BibTex RIS Kaynak Göster

İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU

Yıl 2012, Cilt: 15 Sayı: 4Ek, 33 - 37, 01.07.2012

Öz

Endometriosis ve matür kistik teratoma overde sık görülen ancak bir arada bulunması oldukça nadir iki hastalık olup burada hastanemizde tespit edilen iki olgu, literatür bilgileri eşliğinde sunulmaktadır. İlk hastamız aynı overinde matür kistik teratoma ve endometriosis saptanan 42 yaşında bir kadın, diğer hastamız ise iki overinde endometriosis ve tek overinde buna ek olarak matür kistik teratoma bulunan 25 yaşında bir kadındır. Her iki hastada klinik belirti kasık ağ- rısı olup ultrasonografide overlerinde kistik, hipoekoik kitleler tespit edilmiştir. İlk hastamıza laparoskopik kistektomi, ikinci hastamıza laparotomik sağ ooforektomi ve sol overe kistektomi operasyonları uygulanmıştır. Materyallerin histolopatolojik incelemesinde endometrial tipte epitel ile döşeli, duvarında endometrial stromal hücreler ve hemosiderinli makrofajlar içeren kistik gelişimlere ek olarak, keratinizasyon gösteren skuamöz epitel ile döşeli, duvarında kıllar, deri ekleri ve çeşitli dokular içeren matür kistik teratomalar tespit edilmiştir. Hastalar operasyon sonrası oral kontraseptif tedavisi verilerek takip edilmiş, iki ve dört yıllık takiplerde herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.

Yıl 2012, Cilt: 15 Sayı: 4Ek, 33 - 37, 01.07.2012

Öz

Endometriosis and mature cystic teratoma are two common diseases of ovary , but their co-existence is extremely rare. Here we report two cases with review of the literature. Our first patient was a 42- years-old woman with co-existent mature cystic teratoma and endometriosis in the same ovary, and the second was a 25-years-old woman with unilateral mature cystic teratoma with bilateral ovarian endometriosis. The clinical symptom was pelvic pain in both patients. Cystic, hypoechoic masses were identified in the ovaries by ultrasonography. Laparoscopic cystectomy for the first, laparotomic right oophorectomy and left ovarian cystectomy for the second patient was performed. Histological examination of the specimens revealed endometrial-type epithelium lined cysts with endometrial stromal cells and hemosiderin-laden macrophages, and mature cystic teratomas lined by keratinized squamous epithelium with hair, skin appendages and different tissues in the wall. Patients were followedup with oral contraceptive treatment. The diseases did not recurred so far.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA46DU68YA
Bölüm Olgu Sunumu
Yazarlar

Asiye Şafak Bulut Bu kişi benim

Burcu Karamürsel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2012
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 15 Sayı: 4Ek

Kaynak Göster

APA Bulut, A. Ş., & Karamürsel, B. (2012). İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 15(4Ek), 33-37.
AMA Bulut AŞ, Karamürsel B. İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU. TRSGO Dergisi. Temmuz 2012;15(4Ek):33-37.
Chicago Bulut, Asiye Şafak, ve Burcu Karamürsel. “İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15, sy. 4Ek (Temmuz 2012): 33-37.
EndNote Bulut AŞ, Karamürsel B (01 Temmuz 2012) İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15 4Ek 33–37.
IEEE A. Ş. Bulut ve B. Karamürsel, “İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU”, TRSGO Dergisi, c. 15, sy. 4Ek, ss. 33–37, 2012.
ISNAD Bulut, Asiye Şafak - Karamürsel, Burcu. “İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 15/4Ek (Temmuz 2012), 33-37.
JAMA Bulut AŞ, Karamürsel B. İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU. TRSGO Dergisi. 2012;15:33–37.
MLA Bulut, Asiye Şafak ve Burcu Karamürsel. “İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, c. 15, sy. 4Ek, 2012, ss. 33-37.
Vancouver Bulut AŞ, Karamürsel B. İKİ SIK HASTALIĞIN NADİR BİRLİKTELİĞİ: OVERDE ENDOMETRİOSİS VE MATÜR KİSTİK TERATOM: İKİ OLGU SUNUMU. TRSGO Dergisi. 2012;15(4Ek):33-7.