 2, ss. 863–885, Ara. 2019, doi: 10.26468/trakyasobed.569532.
ISNAD
Arıkan, Fatih - Özgür, Hasan. “ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21/2 (01 Aralık 2019): 863-885. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.569532.
JAMA
1.Arıkan F, Özgür H. ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;21:863–885.
MLA
Arıkan, Fatih, ve Hasan Özgür. “ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 21, sy 2, Aralık 2019, ss. 863-85, doi:10.26468/trakyasobed.569532.
Vancouver
1.Fatih Arıkan, Hasan Özgür. ÖĞRETMEN ADAYLARININ SİBER AYLAKLIK VE BİLİŞSEL KAPILMA DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Aralık 2019;21(2):863-85. doi:10.26468/trakyasobed.569532

Cited By