Araştırma Makalesi

İnfodemi ve Dijital Kamusal Alan: Afet Dönemi Özelinde Bir Araştırma

Cilt: 8 Sayı: 18 31 Mayıs 2023
PDF İndir
TR EN

İnfodemi ve Dijital Kamusal Alan: Afet Dönemi Özelinde Bir Araştırma

Öz

Dijitalleşmenin olanak sağladığı çevrimiçi platformların yeni bir kamusal alan oluşturup oluşturmadığı iddiası son yılların aktüel tartışmalarından biridir. En yalın hali ile kamusal alan; toplumun ortak çıkarlarını hedefe alarak gerçekleştirilen söylem ve eylemlerin bütününü kapsamaktadır. Bu kapsamda kolektif bir katılım söz konusudur. Fakat dijitalleşme ile gerek sosyal paylaşım platformları gerekse çevrimdışı mecralarda kamusal alan kavramının “ortak yarar” işlevini yerine getiremediği iddiası hala güncelliğini korumaktadır. Özellikle kullanıcının etken bir konumda olduğu sosyal medyanın kamusal alan eksenindeki fonksiyonunu anlamak adına önem arz etmektedir. Sosyal medyanın enformasyon akış ve yayılımındaki gücü infodemi riskini meydana getirmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından afet döneminde oluşan infodemide sosyal medyanın rolünü dijital kamusal alan kavramı ekseninde incelemektir. Çalışma niceliksel olarak desenlenmiş olup, Ölçüt Örneklem yöntemi ile seçilen Teyit ve Doğruluk Payı platformlarının teyide ihtiyaç duyduğu afet ile ilgili haberler İçerik Analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, afet döneminde dolaşıma giren enformasyonun teyit ihtiyacını arttırdığı, hatalı ilişkilendirilen ve çarpıtma haberlerin yoğunlaştığı ve dijital kamusal alanın afet dönemlerinde toplumsal ortak yarar işlevini tam olarak yerine getiremediği ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdulalem, M. ve Alberto, F. (2021). Factors Influencing User Participation in Social Media: Evidence From Twitter Usage During COVID-19 Pandemic in Saudi Arabia, Technology in Society, Vol:66.
  2. Arendt, H. (2021). İnsanlık Durumu, Çev.: Bahadır Sina Şener, İletişim Yayınları, İstanbul.
  3. Avcil, C. (2021). Kamusal Alanı Dijitalleşme Çerçevesinde Yeniden Okumak . Liberal Düşünce Dergisi , 26 (103) , s. 81-100 . DOI: 10.36484/liberal.954382
  4. Biçer Olgun, H. (2017). Jürgen Habermas, Hannah Arendt ve Richard Sennett’in Kamusal Alan Yaklaşımları, Sosyolojik Düşün, 2(1), s. 45-54,
  5. Bozkurt, F. (2021). “Covıd-19 Pandemi Sürecindeki Sahte ve Yalan Haberlerin Bir Getirisi: İnfodeminin Türkiye Bağlamında İncelenmesi”, Uluslararası Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, S.7, s. 135-151.
  6. Datareportal (2023). Social Media Use in Turkey. Erişim tarihi:26.03.2023).https://datareportal.com/essentialtwitterstatsutm_source=DataReportal&utm_medium=Country_Article_Hyperlink&utm_campaign=Digital_2022&utm_term=Turkey&utm_content=Facebook_Stats_Link
  7. Dean, J. (2002). Publicity’s Secret, How Technoculture Capitalizes on Democracy, Cornell University Press, Ithaca & London.
  8. Dean, J. (2003). Why The Net is Not a Public Sphere, Constellations, An International Journal of Critical and Democratic Theory, Volume 10, Issue 1, March, pp. 95-112.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları , İletişim Kuramları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2023

Gönderilme Tarihi

4 Nisan 2023

Kabul Tarihi

11 Mayıs 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA
Eyüboğlu, E., & Kodak, D. (2023). İnfodemi ve Dijital Kamusal Alan: Afet Dönemi Özelinde Bir Araştırma. TRT Akademi, 8(18), 528-551. https://doi.org/10.37679/trta.1277312

Cited By