Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Cilt: 8 Sayı: 1 1 Ocak 2005
  • Hüsnü Çelik
  • Reşat Özercan
  • Bilgin Gürateş
  • Burçin Kavak
  • Ebru Kavak
  • Şehmus Pala
PDF İndir
TR EN

Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Öz

Amaç: Struma ovari nadir görülen bir durumdur ve tanı genelde postoperatif dönemde konur. Malign struma ovari çok daha az görülür. Bu çalışmada biri malign diğeri benign struma ovari vakasının sunulması amaçlanmıştır. Olgu Sunumu: Olgu 1; S.A., 40 yaşında, Gravida: 7, Parite: 7, olup alt abdomen ağrısı ile polikliniğimize başvurdu. Ultrason (USG) incelemesinde, overden kaynaklandığı düşünülen 163x97 mm çapında solid ve kistik komponentler içeren adneksiyal kitle tespit edildi. Tümör markerleri normaldi. Yapılan laparotomide, eksplorasyonda sağ overin kitle biçiminde büyüdüğü tesbit edildi. Frozen inceleme benign olarak rapor edildi. Kesin histopatolojik değerlendirmede struma ovari zemininde tiroid papiller kanser odakları tespit edildi. Olgu 2; S.C., 18 yaşında, Gravida:1, Parite: 1 olup 6 aydan beri devam eden karın ağrısı şikayeti ile polikliniğimize başvurdu. USGde sağ overden kaynaklandığı düşünülen 76x54 mm çapında solid ve kistik komponentler içeren adneksiyal kitle tespit edildi. Karşı over ve uterus normaldi. Yapılan laparotomide sağ overden kaynaklanan 80x70 mm ebatlı kitle izlendi. Frozen inceleme benign olarak bildirildi. Son histopatolojik değerlendirme benign struma ovari olarak rapor edildi. Sonuç: Struma ovari nadir görülen bir durumdur. Preoperatif tanısı genelde imkansızdır. Bu çalışmada biri malign diğeri benign olan iki struma ovari vakası sunuldu ve literatür ışığı altında tanı ve tedavi prosedürleri tartışıldı.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hüsnü Çelik Bu kişi benim

Reşat Özercan Bu kişi benim

Bilgin Gürateş Bu kişi benim

Burçin Kavak Bu kişi benim

Ebru Kavak Bu kişi benim

Şehmus Pala Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2005

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2005

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çelik, H., Özercan, R., Gürateş, B., Kavak, B., Kavak, E., & Pala, Ş. (2005). Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 8(1), 32-36. https://izlik.org/JA88AB76HG
AMA
1.Çelik H, Özercan R, Gürateş B, Kavak B, Kavak E, Pala Ş. Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. TRSGO Dergisi. 2005;8(1):32-36. https://izlik.org/JA88AB76HG
Chicago
Çelik, Hüsnü, Reşat Özercan, Bilgin Gürateş, Burçin Kavak, Ebru Kavak, ve Şehmus Pala. 2005. “Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8 (1): 32-36. https://izlik.org/JA88AB76HG.
EndNote
Çelik H, Özercan R, Gürateş B, Kavak B, Kavak E, Pala Ş (01 Ocak 2005) Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8 1 32–36.
IEEE
[1]H. Çelik, R. Özercan, B. Gürateş, B. Kavak, E. Kavak, ve Ş. Pala, “Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”, TRSGO Dergisi, c. 8, sy 1, ss. 32–36, Oca. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88AB76HG
ISNAD
Çelik, Hüsnü - Özercan, Reşat - Gürateş, Bilgin - Kavak, Burçin - Kavak, Ebru - Pala, Şehmus. “Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8/1 (01 Ocak 2005): 32-36. https://izlik.org/JA88AB76HG.
JAMA
1.Çelik H, Özercan R, Gürateş B, Kavak B, Kavak E, Pala Ş. Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. TRSGO Dergisi. 2005;8:32–36.
MLA
Çelik, Hüsnü, vd. “Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 8, sy 1, Ocak 2005, ss. 32-36, https://izlik.org/JA88AB76HG.
Vancouver
1.Hüsnü Çelik, Reşat Özercan, Bilgin Gürateş, Burçin Kavak, Ebru Kavak, Şehmus Pala. Benign ve Malign Struma Ovari: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. TRSGO Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2005;8(1):32-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88AB76HG