BibTex RIS Kaynak Göster

SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK

Yıl 2008, Cilt: 11 Sayı: 1, 21 - 24, 01.01.2008

Öz

Giriş: Over kanserleri üreme çağındaki kadınlarda nadir görülür. Ancak; fertilitesini korumak isteyen bir hasta tanı aldığında hastalığın tedavisi; kanserin evresi; derecesi; yüksek mitotik indeksi; tümör büyüklüğü ve tümörün rüptüre olup olmamasına göre değişiklik gösterir. İyi seçilmiş olgularda yakın sonografik ve hormonal izlem ile adjuvan kemoterapi ile birlikte veya adjuvan kemoterapi olmadan fertilite koruyucu cerrahi planlanabilir. Olgu Sunumu: Seks kord stromal tümörü olan ve ikinci gebeliğini isteyen bir hastayı olgu olarak inceliyoruz. Operasyon öncesi hasta değerlendirildikten sonra; cerrahi evreleme ve uygun cerrahi prosedürün belirlenmesi için laporotomiye alındı. Operasyon esnasında over ca evre 1 olarak rapor edildi ve unilateral salpingo ooferektomi yapıldı. 4 kür adjuvan kemoterapi sonrası hasta gebe kaldı. Sezeryan/ seksiyo ile bir adet sağlıklı erkek bebek dünyaya geldi. Tartışma: Erken evre seks kord stromal tümörü olan ve operasyon esnasında fertilitesini korumak isteyen hastalarda fertilite koruyucu cerrahi sonrası adjuvan kemoterapi uygulanabilir.

Yıl 2008, Cilt: 11 Sayı: 1, 21 - 24, 01.01.2008

Öz

Objective: Overian cancer occur rarely in reproductive ages but if
diagnosed in a patient, want to preserve fertility, management of cancer
changes according to cancer stage and other prognostic factors like
grade, high mitotic index, tumor size and rupture of tumor. In wellselected
patients, fertility sparing surgery may consider with or without
adjuvant chemotherapy under close sonographic and hormon
monitoring.
Case: We report a patient with seks cord-stromal tumor with desire
of second baby. After evaluation of patient preoperatively, she underwent
laparatomy for surgical staging and obtain unilateral laparotomy
for surgical staging and obtain appropriate surgical procedure.
Intraoperatively, overian cancer defined as stage I and only unilateral
salpingo-oophorectomy was performed. Following adjuvant chemotherapy
for four cycles, she became pregnant and healty, male baby
was delivered by cesarean section. Intraoperative period, biopsy was
taken from contralateral over and pathology was seen normal.
Discussion: Fertility sparing surgery, followed by adjuvant chemotherapy
can consider for any women who wishes to preserve her
fertility durng operation for seks-cord stromal tumors at early stages.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA78SP86ET
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Sibel Altıntaş Bu kişi benim

Mustafa Özat Bu kişi benim

Emel Üçgül Çavuşoğlu Bu kişi benim

Hakan R.yalçın Bu kişi benim

Bülent Özdal Bu kişi benim

Tayfun Güngör Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2008
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Altıntaş, S., Özat, M., Üçgül Çavuşoğlu, E., R.yalçın, H., vd. (2008). SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 11(1), 21-24.
AMA Altıntaş S, Özat M, Üçgül Çavuşoğlu E, R.yalçın H, Özdal B, Güngör T. SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK. TRSGO Dergisi. Ocak 2008;11(1):21-24.
Chicago Altıntaş, Sibel, Mustafa Özat, Emel Üçgül Çavuşoğlu, Hakan R.yalçın, Bülent Özdal, ve Tayfun Güngör. “SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 11, sy. 1 (Ocak 2008): 21-24.
EndNote Altıntaş S, Özat M, Üçgül Çavuşoğlu E, R.yalçın H, Özdal B, Güngör T (01 Ocak 2008) SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 11 1 21–24.
IEEE S. Altıntaş, M. Özat, E. Üçgül Çavuşoğlu, H. R.yalçın, B. Özdal, ve T. Güngör, “SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK”, TRSGO Dergisi, c. 11, sy. 1, ss. 21–24, 2008.
ISNAD Altıntaş, Sibel vd. “SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 11/1 (Ocak 2008), 21-24.
JAMA Altıntaş S, Özat M, Üçgül Çavuşoğlu E, R.yalçın H, Özdal B, Güngör T. SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK. TRSGO Dergisi. 2008;11:21–24.
MLA Altıntaş, Sibel vd. “SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 11, sy. 1, 2008, ss. 21-24.
Vancouver Altıntaş S, Özat M, Üçgül Çavuşoğlu E, R.yalçın H, Özdal B, Güngör T. SEKS KORD STROMAL TÜMÖRÜ OLAN BİR HASTADA FERTİLİTE KORUYUCU CERRAHİ VE KEMOTERAPİ SONRASI GEBELİK. TRSGO Dergisi. 2008;11(1):21-4.