Bu araştırmanın amacı, COVID-19 küresel salgını sürecinde yaşanan depresyon, stres ve anksiyete ile duygusal yeme arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel araştırma yöntemi benimsenen bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; örgün eğitimde aktif olan, COVID-19 küresel salgını nedeniyle uzaktan eğitim gören gönüllü toplam 342 sosyal hizmet öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASS) ve Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği (TDYE) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 programında değerlendirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu kadın olup lisans eğitimine devam etmektedir. Yapılan analizler sonucunda; katılımcıların orta depresyon, orta anksiyete ve normal stres düzeylerine sahip olduğu ve stres, anksiyete ve depresyon ile duygusal yeme arasında orta düzeyde pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak, duygusal yeme değişiminin %29,3’ünü depresyon, stres ve anksiyetenin açıkladığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca kadın katılımcıların stres, anksiyete, gerginlik durumunda yeme, olumsuz duygularla başa çıkabilme için yeme ve uyaran karşısında kontrol puan ortalamalarının erkek katılımcılardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda, COVİD 19 küresel salgını sürecinde korku, anksiyete, stres, depresyon ve kaygı gibi negatif duygu durumlarını azaltacak ve bu duygular ile baş etme stratejilerinden biri olarak görülen duygusal yemeyi önleyecek halk sağlığı stratejilerinin geliştirilmesi önerilmiştir.
The purpose of this research is to examine the relationship between depression, stress and anxiety experienced during the COVID-19 global epidemic and emotional eating. Quantitative research method and relational survey model was used in this study. The study group of this research consists 342 volunteer social work students who are active in formal education and distance education due to the COVID-19 global epidemic. As a data collection tool; Personal information form created by the researchers, Depression, Anxiety and Stress Inventory (DASS) and Turkish Emotional Eating Inventory (TDRI) were used. The data were evaluated in the SPSS 21.0 program. The majority of the participants are women and continue their undergraduate education. As a result of the analyzes; Participants had moderate depression, moderate anxiety and normal stress levels and a moderately positive and significant relationship was found between stress, anxiety and depression and emotional eating. In addition, it was founded that depression, stress and anxiety explained of the change in emotional eating 29.3%. In addition, it was observed that female participants had higher mean scores on eating in case of stress, anxiety, tension, eating to cope with negative emotions, and control against stimuli than male participants. As a result of the research, it has been proposed to develop public health strategies that will reduce negative emotional states such as fear, anxiety, stress, depression and anxietude during the COVID 19 global epidemic and prevent emotional eating, which is seen as one of the strategies to cope with these emotions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sosyoloji (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: Covid-19 Özel Sayı Cilt 1 |