Diğer

Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek

Cilt: 11 Sayı: 26 31 Ocak 2026
PDF İndir
TR

Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek

Öz

Bu çalışma, İkinci Dünya Savaşı sonrası Batı dünyasının siyasal ve toplumsal krizlerine bir cevap olarak şekillenen normatif medya kuramlarını eleştirel bir perspektifle incelemektedir. Batı merkezli tarih anlatısının ve mevcut medya kuramlarının, Gazze Soykırımı gibi insani krizleri haberleştirmede yetersiz kaldığı ve hatta meşrulaştırıcı bir işlev gördüğü savunulmaktadır. Çalışma, bu tıkanıklığı aşmak adına "epistemik dekolonizasyon" kavramına başvurarak, medya tarihinin sömürgecilik ve mukavemet ekseninde yeniden okunmasını önermektedir. Çalışmanın temel çözüm önerisi, Birleşmiş Milletler’in Soykırımı Önleme ve Koruma Sorumluluğu ilkelerinden ilhamla geliştirilen "önleyici habercilik" modelidir. Sonuç odaklı reaktif habercilik yerine süreç odaklı proaktif bir yaklaşımı esas alan bu model; risk, kriz ve hesap verilebilirlik aşamaları üzerinden soykırımın haberleştirilmesine dair yeni bir etik ve pratik çerçeve sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz'in TRT Akademi Dergisi'nin Batı Medyasının Kör Noktası: Gazze Soykırımı temalı 26. sayısı için kaleme aldığı analiz/değerlendirme yazısıdır.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Basın Çalışmaları, Gazetecilik, Gazetecilik Çalışmaları

Bölüm

Diğer

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Ocak 2026

Gönderilme Tarihi

10 Aralık 2025

Kabul Tarihi

20 Ocak 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA
Aydeniz, H. (2026). Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek. TRT Akademi, 11(26), 454-473. https://izlik.org/JA97HY84BR
AMA
1.Aydeniz H. Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek. trtakademi. 2026;11(26):454-473. https://izlik.org/JA97HY84BR
Chicago
Aydeniz, Hediyetullah. 2026. “Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek”. TRT Akademi 11 (26): 454-73. https://izlik.org/JA97HY84BR.
EndNote
Aydeniz H (01 Ocak 2026) Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek. TRT Akademi 11 26 454–473.
IEEE
[1]H. Aydeniz, “Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek”, trtakademi, c. 11, sy 26, ss. 454–473, Oca. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97HY84BR
ISNAD
Aydeniz, Hediyetullah. “Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek”. TRT Akademi 11/26 (01 Ocak 2026): 454-473. https://izlik.org/JA97HY84BR.
JAMA
1.Aydeniz H. Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek. trtakademi. 2026;11:454–473.
MLA
Aydeniz, Hediyetullah. “Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek”. TRT Akademi, c. 11, sy 26, Ocak 2026, ss. 454-73, https://izlik.org/JA97HY84BR.
Vancouver
1.Hediyetullah Aydeniz. Epistemik Dekolonizasyon ve Normatif Medya Kuramları: Önleyici Habercilik ve Soykırımı Haberleştirmek. trtakademi [Internet]. 01 Ocak 2026;11(26):454-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA97HY84BR