RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU

Cilt: 8 Sayı: 3 1 Temmuz 2005
  • Çağatay Taşkıran
  • Ayla Açar
  • Ercan Yılmaz
  • Anıl Onan
  • Lütfi Tunç
  • Ömür Ataoğlu
  • Haldun Güner
PDF İndir
TR EN

RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU

Öz

Amaç: Pelvik kitle nedeni ile tanısal laparotomi yapılan ve kesin patoloji tanısı malign fibröz histiositom gelen bir hastada cerrahi sonrası uygulanan radyoterapi ve kemoterapinin lokal ya da uzak organ rekürrensine ve sağkalım üzerine etkilerinin bir olgu sunumu olarak tartışılması. Olgu Sunumu: Pelvik kitle tanısı ile hastaya tanısal laparotomi uygulandı. Eksplorasyonda retroperitoneal ve intrapelvik 100x100 mm boyutlarında solid kitle izlendi. Kitle çıkarılarak frozena gönderildi; frozen sonucu liposarkom olarak belirtildi. Hastaya aynı seansta kitle eksizyonu, parsiyel omentektomi, sol üreter kateterizasyonu, sol üreter çevresinden kitle eksizyonu işlemi yapıldı. Postoperatif kemoterapi alan hastanın kontrol tomografi ve ultrasonografisinde mesane anteriorunda nüks kitle saptanması üzere ikinci kez operasyona alındı. Kitle rezeksiyonu yapıldı ve işleme son verildi. Kesin patoloji tanısı Malign Fibröz Histiositom olarak gelen hastaya adjuvan radyoterapi verildi. Hasta operasyonun ikinci senesinde rekürrens olmadan sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmektedir. Sonuç: Malign Fibröz Histiositom bağ dokusu kaynaklı tümöral bir dokudur. Tedavide en etkili yöntem cerrahi rezeksiyondur. Adjuvan radyoterapi lokal ve uzak organ rekürrenslerini engellemekte iken, adjuvan radyoterapi ve kemoterapinin genel sağkalım üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Çağatay Taşkıran Bu kişi benim

Ayla Açar Bu kişi benim

Ercan Yılmaz Bu kişi benim

Anıl Onan Bu kişi benim

Lütfi Tunç Bu kişi benim

Ömür Ataoğlu Bu kişi benim

Haldun Güner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2005

Gönderilme Tarihi

1 Temmuz 2005

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Taşkıran, Ç., Açar, A., Yılmaz, E., Onan, A., Tunç, L., Ataoğlu, Ö., & Güner, H. (2005). RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 8(3), 111-114. https://izlik.org/JA92DZ93SR
AMA
1.Taşkıran Ç, Açar A, Yılmaz E, vd. RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU. TRSGO Dergisi. 2005;8(3):111-114. https://izlik.org/JA92DZ93SR
Chicago
Taşkıran, Çağatay, Ayla Açar, Ercan Yılmaz, vd. 2005. “RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8 (3): 111-14. https://izlik.org/JA92DZ93SR.
EndNote
Taşkıran Ç, Açar A, Yılmaz E, Onan A, Tunç L, Ataoğlu Ö, Güner H (01 Temmuz 2005) RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8 3 111–114.
IEEE
[1]Ç. Taşkıran vd., “RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU”, TRSGO Dergisi, c. 8, sy 3, ss. 111–114, Tem. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92DZ93SR
ISNAD
Taşkıran, Çağatay - Açar, Ayla - Yılmaz, Ercan - Onan, Anıl - Tunç, Lütfi - Ataoğlu, Ömür - Güner, Haldun. “RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 8/3 (01 Temmuz 2005): 111-114. https://izlik.org/JA92DZ93SR.
JAMA
1.Taşkıran Ç, Açar A, Yılmaz E, Onan A, Tunç L, Ataoğlu Ö, Güner H. RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU. TRSGO Dergisi. 2005;8:111–114.
MLA
Taşkıran, Çağatay, vd. “RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 8, sy 3, Temmuz 2005, ss. 111-4, https://izlik.org/JA92DZ93SR.
Vancouver
1.Çağatay Taşkıran, Ayla Açar, Ercan Yılmaz, Anıl Onan, Lütfi Tunç, Ömür Ataoğlu, Haldun Güner. RETROPERİTONEAL VE İNTRAABDOMİNAL YERLEŞİM GÖSTEREN MALİGN FİBRÖZ HİSTİOSİTOM: OLGU SUNUMU. TRSGO Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2005;8(3):111-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92DZ93SR