TR
EN
POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU
Öz
Amaç: Endometriumun kemik metaplazisi, 20-40 yaşları arasında seyrek olarak görülen, genellikle geçirilmiş abortus ile ilişkili, sekonder infertiliteye neden olan iyi huylu bir lezyon olup postmenapozal hastalarda görülmesi oldukça nadirdir. Burada dört küretaj öyküsü olan ve postmenapozal kanama şikayeti ile başvuran 55 yaşında bir hasta sunulmaktadır. Ayırıcı tanıda, klinik ve patolojik olarak maligniteden ayırım önemlidir. Olgu sunumu: 5 yıldır menopozda olan 55 yaşındaki hasta, vajinal kanama şikayeti ile hastanemize başvurdu. USG'de kavite içinde kemik ile uyumlu hiperekojen akustik gölgeler, probe küretaj materyalinde endometrium stroması içinde kemik dokular tespit edildi. Kan kalsitonin, PTH, Vit D3, kalsiyum, iyonize kalsiyum ve fosfor düzeyleri normaldi. Küretaj sonrası çekilen MR'da endometrial kavite içinde kemik ile uyumlu olabilecek rezidüel partiküller tespit edildi. Histerektomi materyalinin makroskopik ve mikroskobik incelemesinde kavite içinde kemik lamelleri saptandı. Tartışma: Endometriumun kemik metaplazisi patogenezinde çeşitli teoriler ortaya atılmakla birlikte bugün en kabul gören teori, endometrial stromal hücrelerin osteoblastlara dönüşümüdür. Endometrial kavite içindeki kemik dokular genellikle ultrasonografi ile tanınır. Probe küretaj hem tanının kesinleştirilmesi, hem de tedavi için seçilecek en az invaziv yöntemdir. Kemik partiküllerinin çıkarılması ile çoğu vakada spontan gebelik sağlanır. Burada sunduğumuz olgunun dikkat çekici özellikleri, nadir görülen bir patoloji oluşu, hastamızın literatürdeki ikinci postmenopozal hasta olması, postmenapozal kanama şikayeti ile başvurması ve sonuncusu 20 yıl önce olan dört küretaj hikayesinin bulunmasıdır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Nisan 2012
Gönderilme Tarihi
1 Nisan 2012
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 2
APA
Bulut, A. Ş., Sipahi, T., & Oğuz, H. (2012). POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 15(2), 62-65. https://izlik.org/JA52WF84WU
AMA
1.Bulut AŞ, Sipahi T, Oğuz H. POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU. TRSGO Dergisi. 2012;15(2):62-65. https://izlik.org/JA52WF84WU
Chicago
Bulut, Asiye Şafak, Tevfik Sipahi, ve Han Oğuz. 2012. “POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15 (2): 62-65. https://izlik.org/JA52WF84WU.
EndNote
Bulut AŞ, Sipahi T, Oğuz H (01 Nisan 2012) POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15 2 62–65.
IEEE
[1]A. Ş. Bulut, T. Sipahi, ve H. Oğuz, “POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU”, TRSGO Dergisi, c. 15, sy 2, ss. 62–65, Nis. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52WF84WU
ISNAD
Bulut, Asiye Şafak - Sipahi, Tevfik - Oğuz, Han. “POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15/2 (01 Nisan 2012): 62-65. https://izlik.org/JA52WF84WU.
JAMA
1.Bulut AŞ, Sipahi T, Oğuz H. POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU. TRSGO Dergisi. 2012;15:62–65.
MLA
Bulut, Asiye Şafak, vd. “POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 15, sy 2, Nisan 2012, ss. 62-65, https://izlik.org/JA52WF84WU.
Vancouver
1.Asiye Şafak Bulut, Tevfik Sipahi, Han Oğuz. POSTMENOPOZAL HASTADA ENDOMETRİUMUN KEMİK METAPLAZİSİ: NADİR BİR OLGU. TRSGO Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2012;15(2):62-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52WF84WU