BibTex RIS Kaynak Göster

ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2012, Cilt: 15 Sayı: 2, 58 - 61, 01.04.2012

Öz

Amaç: Endometriyum kanseri tanısı alan hastaların preoperatif ve postoperatif tam kan sayımı değerlerinin (trombosit, beyaz küre) malign sürece etkisi ve hastalığın yaygınlığıyla ilişkisinin araştırılması. Materyal metod: Bu retrospektif çalışmaya endometrium kanseri nedeniyle opere edilen 51 hasta ve endometrial hiperplazi nedeniyle opere edilen 23 hasta dahil edilmiştir. Preoperatif ve postoperatif kan değerleri (trombosit ve beyaz küre) kanserli ve hiperplazili gruplarda karşılaştırılmıştır. Bulgular: Kanserli hastaların 43’ü erken evre (evre 1), 8’i ise ileri evre idi (evre 3- 4). Hiperplazili hasta grubunda 15 hastada basit atipisiz hiperplazi, 8 hastada ise kompleks atipili hiperplazi mevcuttu. Hastalar nihai patolojilerine göre malign veya atipili hiperplazi olmasına göre 2 gruba ayrıldığında hastaların preoperatif ve postoperatif trombosit ve lökosit değerleri arasında fark gözlenmemekteydi. Hastalar nihai patolojilerine göre malign veya basit atipisiz hiperplazi olarak 2 gruba ayrıldığında, hiperplazili grubun preoperatif lökosit değeri kanserli hastalardan düşüktü. Erken evre hastalar ileri evre hastalarla karşılaştırıldığında iki grup arasında preoperatif değerler ya da postoperatif değerleri arasında fark yoktu fakat her ne kadar anlamlı olmasa da ileri evre hastalar erken evre hastalar göre daha yüksek preoperatif lökosit değerlerine sahipti. Lökositoz malign hastalarda hiperplastik hastalara göre daha yüksek oranda saptanmıştır. Sonuç: Atipili endometrial hiperplazi kanser ayrımında pre/postoperatif tam kan sayım değerleri arasında fark yokken, endometrium kanserinde erken evre ileri evre ayırımı için preoperatif lökositoz oranları faydalı olabilir.

Yıl 2012, Cilt: 15 Sayı: 2, 58 - 61, 01.04.2012

Öz

Aim: To investigate association between preoperative and postoperative complete blood counts and malignant process in patients with endomatrial cancer and endometrial hyperplasia. Materials and Methods: 51 endometrial cancer and 23 endometrial hyperplasia patients were included. Preoperative and postoperative blood count values were retrospectiveley evaluated in two groups. Results: 43 out of 51 cancer patinets had early stage disease, 8 had advanced disease. 15 out 23 hyperplasia patients had complex atypia while 15 had simple hyperplasia without atypia. There were no association between preoperative and postoperative thrombocyte and leukocyte count in patients with endometrial cancer or atypical hyperplasia. But endometrial cancer patients with advanced disesase had higher preoperative leukocye count than patients with simple hyperplasia. Moreover there were no difference with regard to preoperative and postoperative blood counts between advanced stage disease and early disase. Although not significant endometrial cancer patients with advanced disease had higher preoperative leukocyte count than patinets with early stage disease. Also rate of preoperative leukocytosis for malignant patients was higher than patients with hyperplasia. Conclusion: The value of pre or postoperative complete blood count to differentiate hyperplasia from malignant endometrial disease is limited. But leukocytosis to differentiate advanced malignant disease from early stage disease could be useful.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA98ZY49RR
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nasuh Utku Doğan Bu kişi benim

Çetin Çelik Bu kişi benim

Özlem Seçilmiş Kerimoğlu Bu kişi benim

Aybike Pekin Bu kişi benim

Hasan Talaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2012
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğan, N. U., Çelik, Ç., Kerimoğlu, Ö. S., Pekin, A., vd. (2012). ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 15(2), 58-61.
AMA Doğan NU, Çelik Ç, Kerimoğlu ÖS, Pekin A, Talaş H. ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. TRSGO Dergisi. Nisan 2012;15(2):58-61.
Chicago Doğan, Nasuh Utku, Çetin Çelik, Özlem Seçilmiş Kerimoğlu, Aybike Pekin, ve Hasan Talaş. “ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15, sy. 2 (Nisan 2012): 58-61.
EndNote Doğan NU, Çelik Ç, Kerimoğlu ÖS, Pekin A, Talaş H (01 Nisan 2012) ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15 2 58–61.
IEEE N. U. Doğan, Ç. Çelik, Ö. S. Kerimoğlu, A. Pekin, ve H. Talaş, “ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”, TRSGO Dergisi, c. 15, sy. 2, ss. 58–61, 2012.
ISNAD Doğan, Nasuh Utku vd. “ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15/2 (Nisan 2012), 58-61.
JAMA Doğan NU, Çelik Ç, Kerimoğlu ÖS, Pekin A, Talaş H. ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. TRSGO Dergisi. 2012;15:58–61.
MLA Doğan, Nasuh Utku vd. “ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 15, sy. 2, 2012, ss. 58-61.
Vancouver Doğan NU, Çelik Ç, Kerimoğlu ÖS, Pekin A, Talaş H. ENDOMETRİUM KANSERLİ VE ENDOMETRİAL HİPERPLAZİLİ HASTALARIN PREOPERATİF VE POSTOPERATİF TROMBOSİT VE LÖKOSİT SAYILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. TRSGO Dergisi. 2012;15(2):58-61.