Aim: The aim of this study is to examine the effect of obesity and its association with ascites on overall and disease-free survival in patients diagnosed with epithelial ovarian cancer.
Materials and Methods: The files of 1053 patients which were diagnosed with epithelial ovarian cancer between 1992 and 2018 in the Department of Gynecologic Oncology of Obstetrics and Gynecology of Çukurova University, Balcalı Hospital were retrospectively analyzed. Among these patients, 939 patients whose anthropometric data could be accesed were included in the study. The body mass index (BMI) of these patients included in the study were calculated and they were categorized according to the obesity classification of the World Health Organization. In the analysis; patients’ BMI, amount of ascites on imaging and during operation, and tumor stage were evaluated.
SPSS (Statistical fort he Social Sciences) 23.0 package program was used for statistical analysis of the data.
Results: The mean age of the patients included in the study was 53,9±12,9 years, and it was determined that 347 of the patients were over the age of 65. The mean overall survival course for the underweight, normal, overweight, obese and morbid obese patient was 49.7, 77.1, 75.5, 56.8, and 42.3 months. However the mean disease-free survival time was calculated as 16.2, 23.5, 24.7, 18.7 and 20.9 months. It was determined that the overall survival times of the patients in obese, morbid obese and underweight BMI categories were lower than the normal or overweight BMI groups (p=0,001). The presence of ascites on imaging and during operation was found as significantly higher in the morbid obese group. While there was no significant difference between BMI groups in terms of disease-free survival, it was found as significantly lower in patients with ascites on imaging and during operation
Conclusion: Ovarian cancer is a malignant disease with a very fatal course due to its poor prognostic features. Our results Show that in obese patients, delayed regocnition of ascites may cause a delay in diagnosis, and this may have a negative impact on disease progression and overall survival.
Epithelial Ovarian Cancers Obesity Ascite Overall Survival Disease-Free Survival
Amaç: Bu çalışmada amaç epitelyal over kanseri tanısı olan hastalarda obezitenin, asit ile ilişkisinin toplam ve hastalıksız sağkalım üzerine etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji kliniğinde 1992 ile 2018 yılları arasında hastanemizde epitelyal over kanseri tanısı almış 1053 hastanın dosyaları geriye dönük incelendi. Antropometrik verilerine ulaşılabilen 939 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların vücut kitle indeksi hesaplamaları yapılarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflamasına göre kategorize edildi. Hastaların analizinde vücut kitle indeksi, görüntüleme ile asit varlığı ve operasyon sırasında asit varlığı ve tümör evresi gibi parametreler incelendi.
Verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 paket programı kullanıldı.
Bulgular: Çalışmada yer alan hastaların yaş ortalamaları 53,9±12,9 yıl iken; hastalardan 347 (%37.0)’si 50 yaş altı, 436 (%34.7)’sı 50-65 yaş aralığında, 156 (%16.6)’sı ise 65 yaş üzerinde oldukları tespit edildi. Zayıf, normal, aşırı kilolu, obez ve morbid obez hasta grupları için ortalama toplam sağkalım bulguları sırasıyla 49.7, 77.1, 75.5, 56.8 ve 42.3 ay olarak saptandı. Bununla birlikte ortalama hastalıksız sağkalım süreleri sırasıyla 16.2, 23.5, 24.7, 18.7 ve 20.9 ay olarak hesaplandı.
Zayıf, obez ve morbid obez grubunda yer alanların toplam sağkalım sürelerinin, normal ve aşırı kilolu grupta yer alan hastalara göre daha düşük olduğu tespit edildi (p=0,001). Görüntüleme ve operasyon sırasında asit varlığı, morbid obez grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu. Hastalıksız sağkalım açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmazken, görüntülemede ve operasyon sırasında asit varlığı olan hastalarda hastalıksız sağkalım süresi anlamlı olarak düşük saptandı.
Sonuç: Over kanseri, sahip olduğu kötü prognostik özellikler nedeniyle oldukça ölümcül seyreden malign bir hastalıktır. Sonuçlarımız, obez hastalarda, asit birikiminin daha geç fark edilmesi nedeniyle tanıda gecikmeye neden olabileceğini ve bu durumun hastalığın ilerlemesi ve toplam sağkalım üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini göstermektedir.
Epitelyal Over Kanserleri Obezite Asit Toplam Sağkalım Hastalıksız Sağkalım
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |