e-ISSN: 2564-7016
Başlangıç: 2015
Yayımcı: Ordu Üniversitesi
Kapak Resmi
 

Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences is an international and scientific peer-reviewed journal published quarterly (March, June, September, December) in a year. Articles submitted for publication are evaluated by national and/or international reviewers, accept-decline decision is taken by the editorial board. The journal is an international peer-reviewed indexed by CAB Abstracts (CABI), EBSCO Host, Scientific Indexing Services (SIS), Google Scholar, CiteFactor, ResearchBib Academic Resource Index, Infobase Index, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), International Institute of Organized Research (I2OR), Biefeld Academic Search Engine (BASE), Root Indexing, JI Factor, International Innovative Journal Impact Factor (IIJIF), Journal Factor, ASCI (Asian Science Citation Index), ASOS Index, SCILIT Index, FatCat and ISSN Portal. As from 2022, our journal is indexed by ULAKBİM TR-DİZİN.


Articles submitted to the journal for publication must be prepared to the article writing format of the journal.

Information related to the article should be entered completely through the Article Metadata Entry. The most important part here is to enter the article references into the system completely. If the article references are not entered into the system, the process of assigning a number to the published article cannot be completed by the editor.

!!!For human-centered studies such as surveys, social and demographic data collection, and user experience measurement, approval certificates must be obtained from the ethics committees of the relevant universities, and authors should provide information in the ethics section of the article that the ethics committee approval certificate has been obtained. Articles of authors who do not present the ethics committee approval certificate in such studies will not be considered for evaluation. We kindly request authors to show the necessary sensitivity on this matter!!!

!!!For animal experiments, a local ethics committee permission certificate must be obtained from the relevant universities, and authors should provide information in the ethics section of the article that the local ethics committee permission certificate has been obtained. Articles of authors who do not present the local ethics committee permission certificate in such studies will not be considered for evaluation. We kindly request authors to show the necessary sensitivity on this matter!!!

The submitted manuscripts must be check by authors with "iThenticate and intihal.net" softwares. The plagiarism ratio must be below 20%. Articles submitted to the journal for publication must be prepared to the article writing format of the journal.

!!!Our journal publishes articles in both English and Turkish languages. However, we prefer the articles submitted to our journal to be in the form of Turkish-Abstracted English articles!!!


e-ISSN: 2564-7016

Makale Çağrısı: Denizde Haberleşme ve Sualtı İletişim Sistemleri Üzerine Özel Sayı

Türkiye Denizcilik ve Deniz Bilimleri Dergisi'nin özel bir sayısı için makale çağrısı yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu sayı, heyecan verici ve hızla gelişen denizde haberleşme ve sualtı haberleşme sistemleri alanına odaklanacak.
Bu özel sayıda, teorilere, algoritmalara, tasarımlara, platformlara, metodolojilere ve uygulamalara dayanan kablosuz sensör (algılayıcı) ve aktüatör (eyleyici) ağlarının entegrasyonu ile denizde haberleşme ve sualtı haberleşme sistemleri konusunda yenilikçi yaklaşımlar ve çözümleri içeren orijinal araştırma makalelerini davet ediyoruz. İlgi konuları aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

• Sualtı haberleşmesinde ve Denizde haberleşmesinde veri toplayan enerji hasatlayan kablosuz haberleşme ağları;
• Denizde haberleşme için kullanılan kablosuz sensörlerin konuşlandırılması, bağlanması ve kapsamı;
• Deniz taşımacılığında insansız hava aracı (İHA) destekli sensörlerden veri toplama
• Sualtı kablosuz sensör ağlarından veri birleştirme ve toplama;
• Denizde haberleşme ağlarında/sistemlerinde derin/makine öğrenmesi çözümleri;
• Denizde haberleşme sistemlerinde bilgi güvenliği ve mahremiyet;
• Denizde haberleşmede yeni nesnelerin interneti platformları;
• Denizde haberleşmede Bulut/Kenar Hesaplama özellikli nesnelerin interneti cihazlarına çoklu erişim;
• Denizde haberleşmede Bulut/Kenar Hesaplama özellikli nesnelerin interneti cihazlarında kaynak yönetimi ve çizelgeleme;
• Sualtı araçlarının ve robotik sistemlerinin hareket planlaması ve kontrolü,
• Sualtında robotik ve kablosuz sensörlerden oluşan siber fiziksel ağlarda haberleşme,
• Denizde haberleşme sistemlerinde yenilikçi yaklaşımlar


Gönderilen çalışmaların, diğer dergiler veya konferanslar tarafından yayımlanmamış ve orijinal çalışmalar olması gerekmektedir. Tüm gönderilen makaleler, özel sayının konuk bölüm editörleri tarafından denetlenen titiz bir hakem inceleme sürecinden geçecektir.

Önemli Tarihler:
Makale Gönderim Son Tarihi:
1 Ağustos 2024
Makale İlk Dönüş Tarihi: 31 Ağustos 2024
Düzeltilmiş Makale Yükleme Tarihi: 15 Eylül 2024
Makale (Kabul/Red) Sonucunu Açıklama Tarihi: 30 Eylül 2024
Özel Sayı Basım Tarihi: Ekim 2024

Bu özel sayıya ve denizde haberleşme ve sualtı haberleşme sistemlerinin ilerlemesine katkılarınızı dört gözle bekliyoruz. Gönderim kuralları hakkında daha fazla bilgi için lütfen https://dergipark.org.tr/tr/pub/trjmms/writing-rules linkini ziyaret ediniz.

