Araştırma Makalesi

Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği

Cilt: 5 Sayı: 10 31 Temmuz 2020
PDF İndir
EN TR

Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği

Öz

Bu çalışmanın amacı, yeni medya aptallığı kavramı aracılığıyla yeni medya platformu olarak YouTube’daki katılımcı medya kültürünü ve YouTube videolarındaki katılımcı üretkenliği ya da katılımcı performansı incelemek ve tartışmaktır. Yeni medya aptallığı hem aptallığın yeni bir türüdür hem de yeni medyada sahnelenen bir aptallıktır. Yeni medya kültürlerinin ve yeni medyadaki kreatif dijital pratiklerin ürünleri, özellikle popüler YouTube videoları her geçen gün çok daha fazla aptalca görünmektedir. Bu çalışma, Türkiye’de YouTube videolarının üreticileri ile izleyicileri arasında bir dijital geribildirim döngüsünün var olduğunu ve YouTube videoları aracılığıyla internette dolaşıma sokulan aptalca şeylerin neden olduğu dijital geribildirim döngüsü ile bu videolarda aptalca şeyler yapmanın ve söylemenin ekonomi politiği arasında anlamlı bir ilişki olduğunu varsaymaktadır. Bu makalede örnek olay çalışmaları olarak aptalca YouTube videoları niteliksel içerik çözümlemesi yöntemi aracılığıyla çözümlenmektedir. Sonuç olarak Türkiye’de yeni medyadaki aptallık ile çevrimiçi duygu ekonomisindeki ya da duygulanımsal ekonomideki duygusal yoğunlukların dolaşımı arasında bir bağlantı olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed, S. (2004a). “Affective Economies”. Social Text 22 (2): 117-139.
  2. Ahmed, S. (2004b). Cultural Politics of Emotions. Edinburgh: Edinburgh University Press.
  3. Andrejevic, M. (2009). “Exploiting YouTube: Contradictions of User-Generated Labor”. The YouTube Reader içinde, editörler P. Snickars ve P. Vonderau, 406-423. Stockholm: National Library of Sweden.
  4. Arthurs, J., Drakopoulou, S. ve Gandini, A. (2018). “Researching YouTube”. Convergence: The International Journal of Research into New Media Technologies 24 (1): 3-15.
  5. Bishop, S. (2018). “Anxiety, Panic and Self-optimization: Inequalities and the YouTube Algorithm”. Convergence: The International Journal of Research into New Media Technologies 24 (1): 69-84.
  6. Boxman-Shabtai, L. (2019). “The Practice of Parodying: YouTube as A Hybrid Field of Cultural Production”. Media, Culture&Society 41 (1): 3-20.
  7. Burgess, A., Miller, V. ve Moore, S. (2018). “Prestige, Performance and Social Pressure in Viral Challenge Memes: Neknomination, the Ice-Bucket Challenge and SmearForSmear as Imitative Encounters”. Sociology 52 (5): 1035-1051.
  8. Burgess, J. ve Green, J. (2013). YouTube: Online Video and Participatory Culture. Cambridge, Malden: Polity Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

5 Mart 2020

Kabul Tarihi

12 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Erdoğan, İ. (2020). Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği. TRT Akademi, 5(10), 742-765. https://izlik.org/JA78AB94XA
AMA
1.Erdoğan İ. Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği. trtakademi. 2020;5(10):742-765. https://izlik.org/JA78AB94XA
Chicago
Erdoğan, İlker. 2020. “Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği”. TRT Akademi 5 (10): 742-65. https://izlik.org/JA78AB94XA.
EndNote
Erdoğan İ (01 Temmuz 2020) Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği. TRT Akademi 5 10 742–765.
IEEE
[1]İ. Erdoğan, “Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği”, trtakademi, c. 5, sy 10, ss. 742–765, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78AB94XA
ISNAD
Erdoğan, İlker. “Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği”. TRT Akademi 5/10 (01 Temmuz 2020): 742-765. https://izlik.org/JA78AB94XA.
JAMA
1.Erdoğan İ. Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği. trtakademi. 2020;5:742–765.
MLA
Erdoğan, İlker. “Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği”. TRT Akademi, c. 5, sy 10, Temmuz 2020, ss. 742-65, https://izlik.org/JA78AB94XA.
Vancouver
1.İlker Erdoğan. Yeni Medya Aptallığı: YouTube Videolarında Aptalca Şeyler Yapmanın ve Söylemenin Ekonomi Politiği. trtakademi [Internet]. 01 Temmuz 2020;5(10):742-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78AB94XA