Araştırma Makalesi

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ

Cilt: 12 Sayı: 2 15 Nisan 2001
  • Necate Baykoç Dönmez *
  • Pınar Bayhan
  • İsmihan Artan
PDF İndir
EN TR

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ

Öz

Bu araştırma engelli çocuğu olan ailele­rin yaşam döngüsü içinde karşılaştıkları sorunları saptamak amacı ile planlanıp yürütülmüştür. Araştırmaya engelli çocuğa sahip toplam 71 aile alınmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır.

Araştırma sonucunda ilkokul ve lise mezunu anneler çocuklarının engelini öğrendikten sonra yaşam tarzlarının değiştiğini ve zorlaştığını belirtirken, ortaokul mezunu anneler sosyal ilişkilerinin bittiğini ifade etmişlerdir. İlkokul ve ortaokul mezunu babalar çocuklarının engelini öğrendikten sonra yaşamlarında bir değişiklik olmadığını ifade ederken, lise ve üniversite mezunu babalar maddi yük ve sorumluluklarının arttığını ifade etmişlerdir. Ancak tüm toplumun engellilik konusunda bilinçlendirilmesi yolu ile engelli çocuklar ve ailelerinin yaşam döngüsü içinde karşılaştıkları sorunlar en aza indirgenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BRISTOL, M; GALLAGHER, J.J; SCHOPLER, E." Mothers and Fathers of Young and Developmentally Disabled and Non-Disabled Boys: Adaptation and Spousal Support”, Developmental Psychology, 24, 1988, 441- 451
  2. CRNIC, K.A.; RAGZİN, A.S.; GREENBERG, M.T.; ROBINSON, M.N.; BASHAM, R.B.” Social Interaction and Developmental Competence of Preterm and Full Term Infants During the First Year of Life", Child Development, 54, 1983, 1199-1210.
  3. DYSON, L.L. “Fathers and Mothers of School-Age Children with Developmental Disabilities: Parental Stress, Family Functioning and Social Support”, American Journal on Mental Retardation, Vol: 102, (3), 1997, 267- 279.
  4. FRIEDRICH, W.N.; FRIEDRICH, W.L. “Psychosocial Assets of Parents of Handicapped and Nonhandicapped Children", American Journal of Mental Deficiency, 85, 1981, 551-553,
  5. FRIEDRICH, W.N.; WILTURNER, L.T.; COHEN, D.S. “Coping Resources and Parenting Mentally Retarded Children”, American Journal of Mental Deficiency, 9, 1985, 130-139.
  6. GALLAGHER, J.J.; CROSS, A.; SCHARFMAN, W. “Parental Adaptation to a Young Handicapped Child: The Father’s Ro¬le”, Journal of the Division for Early Childhood, 3, 1981,3-14.
  7. GATH, A. ‘The Mental Health of Siblings of Congenitally Abnormal Children”, Journal of Child Psychology and Psychiatry, 13, 1972, 211-218.
  8. GOLDBERG, S; MARCOVITCH, S; MACGREGOR, D; LOJKESEK, M. “Family Responses to Developmentally Delayed Preschoolers: Etiology and the Father’s Role”, American Journal of Mental Deficiency, 90, 1986, 610-617.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Necate Baykoç Dönmez * Bu kişi benim

Pınar Bayhan Bu kişi benim

İsmihan Artan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

15 Nisan 2001

Gönderilme Tarihi

15 Şubat 2001

Kabul Tarihi

1 Nisan 2001

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2001 Cilt: 12 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Baykoç Dönmez, N., Bayhan, P., & Artan, İ. (2001). ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ. Toplum ve Sosyal Hizmet, 12(2), 31-43. https://izlik.org/JA59ZM94GU
AMA
1.Baykoç Dönmez N, Bayhan P, Artan İ. ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2001;12(2):31-43. https://izlik.org/JA59ZM94GU
Chicago
Baykoç Dönmez, Necate, Pınar Bayhan, ve İsmihan Artan. 2001. “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ”. Toplum ve Sosyal Hizmet 12 (2): 31-43. https://izlik.org/JA59ZM94GU.
EndNote
Baykoç Dönmez N, Bayhan P, Artan İ (01 Nisan 2001) ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ. Toplum ve Sosyal Hizmet 12 2 31–43.
IEEE
[1]N. Baykoç Dönmez, P. Bayhan, ve İ. Artan, “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ”, Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 12, sy 2, ss. 31–43, Nis. 2001, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59ZM94GU
ISNAD
Baykoç Dönmez, Necate - Bayhan, Pınar - Artan, İsmihan. “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ”. Toplum ve Sosyal Hizmet 12/2 (01 Nisan 2001): 31-43. https://izlik.org/JA59ZM94GU.
JAMA
1.Baykoç Dönmez N, Bayhan P, Artan İ. ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2001;12:31–43.
MLA
Baykoç Dönmez, Necate, vd. “ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ”. Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 12, sy 2, Nisan 2001, ss. 31-43, https://izlik.org/JA59ZM94GU.
Vancouver
1.Necate Baykoç Dönmez, Pınar Bayhan, İsmihan Artan. ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DÖNGÜSÜ İÇİNDE KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARIN İNCELENMESİ. Toplum ve Sosyal Hizmet [Internet]. 01 Nisan 2001;12(2):31-43. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59ZM94GU