Doç. Dr. Ömer Melih Gül
İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilişim Enstitüsü

Ömer Melih Gül (S'17, M'21, SM’24), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 2012, 2014 ve 2020 yıllarında aldı. Bu esnada aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Araştırma ilgi alanları arasında makine öğrenimi uygulamaları, kablosuz güvenlik, ağ oluşturma, çizelgeleme, rotalama, Nesnelerin İnterneti, İHA, robotik ve blok zincir yer alır. Uluslararası yayınları 16 dergi makalesi, 18 konferans bildirisi ve 4 kitap bölümünü kapsarken ulusal yayınları 5 dergi makalesi (3 TR Dizin makale) ve 4 konferans bildirisini kapsamaktadır.
Enerji hasatlayan kablosuz sensör ağları üzerine çalışmaları global ölçekte IEEE Computer Society tarafından 2019 Lance Stafford Larson Üstün Öğrenci Makale Ödülü'nde (2019 Lance Stafford Larson Outstanding Student Paper Award) üçüncülük ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca İHA-destekli robotik ve kablosuz sensör ağları üzerine çalışmaları 2021 IEEE Rising Stars Konferansı'nda poster yarışmasında üçüncü olmuştur. 2022 yılında Kanada’da Ottawa Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Okulu'nda doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2022 yılında 48. Kablosuz Dünya Araştırma Forumu'nda (WWRF) en iyi konferans bildirisi ödülünü aldı. Bahçeşehir Üniversitesi’nde 2023’te çalıştıktan sonra, İTÜ Bilişim Enstitüsü’nde Doç. Dr. olarak görev yapmaktadır. (Springer) Telecommunications Systems, Wireless Networks ve Cluster Computing dergilerinde editörlük yapmaktadır. Bunların yanında, 2023 yılında misafir editör olarak EMO Bilimsel Dergi’de “Akıllı Tarımda Robotik ve Haberleşme Ağları” üzerine bir özel sayı düzenlemiştir.
IEEE gönüllülük tarafında, birçok önemli IEEE gönüllü rolleri üstlendikten sonra, Nisan 2021'den Ocak 2024’e kadar IEEE Computer Society'de Region 8 (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi) Koordinatörü olarak görev yaptı. 2023’te IEEE Computer Society MGA Board’da Özel Üye (Member-at-Large) olarak görev yaptı. Ocak 2024’ten beri IEEE Computer Society’nin tüm dünyada kollarını (chapter) koordine eden Geographical Activities Committee’sinde başkan yardımcısıdır.
2020-2021 yıllarında başkanlığını yaptığı IEEE Türkiye Young Professionals ile 2021 IEEE Region 8 Outstanding Young Profesionals Affinity Group ödülünü kazanmıştır. IEEE’nin genç profesyoneller seviyesinde dünya çapında en prestijli ödüllerinden biri olan 2022 IEEE MGA Young Professionals Achievement Award ödülü verilmiştir. Ayrıca, IEEE Computer Society’den 2022 Outstanding Contribution Certificate ve 2024 Continuous Service Certificate ile ödüllendirilmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Tayfun ACARER
Piri Reis Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi

Yaklaşık 25 yıldır farklı üniversitelerde ve en son Piri Reis Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır. Deniz Haberleşmesi, GMDSS ve Elektronik Seyir derslerini Türkçe ve İngilizce olarak vermektedir. Ayrıca, Bilişim Sistemleri Altyapıları, İleri Bilişim Teknolojileri ve Bilişim Sistemlerindeki Eğilim konularında da ders vermektedir. Deniz Haberleşmesi konusunda yayınlanmış 5 adet, Bilişim Teknolojileri konusunda 2 adet kitabı bulunmaktadır. 6 yıl Gemi Adamları Sınav Komisyonu (GASM) Başkanı ve Komisyon Üyesi olarak görev yapmıştır ve halen Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Kurul Üyesi olarak görev yapmaktadır. 1984-2004 yılları arasında Telsiz İşletme Müdürlüğünde (Türk Radyo) Müdür, 2004-2005 yılları arasında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi, 2005-2015 yılları arasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) Kurum Başkanı olarak görev yapmıştır. Bu süre zarfında Üniversitelerde aralıksız olarak ders vermeye devam etmiştir. Piri Reis Üniversitesinde “Marine Communication” dersini vermeye devam etmektedir. İTÜ ARI Teknokent’de Sektör Danışmanı ve Değerlendirme Kurulu Üyesi olarak da görev yapmaktadır. Yayınlanmış 1 adet Q1, 1 adet Q2 makalesi olup, ayrıca 3 tanesi TR dizinli olmak üzere toplam 9 adet makalesi, 3’ü uluslararası olmak üzere 10 adet bildirisi mevcuttur. Bunun dışında Bilişim Sistemleri ile ilgili de birçok makalesi ve bildirisi bulunmaktadır.

Creative Commons Lisansı

This Journal is licensed with Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).