TÜRKİYE'DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU

Cilt: 13 Sayı: 1 1 Ocak 2010
  • Murat Gültekin
  • Nejat Özgül
  • Emire Olcayto
  • A. Murat Tuncer
PDF İndir
TR EN

TÜRKİYE'DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU

Öz

Palyatif bak›m kanser kontrol programlar›n›n ve kanser tedavisinin vazgeçilmez bir parças›d›r. Maliyet etkin ve do¤rudan yaflam kalitesini ilgilendirir. Pek çok geliflmifl ülkelerde de¤iflik düzeylerde palyatif bak›m modelleri görülebilir. Ülkemizde ise palyatif bak›m hizmetleri uzun y›llarca göz ard› edilmifltir. Bu araflt›rmada, ülkemizdeki palyatif bak›m hizmetlerinin mevcut durumu analiz edilmifl ve olas› nedenler ortaya konulmaya çal›fl›lm›flt›r. ‹l Sa¤l›k Müdürlükleri arac›l›¤› ile toplanan verilere göre, ülkemizde sadece 9 adet palyatif bak›m merkezi vard›r ve bunlar›n büyük bölümü üniversite hastanelerindedir (7/9). 33 ilde hizmet veren toplam 72 adet a¤r› bölümü vard›. Bu merkezlerin 35’i devlet hastanelerinde, 31’i üniversite hastanelerinde ve kalan 6’s› da özel sektör içerisinde hizmet vermektedir. 28 merkez ( %38,9) Ankara ve ‹stanbul’da yerleflik iken 56 merkez Bat› ve Orta Anadolu’da yerleflikti (%77.7). Ülkemizde kifli bafl› morfin kullan›m› da çok düflük seviyelerdedir. Ancak, opioid kullan›m k›s›tl›l›¤› ile beraber mevcut opioid çeflitlili¤i de ne k›s›tl› olup, immediate release morfin preparatlar› ülkemizde bulunmamaktad›r.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Murat Gültekin Bu kişi benim

Nejat Özgül Bu kişi benim

Emire Olcayto Bu kişi benim

A. Murat Tuncer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2010

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Gültekin, M., Özgül, N., Olcayto, E., & Tuncer, A. M. (2010). TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 13(1), 1-6. https://izlik.org/JA62EW46RW
AMA
1.Gültekin M, Özgül N, Olcayto E, Tuncer AM. TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU. TRSGO Dergisi. 2010;13(1):1-6. https://izlik.org/JA62EW46RW
Chicago
Gültekin, Murat, Nejat Özgül, Emire Olcayto, ve A. Murat Tuncer. 2010. “TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 13 (1): 1-6. https://izlik.org/JA62EW46RW.
EndNote
Gültekin M, Özgül N, Olcayto E, Tuncer AM (01 Ocak 2010) TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 13 1 1–6.
IEEE
[1]M. Gültekin, N. Özgül, E. Olcayto, ve A. M. Tuncer, “TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU”, TRSGO Dergisi, c. 13, sy 1, ss. 1–6, Oca. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62EW46RW
ISNAD
Gültekin, Murat - Özgül, Nejat - Olcayto, Emire - Tuncer, A. Murat. “TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 13/1 (01 Ocak 2010): 1-6. https://izlik.org/JA62EW46RW.
JAMA
1.Gültekin M, Özgül N, Olcayto E, Tuncer AM. TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU. TRSGO Dergisi. 2010;13:1–6.
MLA
Gültekin, Murat, vd. “TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 13, sy 1, Ocak 2010, ss. 1-6, https://izlik.org/JA62EW46RW.
Vancouver
1.Murat Gültekin, Nejat Özgül, Emire Olcayto, A. Murat Tuncer. TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIM HİZMETLERİNİN MEVCUT DURUMU. TRSGO Dergisi [Internet]. 01 Ocak 2010;13(1):1-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62EW46RW