Araştırma Makalesi

TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ

Cilt: 17 Sayı: 1 15 Nisan 2006
  • Demet Özer Kulkul *
  • Vedat Işıkhan
PDF İndir
EN TR

TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ

Öz

Bu araştırmada, tüberküloz hastalarının hastane hizmetlerine ilişkin beklentileri ile Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AGHHfnitı vermiş olduğu hizmetlere yöne­lik algıları doğrultusunda hastanenin sundu­ğu hizmetin kalite düzeyi belirlenmeye çalı­şılmıştır.

Araştırma tarama modeli niteliğinde tasar­lanmıştır. Çalışma nüfusunu, AGHH tüber­küloz kliniklerinde akciğer tüberkülozu tanısı ile yatan ve en az iki hafta süreyle yatarak tedavi gören 100 hastadan oluşmaktadır.

Araştırmada hizmet kalitesini belirlemek amacıyla "SERVQUAL” hizmet kalitesi boyutları kullanılmış ve hasla bakış açısıyla algılanan hizmet kalitesi ölçülmeye çalışıl­mıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesin­de “t testi" ve "varyans analizi" kullanılmış­tır.

Hastaların sosyo-demografık özellikleri İle hizmet kalitesi puanlarının karşılaştırılması sonucunda; "güvenilirlik" boyutu açısından erkek hastaların kadın hastalara göre sunu­lan hizmeti daha kaliteli algıladığı, "somut özellikler ve güvenilirlik" boyutları açısın­dan yaşlı hastaların genç hastalara göre sunulan hizmeti daha kaliteli algıladığı, hizmet kalitesinin tüm boyutları açısından öğrenim düzeyi düştükçe sunulan hizmetin daha kaliteli algılandığı saptanmıştır. Sonuç olarak, hastaların hastane hizmetlerine yöne­lik beklentilerinin tam anlamıyla karşılan­madığı ve hastaların sosyo-demografık özel­liklerinin hizmet kalitesi algılarını etkilediği saptanmıştır. Hastanelerin işlevsiz ya dayar ı işlevli yönlerini ortaya çıkarması özelliğiyle kalite ölçümlerinin belirli aralıklarla yapıl­ması yöneticilere önemli katkılar getirebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkaynak, S. (1986) Tüberküloz, Ankara, Ayyıldız Matbaası, 58.
  2. Alcan, Z. (1997) “BayındırTıp Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hasta Memnuniyet Anket Sonuçları." Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve Performans Ölçümü Sempozyumu, (Ed., M. Çoruh),Ankara: Haberal Eğitim Vakfı, 133-138.
  3. Atay, T. (1997) “Akciğer Tüberkülozu Olan Hastaların Tedavilerini Uygulama Durumları." (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara: Hacettepe Üniver¬sitesi, 1997.
  4. Aydın, H. (1999.) "Akciğer Tüberkülozu Olan Hastaların Hastalıklarına İlişkin Bilgi Düzeyleri”, (Yayımlanmamış Yük¬sek Lisans Tezi), Ankara: Hacettepe Üniversitesi.
  5. Babakus, E. ve Mangold, G.W. (1992) “Adapting the SERVQUAL Scale to Hospital Services: An Empirical Investigation”, Health Service Research, 26 (6) 767-786.
  6. Bozkurt, R. (1995) “Hizmet Endüstrilerin¬de Kalite”, Verimlilik Dergisi Toplam Kali¬te Özel Sayısı, Ankara, Milli Prodüktivite Yayınları, 171-212.
  7. Çalışır, H.C. (2000) “Tüberküloz Epide- miyolojisi ve Tüberküloz Kontrolü.” Tü¬berküloz Kontrol Kursu Notları, Antalya: Toraks Derneği Yayınevi.
  8. Çalışır, H.C.^M. Açık., M. öğretensoy., F. Ökten. (1997) “Tüberkülozlu Olguların Sosyal ve Ekonomik Koşulları", Solunum Hastalıkları, 8 (4) 635-641.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Demet Özer Kulkul * Bu kişi benim

Vedat Işıkhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2006

Gönderilme Tarihi

15 Şubat 2006

Kabul Tarihi

1 Nisan 2006

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özer Kulkul, D., & Işıkhan, V. (2006). TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ. Toplum ve Sosyal Hizmet, 17(1), 91-112. https://izlik.org/JA55KF98XG
AMA
1.Özer Kulkul D, Işıkhan V. TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2006;17(1):91-112. https://izlik.org/JA55KF98XG
Chicago
Özer Kulkul, Demet, ve Vedat Işıkhan. 2006. “TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ”. Toplum ve Sosyal Hizmet 17 (1): 91-112. https://izlik.org/JA55KF98XG.
EndNote
Özer Kulkul D, Işıkhan V (01 Nisan 2006) TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ. Toplum ve Sosyal Hizmet 17 1 91–112.
IEEE
[1]D. Özer Kulkul ve V. Işıkhan, “TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ”, Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 17, sy 1, ss. 91–112, Nis. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55KF98XG
ISNAD
Özer Kulkul, Demet - Işıkhan, Vedat. “TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ”. Toplum ve Sosyal Hizmet 17/1 (01 Nisan 2006): 91-112. https://izlik.org/JA55KF98XG.
JAMA
1.Özer Kulkul D, Işıkhan V. TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2006;17:91–112.
MLA
Özer Kulkul, Demet, ve Vedat Işıkhan. “TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ”. Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 17, sy 1, Nisan 2006, ss. 91-112, https://izlik.org/JA55KF98XG.
Vancouver
1.Demet Özer Kulkul, Vedat Işıkhan. TÜBERKÜLOZ HASTALARININ HASTANE HİZMETLERİNİN KALİTESİNE İLİŞKİN BEKLENTİ VE ALGILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA ATATÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ. Toplum ve Sosyal Hizmet [Internet]. 01 Nisan 2006;17(1):91-112. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55KF98XG