Derleme

SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR?

Cilt: 27 Sayı: 2 27 Ocak 2017
PDF İndir
TR EN

SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR?

Öz

Yarı-deneysel araştırma tasarımları (çıktı çalışmaları olarak da adlandırılır), belirli bir müracaatçı grubuna yönelik sosyal hizmet müdahalesinin etkisinin ölçülmesini ve değişimin yönünün belirlenmesini sağlar.  Bu tasarımlar, sosyal hizmet mesleğinin hem bilimsel temellerinin korunmasına ve geliştirilmesine, hem de mesleğin toplumsal kabul düzeyinin ve prestijinin artmasına katkı sağlar.  Uluslararası literatürde, yarı-deneysel çalışmaların nicelik ve nitelik bakımından sosyal hizmet araştırmaları arasında dikkate değer bir konumu vardır.  Ne var ki Türkiye’deki sosyal hizmet araştırma literatüründe bu tasarımdaki çalışma sayısı çok azdır.  Yüksek lisans ve doktora tezlerinin yanı sıra birincil odağı sosyal hizmet olan tek ulusal hakemli dergi, Toplum ve Sosyal Hizmet’teki araştırma makaleleri yöntem yönünden tarandığında, ağırlığı nicel gözlemsel-betimsel çalışmaların oluşturduğu görülmüştür.  Bu makalenin amacı, yarı-deneysel araştırma tasarımlarını sosyal hizmet mesleğinin ve araştırmalarının kendine has özelliklerini dikkate alarak incelemektir.  Makale yoluyla Türkiye’deki sosyal hizmet araştırmacılarının yarı-deneysel deseni daha çok tercih etmelerine –bilgi ve yüreklendirme sağlayarak– katkıda bulunulması ümit edilmiştir.  Yarı-deneysel tasarımların daha sık kullanılmasıyla Türkiye’de sosyal hizmet uygulamalarının bilimsel temellerinin kanıtlarla güçlendirilmesi kolaylaşacaktır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altınova, H. ve Adıgüzel, Ö. (2014). “Yaratıcı Drama Yönteminin Kadınların Cinsiyet Rolü Bilincine Etkililiği”, Toplum ve Sosyal Hizmet, 25(1):35–60.
  2. American Psychological Association. (2009). Publication Manual of the American Psychological Association (6th ed. ). Washington, DC: Author.
  3. Anastas, J. W. (1999). Research Design for Social Work and the Human Services (2nd ed. ). New York: Columbia University Press. Cook, T. D. ve Shadish, W. R. (1994). “Social experiments: Some developments over the past 15 years”, Annual Review of Psychology, 45, 545–580.
  4. Daşbaş, S. (2013). “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Ailelere Yönelik Sosyal Hizmet Uygulaması: Bir Değerlendirme Araştırması”, Toplum ve Sosyal Hizmet, 24(1):101–114.
  5. Duyan, V. ve Altınova, H. (2015). “Gruplarla Sosyal Hizmetin Sosyal Hizmet Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Becerisine Etkisi”, Toplum ve Sosyal Hizmet, 26(1):7–22.
  6. Duyan, V. ve Gökçearslan, E. (2004). “Sosyal Grup Çalışması Uygulamasının Psikolojik Gereksinimlere Etkisi”, Toplum ve Sosyal Hizmet, 15(1):61–74.
  7. Duyan, V. , Tuncay, T. , Sevin, Ç. ve Erbay, E. (2011). “Sosyal Hizmet Öğrencilerinin Eşcinselliğe Yönelik Tutumları: Bir Atölye Eğitiminin Etkileri”, Toplum ve Sosyal Hizmet, 22(2):7-16.
  8. Erkan, G. ve Duyan, V. (2000). “Sosyal Hizmette Mülakat Dersinin Öğrencilerin Empatik Anlayışına Etkisi”, Toplum ve Sosyal Hizmet, 12(1):29–37.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

27 Ocak 2017

Gönderilme Tarihi

8 Temmuz 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tuncay, T. (2017). SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR? Toplum ve Sosyal Hizmet, 27(2), 115-129. https://izlik.org/JA74UM42SR
AMA
1.Tuncay T. SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR? Toplum ve Sosyal Hizmet. 2017;27(2):115-129. https://izlik.org/JA74UM42SR
Chicago
Tuncay, Tarık. 2017. “SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR?”. Toplum ve Sosyal Hizmet 27 (2): 115-29. https://izlik.org/JA74UM42SR.
EndNote
Tuncay T (01 Ocak 2017) SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR? Toplum ve Sosyal Hizmet 27 2 115–129.
IEEE
[1]T. Tuncay, “SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR?”, Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 27, sy 2, ss. 115–129, Oca. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UM42SR
ISNAD
Tuncay, Tarık. “SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR?”. Toplum ve Sosyal Hizmet 27/2 (01 Ocak 2017): 115-129. https://izlik.org/JA74UM42SR.
JAMA
1.Tuncay T. SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR? Toplum ve Sosyal Hizmet. 2017;27:115–129.
MLA
Tuncay, Tarık. “SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR?”. Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 27, sy 2, Ocak 2017, ss. 115-29, https://izlik.org/JA74UM42SR.
Vancouver
1.Tarık Tuncay. SOSYAL HİZMET MÜDAHALESİNİ ARAŞTIRMAK: UYGULAMA KANITLARLA NASIL GÜÇLENDİRİLEBİLİR? Toplum ve Sosyal Hizmet [Internet]. 01 Ocak 2017;27(2):115-29. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74UM42SR