BibTex RIS Kaynak Göster

SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2010, Cilt: 13 Sayı: 4, 9 - 96, 01.10.2010

Öz

Amaç: Bu çalışmada erken evre serviks kanseri tanısı alan ve Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde tip 3 radikal histerektomi yapılan hastalarda operasyon sonrası oluşan komplikasyonları; patolojik sonuçlarını; prognozu etkileyen parametreleri ve sağkalımları incelemeyi amaçladık. Matryal ve Metod: 2004-2009 yılları arasında erken evre serviks kanseri nedeni ile radikal histerektomi ve pelvik paraaortik lenf nodu diseksiyonu yapılan serviks kanserli 50 hastanın retrospektif olarak dosyaları tarandı. 34 hastaya ulaşılarak sağkalımları ve onkoloji takipleri hakkında bilgi toplandı. Hastaların yatış dosyaları incelenerek operasyon sırası ve sonrasında oluşan erken dönem komplikasyonlar hakkında bilgi toplandı. Hastalarda yas; gravida; parite; düşük; kürtaj sayıları ve patoloji raporları çıkartılarak tümörün boyutu; FIGO evre; vagina; endometrium; over; parametrium; pelvik lenf nodu; paraaortik lenf nodu tutulumu olup olmadığı; derin stromal tutulum olup olmadığı incelendi. Daha sonra bu parametrelerin pelvik ve paraaortik lenf nodu tutulumu ve hastaların postoperatif dönem prognoz; yaşam sürelerine olan etkileri ortaya koyulmaya çalışıldı. Bulgular: Mesane disfonksiyonu en sık görülen komplikasyon olmasına rağmen bizim serimizde mesane disfonksiyonuna rastlanılmadı. Lenfokist oluşumuna bir hastada rastlanıldı. Pulmoner emboli; serviks kanserinin cerrahi tedavisi sırasında en fazla mortaliteye neden olan komplikasyondur. Hastalarımıza varis çorabı giydirilmiş operasyon öncesi subkutan profilaktik düşük molekül ağırlıklı heparin uygulaması yapılmış ve bu komplikasyona rastlanılmamıştır. Hastanede kalış süresi ortalama süresi 13.08 ± 5.08 (4-30 gün) olarak tespit edilmiştir. Yara yeri enfeksiyonları; eviserasyon hastanede kalış süresini uzatan bağımsız değişkenler olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Hastalık evresi ilerledikçe sağkalımın azaldığı gözlemlendi. Sonuç olarak pelvik lenf nodu tutulumu olanlarda survi; tutulum olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır ve mortalite; tutulum olan grupta anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.

Yıl 2010, Cilt: 13 Sayı: 4, 9 - 96, 01.10.2010

Öz

AIM: We evaluated retrospectively the patients whom type 3 radical
hysterectomy was performed because of early stage cervical cancer
in our hospital gyneacologic oncology clinic. We evaluated the
post-operative complications, pathologic results, and analyzed the
prognostic parameters effecting the survival.
Methods and Mmaterials: We retrospectively evaluated the
patients with early stage cervical cancer whom pelvic and para-aortic
lymph node dissection with type 3 hysterectomy were performed
between the years 2004-2009. We evaluated the hospital records of 50
patients but only 34 of them had enough information about their follow-ups.
Hospitalization of these 34 patients during and after operation
and early complications encountered were analyzed.
Patients were also analyzed for demographic data, pathologic
reports, tumor size, FIGO stage, vaginal, endometrial, ovarian, parametrial,
pelvic lymph nodes, paraaortic lymph node involvement,
deep stromal involvement. The effects of these parameters for survival
of the patients and postoperative pelvic and para-aortic lymph
node involvement were analyseed.
Conclusion: Although the most common complication is bladder
dysfunction we did not encountered bladder dysfunction in our
series. Lenfocyst formation was encountered only in one patient and
treated with percutaneous drainage. Pulmonary emboli is the most
common mortal complication of radical hysterectomy. We applied
elastic stockings and low molecular weight heparin before the operation
as a precaution and we did not determine this complication in our
series. The mean hospitalisation period was 13.08 ± 5.08 (4-30) days.
Wound infection and wound dehiscence was the cause of long hospital
stay.
Conclusion: We analyzed that as the disease stage increased survival
decreased.The survival decreased and mortality increased significantly
in patients with positive pelvic lymph nodes.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA23AT68RJ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bülent Kars Bu kişi benim

Memduh Tolga Dinleyici Bu kişi benim

A.Yasemin Karageyim Karşıdağ Bu kişi benim

Esra Esim Büyükbayrak Bu kişi benim

Zehra Meltem Pirimoğlu Bu kişi benim

Mehmet Sargın Bu kişi benim

Cem Turan Bu kişi benim

Orhan Ünal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2010
Gönderilme Tarihi 1 Ekim 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kars, B., Dinleyici, M. T., Karşıdağ, A. K., Büyükbayrak, E. E., vd. (2010). SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 13(4), 9-96.
AMA Kars B, Dinleyici MT, Karşıdağ AK, Büyükbayrak EE, Pirimoğlu ZM, Sargın M, Turan C, Ünal O. SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. TRSGO Dergisi. Ekim 2010;13(4):9-96.
Chicago Kars, Bülent, Memduh Tolga Dinleyici, A.Yasemin Karageyim Karşıdağ, Esra Esim Büyükbayrak, Zehra Meltem Pirimoğlu, Mehmet Sargın, Cem Turan, ve Orhan Ünal. “SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 13, sy. 4 (Ekim 2010): 9-96.
EndNote Kars B, Dinleyici MT, Karşıdağ AK, Büyükbayrak EE, Pirimoğlu ZM, Sargın M, Turan C, Ünal O (01 Ekim 2010) SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 13 4 9–96.
IEEE B. Kars, “SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, TRSGO Dergisi, c. 13, sy. 4, ss. 9–96, 2010.
ISNAD Kars, Bülent vd. “SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 13/4 (Ekim 2010), 9-96.
JAMA Kars B, Dinleyici MT, Karşıdağ AK, Büyükbayrak EE, Pirimoğlu ZM, Sargın M, Turan C, Ünal O. SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. TRSGO Dergisi. 2010;13:9–96.
MLA Kars, Bülent vd. “SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 13, sy. 4, 2010, ss. 9-96.
Vancouver Kars B, Dinleyici MT, Karşıdağ AK, Büyükbayrak EE, Pirimoğlu ZM, Sargın M, Turan C, Ünal O. SERVİKS KANSERİ TANISI İLE RADİKAL HİSTEREKTOMİ OLAN HASTALARIN KLİNİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. TRSGO Dergisi. 2010;13(4):9-96.