BibTex RIS Kaynak Göster

Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon

Yıl 2004, Cilt: 7 Sayı: 3, 89 - 98, 01.07.2004

Öz

Ailevi over kanseri olgularında ve BRCA gen mutasyonu taşıyıcılarında, over kanseri gelişimini önlemek için önerilen stratejiler profilaktik ooforektomi ve kemoprevensiyondur. Ailesinde 2 ya da daha fazla over kanseri olan olgulara fertilitesini tamamladıktan sonra ya da 35 yaşında profilaktik ooforektomi önerilebileceği kabul edilmektedir. Ailevi over kanseri olanlarda profilaktik ooforektominin yaşamboyu over kanseri riskini %25-50 azalttığı kabul edilmektedir. Aynı zamanda bu işlem meme kanseri riskini de azaltmaktadır. Ooforektomiye karşın, peritoneal karsinomatozis olasılığı ortadan kalkmamaktadır. Profilaktik ooforektomi over kanseri gelişimini önlemenin yanısıra, overdeki okkült kanserlerin saptanması için tek etkin yöntemdir.Karsinogenik sürecin baskılanması ya da durdurulması için doğal ya da sentetik ilaçların kullanımı kemoprevensiyon olarak adlandırılır. Ailevi over kanserinde kemoprevensiyon için, oral kontraseptifler, analjezikler ve fenretinid kullanımı önerilmektedir. Ancak kemoprevensiyonla ilgili bilimsel veriler günümüzde yeterli değildir.

Yıl 2004, Cilt: 7 Sayı: 3, 89 - 98, 01.07.2004

Öz

Prophylactic oophorectomy and chemoprevention are the applicable strategies to prevent the development of ovarian cancer in familial ovarian cancer families and carriers of BRCA germ line mutations. Prophylactic oophorectomy may be suggested to cases with 2 or more relatives having ovarian cancer after they completed childbearing or at the age of 35. Prophylactic oophorectomy procedure decreases the lifetime ovarian malignancy risk by 25-50%. Besides it is only way to diagnose occult cancers in the ovary. The procedure also decreases the risk of breast cancer. The risk of peritoneal carcinomatosis can not be excluded by prophylactic oophorectomy.The utilization of natural or synthetic drugs to suppress the carcinogenic activity is known as chemoprevention. Oral contraceptives, different analgesics and fenretinide are the options of chemoprevention in familial ovarian cancer. The scientific evidence on chemoprevention is not sufficient.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA79RK72GN
Bölüm Derleme
Yazarlar

Macit Arvas Bu kişi benim

Altay Gezer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2004
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Arvas, M., & Gezer, A. (2004). Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 7(3), 89-98.
AMA Arvas M, Gezer A. Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. TRSGO Dergisi. Temmuz 2004;7(3):89-98.
Chicago Arvas, Macit, ve Altay Gezer. “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar Ve Kemoprevensiyon”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7, sy. 3 (Temmuz 2004): 89-98.
EndNote Arvas M, Gezer A (01 Temmuz 2004) Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7 3 89–98.
IEEE M. Arvas ve A. Gezer, “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon”, TRSGO Dergisi, c. 7, sy. 3, ss. 89–98, 2004.
ISNAD Arvas, Macit - Gezer, Altay. “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar Ve Kemoprevensiyon”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7/3 (Temmuz 2004), 89-98.
JAMA Arvas M, Gezer A. Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. TRSGO Dergisi. 2004;7:89–98.
MLA Arvas, Macit ve Altay Gezer. “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar Ve Kemoprevensiyon”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 7, sy. 3, 2004, ss. 89-98.
Vancouver Arvas M, Gezer A. Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. TRSGO Dergisi. 2004;7(3):89-98.