Çeviri

ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ

Cilt: 22 Sayı: 1 30 Haziran 2020
PDF İndir
EN TR

ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ

Öz

Arkaplan: Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet farklılıkları genel bilim iletişiminde olduğu gibi araştırma tasarımında, çalışma uygulamasında ve bilimsel raporlamada çoğu kez göz ardı edilir. Bu durum, araştırma bulgularının genelleştirilebilirliği ve bunların klinik uygulamaya uygulanabilirliğini öncellikle kadınlar için, ancak aynı zamanda erkekler için de sınırlamaktadır. Bu makale disiplinlerarası araştırmalarda cinsiyet raporlamaya daha sistematik bir yaklaşımı teşvik etmek için geliştirilen uluslararası yönergelerin gerekçesini açıklamaktadır. Yöntem: Dokuz ülkeyi temsil eden 13 uzmanın katıldığı bir panel, bir dizi telekonferans, konferans sunumları ve 2 günlük bir çalıştay aracılığıyla yönergeler geliştirildi. 716 dergi editörüne, bilim insanlarına ve uluslararası yayıncılık topluluğunun diğer üyelerine internet aracılığıyla anket yapıldı ve aynı zamanda bilimsel yayıncılıkta cinsiyet politikaları üzerine literatür taraması gerçekleştirildi. Bulgular: Araştırmalarda Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (Sex and Gender Equity in Research: SAGER) yönergeleri, çalışma tasarımında cinsiyet ve toplumsal cinsiyet bilgilerinin raporlanması, veri analizleri, sonuç ve bulguların yorumlanması için kapsamlı bir prosedürdür. Sonuç: SAGER yönergeleri öncelikle yazarlara çalışmalarını hazırlamada rehberlik etmek üzere tasarlanmıştır. Aynı zamanda, bilimin bekçileri olan editörlerin de cinsiyet ve toplumsal cinsiyet kavramlarının değerlendirmesini editöryal sürecin ayrılmaz bir parçası olarak, tüm çalışmalara dahil etmeleri açısından da yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Coen S, Banister E, editors. What a difference sex and gender make: a gender, sex and health research casebook. Ottowa, Canada: Canadian Institutes of Health Research; 2012.
  2. Hoffman DE, Tarzian AJ. The girl who cried pain: a bias against women in the treatment of pain. J Law Med Ethics. 2001;29:13–27.
  3. Institute of Medicine (IOM). Sex-specific reporting of scientific research: a workshop summary. Washington, DC: The National Academies Press; 2012.
  4. Geller SE, Koch A, Pellettieri B, Carnes M. Inclusion, analysis, and reporting of sex and race/ethnicity in clinical trials: have we made progress? J Womens Health. 2011;20:315–20.
  5. Leopold SS, Beadling L, Dobbs MB, et al. Fairness to all: gender and sex in scientific reporting. Clin Orthop Relat Res. 2014;472:391–2.
  6. Clayton JA, Collins FS. Policy: NIH to balance sex in cell and animal studies. Nature. 2014;15(509):282–3.
  7. Kim ESH, Menon V. Status of women in cardiovascular clinical trials. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2009;29:279–83.
  8. Johnson JL, Greaves L, Repta R. Better science with sex and gender: facilitating the use of a sex and gender-based analysis in health research. Int J Equity Health. 2009;8:14.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Çeviri

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

14 Şubat 2020

Kabul Tarihi

14 Şubat 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ (M. Atakan & C. Uzun, çev.). (2020). Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(1), 1-23. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.689290
AMA
1.ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;22(1):1-23. doi:10.26468/trakyasobed.689290
Chicago
Müge Atakan, Cem Uzun. 2020. “ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 (1): 1-23. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.689290.
EndNote
(01 Haziran 2020) ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 1 1–23.
IEEE
[1]M. Atakan ve C. Uzun, çev., “ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 1, ss. 1–23, Haz. 2020, doi: 10.26468/trakyasobed.689290.
ISNAD
Atakan, Müge - Cem Uzun, trc. “ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22/1 (01 Haziran 2020): 1-23. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.689290.
JAMA
1.ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;22:1–23.
MLA
Atakan, Müge, ve Cem Uzun, çevirenler. “ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 1, Haziran 2020, ss. 1-23, doi:10.26468/trakyasobed.689290.
Vancouver
1.Müge Atakan, Cem Uzun. ARAŞTIRMALARDA CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ: SAGER YÖNERGELERİNİN GEREKÇESİ VE KULLANIM ÖNERİSİ. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Haziran 2020;22(1):1-23. doi:10.26468/trakyasobed.689290