EN
TR
AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE “UÇURTMA AVCISI”: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA
Öz
Afganistan, tarihi boyunca yaşadığı ve günümüzde de devam eden çatışmalar nedeniyle istikrarsız ve güvenlik sorunu olan ülkelerden birisidir. Bundan dolayı, sürekli olarak göç vermektedir. Afganistan uyruklu göçmenler bugün, dünyanın dört bir yanında sığınmacı, mülteci ya da kaçak olarak yaşamaktadır. Küreselleşmeye bağlı olarak hızlı bir artış gösteren ve Doğudan Batı’ya, Güney’den Kuzey’e Dünya’nın hemen her bölgesini etkisi altına alan göç, güvenliksiz bölgelerden görece daha güvenli bölgelere doğru yönelmektedir. Göç Kültürü ve Çatışma Modeli, son dönem yaşanan göçleri bu bakış açısıyla değerlendirmektedir. Çeşitli araştırmalarla yazın ve göç ilişkisini analiz etmek için de denenen bu model, göç süreçlerini anlamak ve açıklamak amacıyla diğer modellerin kısıtlılıklarından uzaklaşmaktadır. Bu çalışmada Afganistan, söz konusu modelin önermesinde ileri sürüldüğü gibi güvensizlik ülkesi olarak ele alınmıştır. Ülkedeki çatışmaların yol açtığı güvensizlik ve buna bağlı olarak ortaya çıkan göç, kendisi de göçü deneyimlemiş olan Afganistan kökenli yazar Khaled Hosseini’nin Uçurtma Avcısı romanı üzerinden incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahmadi, A. (2017). “Dinsel şiddet”in sosyo-politik kaynakları: Taliban örneği. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 26, 117-132.
- Akgün, A. (2015). Edebiyatımızda göç ve göçmen edebiyatları üzerine bir değerlendirme. Göç Dergisi, 2(1), 69-84.
- Altunbay, M., Çakır, E. (2018). Çocuk edebiyatı ürünlerinde savaş ve göç olgusu (“Uçurtma Avcısı” ve “Kuş Olsam Evime Uçsam” adlı eserler örneklemi). Sakarya University Journal of Education, 8(2), 96-110.
- Anbarlı Bozatay, D. Meriç, İ. (2013). Afganistan’da şiddet ve terörün toplumsal arka planı. Akademik Orta Doğu: Altı Aylık Orta Doğu Araştırmaları Dergisi, 7(14), 150-173.
- Bilgin, N. (1995). Kolektif Kimlik. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
- Bozok, N. Bozok, M. (2018). “Göçmen İstekleri” yaklaşımı ışığında Beykoz, Karasu Mahallesi’ndeki refakatsiz Afgan göçmen çocukların yaşamlarını sürdürme mücadeleleri. Moment Dergi, 5(2), 416-440.
- Castles, S. Miller, M.J. (2008). Göçler Çağı Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri. (B.Bal, İ.Akbulut, Çev.), İstanbul: Bilgi Üniv.Yay. (Orijinal çalışma basım tarihi 1993).
- Civelek, K. (2016). Çatışma ve göç kültürü modeli bağlamında bir roman okuması: Le Clézio’nun Göçmen Yıldız’ı. Ali Tilbe ve Sonel Bosnalı. (Ed.). Göç Üzerine Yazın ve Kültür İncelemeleri içinde (s. 87-99). London: Transnational Press London,.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
5 Nisan 2021
Gönderilme Tarihi
30 Eylül 2020
Kabul Tarihi
27 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 25 Sayı: 1
APA
Yiğittürk Ekiyor, E. (2021). AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE “UÇURTMA AVCISI”: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 25(1), 15-32. https://izlik.org/JA45YN65RZ
AMA
1.Yiğittürk Ekiyor E. AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE “UÇURTMA AVCISI”: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA. TSA. 2021;25(1):15-32. https://izlik.org/JA45YN65RZ
Chicago
Yiğittürk Ekiyor, Emel. 2021. “AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE ‘UÇURTMA AVCISI’: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA”. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 25 (1): 15-32. https://izlik.org/JA45YN65RZ.
EndNote
Yiğittürk Ekiyor E (01 Nisan 2021) AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE “UÇURTMA AVCISI”: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 25 1 15–32.
IEEE
[1]E. Yiğittürk Ekiyor, “AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE ‘UÇURTMA AVCISI’: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA”, TSA, c. 25, sy 1, ss. 15–32, Nis. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45YN65RZ
ISNAD
Yiğittürk Ekiyor, Emel. “AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE ‘UÇURTMA AVCISI’: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA”. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 25/1 (01 Nisan 2021): 15-32. https://izlik.org/JA45YN65RZ.
JAMA
1.Yiğittürk Ekiyor E. AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE “UÇURTMA AVCISI”: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA. TSA. 2021;25:15–32.
MLA
Yiğittürk Ekiyor, Emel. “AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE ‘UÇURTMA AVCISI’: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA”. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 25, sy 1, Nisan 2021, ss. 15-32, https://izlik.org/JA45YN65RZ.
Vancouver
1.Emel Yiğittürk Ekiyor. AFGANİSTAN’DAN GÖÇ VE “UÇURTMA AVCISI”: GÖÇ KÜLTÜRÜ VE ÇATIŞMA MODELİ BAĞLAMINDA BİR OKUMA. TSA [Internet]. 01 Nisan 2021;25(1):15-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45YN65RZ